Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Ευαγγελίας Λιακούλη στη συζήτηση επί της κύρωσης του Προϋπολογισμού 2021:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

η χώρα δοκιμάζεται, μαζί και ο λαός μας. Δοκιμάζονται οικογένειες, δοκιμάζονται οι επιχειρήσεις, ζουν στην αγωνία χιλιάδες συνάνθρωποι, φίλοι μας, συγγενείς μας, μέσα στις ΜΕΘ μόνοι τους, αυτοί και οι αναπνευστήρες. Τα χνώτα του θανάτου βαριά στη χώρα και η ζωή πολλές φορές μία μόνο ζαριά.

Φέρνω από τη Θεσσαλία αγωνία και πόνο. Πριν λίγη ώρα αυτοκτόνησε ένας νέος άνθρωπος στον Βόλο, ένας επιχειρηματίας μέσα στην καφετέρια του, γιατί δεν άντεξε τις συνέπειες του lockdown. Λάμπρος ήταν το όνομα ενός τραυματιοφορέα που μπήκε σε απεργία πείνας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας γεμάτος οργή, γιατί βρήκε μία σαρανταπεντάχρονη γυναίκα κάτω από το κρεβάτι της, σε μία κλινική covid σε απόλυτη ακαμψία. Δεν την είχε βρει κανείς για ώρες πολλές. Στο Νοσοκομείο του Βόλου η Κυβέρνηση σήμερα κατήργησε την Πνευμονολογική Κλινική, στέλνοντας όλες τις συνταγές στους ιδιώτες.

Με ένα click away αφανίσατε όλους τους μικρούς εμπόρους της αγοράς, χωρίς να σκεφτείτε τι σημαίνει το οριζόντιο αυτό μέτρο. Φέρνετε από «την πίσω πόρτα» το ΑΣΕΠ. Παράλληλα «κλείνετε το μάτι» στους μεγάλους και λέτε στους υπαλλήλους «θα τα ξαναπούμε μετά και μη μιλάτε».

Ταυτόχρονα, ενώ σεισμοί, λοιμοί, λιμοί, καταποντισμοί μαστίζουν τη χώρα από παντού, η Κυβέρνησή σας επαίρεται ότι τα κάνει όλα καλά. Αυτοθαυμάζεστε, αλληλοανταλλάσσετε επαίνους μεταξύ σας και χειροκροτείτε οι ίδιοι τον εαυτό σας, σε έναν καθρέπτη που μόνο εσείς βλέπετε.

Χειρίζεστε τέλεια την πανδημία, μας είπατε. Λέτε ότι στη Σύνοδο Κορυφής έχετε πραγματικά θριαμβεύσει. Ταυτόχρονα, εσείς οι ίδιοι είστε που δέχεστε ότι τα οικονομικά στοιχεία διαφόρων τομέων είναι σε κακό χάλι, όμως ο προϋπολογισμός σας είναι άριστος…

Μια οικονομική δυστοπία. Η ζημιά φαίνεται πια διά γυμνού οφθαλμού και δεν χρειάζεται κανείς να έχει πτυχίο των οικονομικών για να καταλάβει ότι έχετε στήσει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι γύρω από τα οικονομικά, το οποίο όμως δεν πρόκειται να σας βγει. Δηλώσεις όπως η προ λίγων ημερών δήλωση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι όταν τελειώσει αυτή η πανδημία, η ελληνική οικονομία θα είναι τόσο θωρακισμένη όσο δεν ήταν ποτέ τα τελευταία διακόσια χρόνια, μπορούμε να τις δεχτούμε μόνο είτε ως αστείο, είτε ως ξόρκι. Και επειδή αστεία δεν σηκώνει αυτή η ιστορία, μάλλον ως ξόρκι. «Ξορκίζετε το κακό» για να το διώξετε μακριά…

