Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

  ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 

  1. Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη
  2. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας κ. Α. Λιβάνιο                                    

Θέμα: Η κατά το άρθρο 15 του Συντάγματος υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει την ποιοτική στάθμη των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς στην τηλεόραση τηλεοπτικές εκπομπές που ανήκουν στην κατηγορία των τηλεοπτικών σκουπιδιών (trash).

Πρόκειται για εκπομπές που μπορεί κάποιος να δει σε όλες τις ζώνες τηλεθέασης, κυρίως τις βραδινές. Εκπομπές που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που συχνά δεν σέβονται τη γυναικεία φύση και τη νεότητα, εκπομπές κακόγουστες, γεμάτες διαλόγους προγλωσσικού επιπέδου, που ακρωτηριάζουν την αισθητική και διανοητική ικανότητα των τηλεθεατών.

Είναι τέτοια η επίδρασή τους στην καθημερινότητα, που πιθανολογείται σφόδρα ότι οι νεότερες, κυρίως, ηλικίες θα γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τα «κατορθώματα», τις συνήθειες και τις «αρετές» των πρωταγωνιστών των τηλεοπτικών σκουπιδιών, παρά κρίσιμες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και των ηρώων τους.

Είναι η ώρα που πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τις αξίες του. Όχι με τον συνήθη ανταγωνισμό μεταξύ των κομμάτων, αλλά με συνεννόηση και συναίνεση.

Το άρθρο 15 παρ.2 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Αποσαφηνίζεται, δε, πλήρως η έννοια του άμεσου ελέγχου: « Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική  και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

Καμιά από τις πρόνοιες του Συντάγματος δεν ισχύει στην επικράτεια της ελληνικής τηλεόρασης.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Αν προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση προς τη κατεύθυνση που ορίζουν οι επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, αν θα αναλάβει νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες που θα υποχρεώνουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να διαμορφώνουν τα προγράμματά τους εντός ενός πλαισίου κανόνων, που είναι συμβατοί με τη Συνταγματική τάξη.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χάρης Καστανίδης

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης        

Γεώργιος Φραγγίδης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, τη δημόσια ζωή και την κοινωνία»Αναγκαία η συνέχιση και ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας σε πανελλαδικό επίπεδο και η αύξηση του προϋπολογισμού ΤΕΒΑ