Σε Δηλώσεις

Δήλωση Γιώργου Αρβανιτίδη Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όταν πριν από 10 μήνες η Κυβέρνηση έφερνε με διαδικασίες Fast-track την πώληση και «αποεπένδυση» του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, είχαμε εγκαίρως εκφράσει τους προβληματισμούς μας για τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος.

Προειδοποιούσαμε τότε, ότι δεν έχει υπάρξει κανένα άλλο αντίστοιχο παράδειγμα «αποεπένδυσης» στην Ευρώπη, και αναρωτιόμασταν, τι θα επακολουθήσει, αν αυτό αποτύχει.

Σήμερα, και ενώ η πώληση των λιγνιτικών μονάδων «καρκινοβατούσε» από παράταση σε παράταση, φτάσαμε δυστυχώς σε αδιέξοδο και σε αποτυχία του διαγωνισμού για εύρεση αγοραστών. 

Η μείωση του μεριδίου λιανικής της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 φαντάζει ανέφικτη, τη στιγμή που στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το Δεκέμβριο έδειξαν αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ πάνω από 80% σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει στο 62,24%, και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.

Είναι πλέον ολοφάνερο. Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να διασφαλίσει το μείζον ζήτημα που είναι η βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Οι αποφάσεις της οδηγούν σε συνεχείς αποτυχίες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο – σε πρώτη φάση – τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Και ρωτάμε ευθέως:

  • Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, σε έναν νέο ενδεχόμενο διαγωνισμό – «πακέτο», ο οποίος θα περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες αλλά και τα «ασημικά» της ΔΕΗ, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά ;
  • Πόσο θα κοστίσουν τελικά στους πολίτες και τη ΔΕΗ οι καθυστερήσεις και οι λανθασμένες επιλογές της Κυβέρνησης στην ενέργεια ;

Είναι καιρός οι πολίτες να «κατεβάσουν τον γενικό διακόπτη» σε αυτή την Κυβέρνηση.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Δήλωση Κώστα Μπαργιώτα Υπεύθυνου του Τομέα Υγείας για την έξαρση της γρίπης και τις ανεπάρκειες του υπουργείου Υγείας Η επιδημία της εποχικής γρίπης είναι απολύτως προβλέψιμη. Είναι γνωστό πως κάθε χειμώνα πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Γνωστά είναι και τα προβλήματα που προκαλεί τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας. Γνωστά είναι και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, προφύλαξης και αντιμετώπισης των επιπλοκών της. Σε όλους είναι γνωστά, με την πιθανή εξαίρεση της ηγεσίας του υπουργείου υγείας. Το μπάχαλο των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο την αδυναμία προγραμματισμού και την πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ. Η έλλειψη πληροφόρησης σε συνδυασμό με την έλλειψη εμβολίων, που διαπιστώνεται πάρα πολύ αργά, έχει αφήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο. Ακόμα και ομάδες αυξημένου κινδύνου δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, ενώ και πάλι οι νοσηλευτές πληρώνουν την απροθυμία του υπουργείου να θεσπίσει ένα δεσμευτικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τους επαγγελματίες υγείας. Άλλωστε, το υπουργείο έχει επανειλημμένα αρνηθεί να πάρει μέτρα απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Αποτέλεσμα: το 82% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστο, ενώ θα έπρεπε. Για ακόμη μια χρονιά θρηνούμε θύματα από έλλειψη κρεβατιών στις ΜΕΘ και από κακό συντονισμό, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας. Καθημερινά διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται με σημαντικό ρίσκο εκτός μονάδων σε μια χώρα που έχει δεκάδες κλίνες κλειστές στο δημόσιο σύστημα και αρκετές ακόμα μη διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Για ακόμα μια χρόνια το υπουργείο αδυνατεί να στελεχώσει τις μεν και να αξιοποιήσει τις δε. Για ακόμα μια χρονιά αποδεικνύεται ότι με προαναγγελίες προκηρύξεων δεν γίνεται πολιτική. Για ακόμα μια χρονιά αποδεικνύεται πως χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε έκτακτη ανάγκη. Αλλά το υπουργείο διατείνεται πως όλα βαίνουν καλώς. Σε κάποια άλλη χώρα, ίσως.