Θυμόμαστε την τελευταία φορά που είπατε ότι είναι «θωρακισμένη» η οικονομία. Δεν είναι μακριά. Ήταν το 2008-2009, όταν ο τότε τσάρος της οικονομίας της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή μας διαβεβαίωνε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα, γιατί είναι «καλά θωρακισμένη η οικονομία». Και βέβαια θυμόμαστε όλοι τι επακολούθησε – εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, στο πετσί μας, πληρώνοντας το μάρμαρο. Greek statistics, απανωτά μνημόνια, οικονομική κατάρρευση, εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή και, συνεπακόλουθα, η αποσάθρωση του πολιτικού συστήματος, με ακραία λαϊκίστικα πολιτικά μορφώματα να κάνουν την εμφάνισή τους… Και εσείς να αναρωτιέστε «τι έφταιξε τάχα;».

Δεν θα σας κρύψω ότι όταν σκέφτομαι όλα αυτά, βαθιά μέσα μου, τρομάζω. Τρομάζω γιατί καταλαβαίνω ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κόβει και να ράβει ένα αφήγημα περί «ανάπτυξης ελατήριο» για το 2021, το οποίο φέρνετε μόνο εδώ και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Κατά τα άλλα, χειρίζεστε την κρίση – υγειονομική και οικονομική – «day by day», σα μαθητευόμενοι μάγοι. Θα «φεσώσετε» πάλι τον λαό, θα εγκαταλείψετε πάλι το πλοίο λίγο πριν βουλιάξει και θα δείξετε με το δάχτυλο τους επόμενους.

Τότε όμως σας θυμίζω ότι υπήρχε το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη πατριωτική παράταξη που, ξέρετε, δεν πρόδωσε τη χώρα, αλλά δέχτηκε να βάλει την πλάτη κάτω από τη μπάρα και να κρατήσει στη χούφτα της τη χειροβομβίδα που της είχατε τραβήξει με τα δόντια την περόνη. Και κρατήσαμε τη χώρα όρθια και ας είμασταν κάτω από τη  μπάρα.

Μετά, ήρθαν οι επόμενοι το 2015. Δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή… Μοίρασαν αδρά ελπίδες, που δεν ευοδώθηκαν ποτέ. Τα «νταούλια δεν «βάρεσαν», οι ξένοι «δεν χόρεψαν πεντοζάλη». Έμειναν μόνο κάτι γυρολόγοι, κάτι πολιτικά διακοσμητικά, να κουνάνε το δάχτυλο σήμερα σ’ εμάς.

Η Κυβέρνηση στην αρχή της πανδημίας θέλησε να μας πείσει – σε ένα ιδιότυπο ψυχολογισμό άρνησης της πραγματικότητας – ότι όλα θα πάνε καλά. Τότε μας λέγατε ότι το 2% και κάτι ανάπτυξης, που παραλάβετε τον Ιούλιο του 2019 θα πετάξει, κι ότι θα απογειωθούμε! Μετά από πέντε μόλις μήνες, τα Χριστούγεννα του 2019 -2020, η ανάπτυξη καθηλώθηκε στο περίπου 1%, όταν – θυμίζω – η λέξη covid-19 δεν υπήρχε πουθενά και η πανδημία δεν σάρωνε τη χώρα. Τότε που ο κορωνοϊός ήταν ακόμη μια άγνωστη λέξη. Πολλούς μήνες  αργότερα, ήρθε η μερική αποδοχή από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν είναι όλα τελικά τόσο ανθηρά. Αρχίσατε να αποδέχεστε την πραγματικότητα, έστω και μερικώς…

Μόλις σήμερα έρχεστε αντιμέτωποι με τη ζοφερή οικονομική αλήθεια και αναθεωρείτε για τρίτη φορά τις εκτιμήσεις σας, προβλέποντας ύφεση της τάξης του 10,5% για το 2020… Άλλη μια «πρωτιά» σας, αλλά βέβαια, προς τα κάτω. Υποσχεθήκατε πάλι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού – θυμίζω – στο ξεκίνημα του δεύτερου lockdown, στο προσχέδιο του Π/Υ, ανάπτυξη για το 2021 της τάξης του 7,5%. Kαι αυτό το παίρνετε με τον Π/Υ σας, σήμερα πίσω.

