Σε Διάφορα

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) στην εφημερίδα «KONTRA NEWS»:

Αρκετούς μήνες πριν, ξεκινήσαμε τη συζήτηση και την οργάνωση προτάσεων στο Κίνημα Αλλαγής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τους πόρους, τους οποίους θα κατανείμει στις χώρες μέλη της η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις συνέπειες της πανδημίας.

Με πολλές καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να στηρίξει χρηματοδοτικά την Ευρώπη έχοντας αρχικά ως στόχευση την εκταμίευση των πόρων την 01/01/2021! Προφανώς, ήταν ένα “όνειρο θερινής νυκτός”, καθώς οδεύουμε ήδη προς το καλοκαίρι του 2021 και ετοιμάζουμε ακόμη τα απαραίτητα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων το β΄ εξάμηνο του 2021.

Όλα τα παραπάνω υπενθυμίζεται ότι συμβαίνουν όχι σε μια ομαλή περίοδο αλλά σε μια περίοδο όπου η οικονομία και η κοινωνία βυθίζονται από τις επιπτώσεις του κορονοιού. Οι προβλέψεις για ανάκαμψη παραμένουν  εξαιρετικά ασταθείς.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ εκτιμάται  ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί το 2021 κατά 6,5%  και το 2022 κατα 4%, ενώ της Ευρωζώνης κατά 3,9% και 3,8% αντίστοιχα και της Κινας υπολογίζεται ότι θα αγγίξει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 7,8% και 4,9%. Για τη χώρα μας το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για φέτος και 5% για το 2022 με αρκετούς αστερίσκους.

Στην Ελλάδα έφτασε η ώρα της οργάνωσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), το οποίο η χώρα θα πρέπει  να αξιοποιήσει μεσο-μακροπρόθεσμα για να έχει μια μεγάλη ευκαιρία σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πεδίο.

Και ενώ η οργάνωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) ξεκίνησε και τα κόμματα, οι φορείς, τα συνδικάτα, η τοπική και περιφερική αυτοδιοίκηση ανέμεναν να συζητηθεί και να συνδιαμορφωθεί η εθνική πρόταση, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το Σχέδιο της και το έφερε στη Βουλή απλώς για μια εξπρές-ενημέρωση και τυπική επικύρωση.

Αναρωτιέται κάνεις αν και κατά πόσο τελικά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποτελεί για την κυβέρνηση της ΝΔ μια εθνική ευκαιρία και όχι ένα “δώρο” προς την κυβέρνηση…

Ποιος και ποιοι αποφάσισαν σχετικά με την πορεία της χώρας  σε ζητήματα αγροτικής οικονομίας, μεταποίησης, ενεργειακής μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινων θέσεων εργασίας αλλά και ενίσχυσης ή όχι των δημοσίων δόμων υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης;

Η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά το δημόσιο διάλογο, την ανάγκη συνδιαμορφωσης και σύνθεσης του ελληνικού σχεδίου για την πρόοδο της χώρας και την ευημερίας των πολλών.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προχωρά σε ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και στην επιστροφή σε ένα εργασιακό μεσαίωνα με προώθηση της κατάργησης της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με δεκάωρη δουλειά, με απλήρωτες υπερωρίες και χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μένουν χωρίς θεσμικό δίχτυ προστασίας  απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης δεν μπορεί και πάλι θύματα να είναι οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι άνεργοι.

Το Κίνημα Αλλαγής απαίτησε συζήτηση και διάλογο, ώστε να υλοποιηθεί η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης για όλους με πυλώνα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σεβασμό στους 17 Στόχους του ΟΗΕ (Agenda 2030) όπως πραγματοποιήθηκε σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.

Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει αυταρχικά σχεδιάζοντας για τις επενδύσεις και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν την Ελλάδα αφήνοντας όλους στην άκρη. Αποφάσισε μόνη της για το ευρωπαϊκό πακέτο που ωστόσο δεν της ανήκει,  ανήκει στους πολίτες, στους εργαζόμενους και στις νεότερες γενιές.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Όσο καθυστερεί η απλοποίηση των διαδικασιών, θα καθυστερεί και η ανάπτυξη»Φώφη Γεννηματά: «Η θέση των γυναικών χειροτέρευσε αισθητά μέσα στην πανδημία»