Τώρα, επικοινωνιακά, ρίχνετε στην αγορά ελπίδες, με τη γνωστή και χιλιοδιαφημισμένη από πλευράς σας έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη με όλα τα συνακόλουθά της, δηλαδή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Τι είναι η Έκθεση Πισσαρίδη όμως; Είναι ένα τεχνοκρατικό κείμενο, απ’ όπου απουσιάζει το κοινωνικό στοιχείο και η κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης. «Κλείνετε το μάτι» στους μεγάλους και στους ισχυρούς. Δίνετε αυτά που θέλετε, εκεί που θέλετε. 3,7 δισεκατομμύρια πήγαν σε περίπου τριακόσιες μεγάλες επιχειρήσεις, όπου απασχολούν μόλις το 12% του εργατικού δυναμικού της χώρας. «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω», λέτε στους υπόλοιπους λοιπόν.

«Στο δια ταύτα» όμως στον προϋπολογισμό σας και σε ό,τι αφορά τον δικό μου τομέα, τον Τομέα Εσωτερικών. Ακόμη ένα λιθαράκι αναξιοπιστίας πρόσθεσε ο κ. Υπ. Ες. Δώστε του τα συγχαρητήριά μου! Και το λιθαράκι της αναξιοπιστίας μπήκε με τρόπο ταχυδακτυλουργικό. Πραγματικός μάγος! Να το παραδεχτούμε. Από το προσχέδιο μέχρι το σχέδιο του προϋπολογισμού μια απόσταση καταπληκτική – σε ενάμιση μόλις μήνα. Συγκεκριμένα, τα «μαγικά» της Κυβέρνησης παρουσιάζουν μέσα μόνο σε έναν μήνα και μάλιστα lockdown, αντί για έλλειμμα στους ΟΤΑ της τάξης των 100 εκατομμυρίων για το 2020 και έλλειμμα 51 εκατομμύρια για το 2021, πλεόνασμα 80 εκατομμύρια το 2020 και έλλειμμα μόλις 4 εκατομμύρια το 2021 (!).

Το «εκπληκτικόν» όμως της υποθέσεως, είναι ότι θα έχουμε και κέρδη (!) στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Αύξηση – μας λέει ότι βλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών – για το 2021 στον προϋπολογισμό των λοιπών εσόδων των ΟΤΑ, από ανταποδοτικά δημοτικά τέλη ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ! Δηλαδή με απλά λόγια, με το που θα βγάζει ο άλλος τον αναπνευστήρα από τη ΜΕΘ, θα πάει να πληρώσει τα δημοτικά τέλη! Αυτά λέτε σήμερα στον ελληνικό λαό.

Και βεβαίως οι μεγάλες φιέστες και οι καινοτομίες με το ΑΣΕΠ «από την πίσω πόρτα» όμως… Με κάτι «ψιλοσυνεντεύξεις» – όχι για όλους, αλλά για κάποιους – θα δούμε ποιους… όμως και οι ίδιοι οι αριθμοί του προϋπολογισμού λένε ότι δεν σέβεστε ούτε αυτό που οι ίδιοι φέρνετε, δηλαδή το ΑΣΕΠ, αφού μειώνετε τον προϋπολογισμό του. Επιπλέον, χαμηλώνει κι άλλο ο προϋπολογισμός για την ψηφιακή ανάπτυξη του Δημοσίου. Στους μετακλητούς και τους παρατρεχάμενους όμως του «Μαξίμου Α.Ε.», στα πολιτικά «συσσίτια» και τα «Πρυτανεία» των εκατό και βάλε μετακλητών, δίνετε 4 εκατ. ευρώ επιπλέον!

Αλλά πείτε μας επιτέλους! Τι «επιτελεί» επιτέλους αυτό το «Επιτελικό Κράτος» με τους «επιτελικούς», τους «επιτελάρχες» και το «επιτελικό» έργο τους;

Κυρίες και κύριοι της ΝΔ, τι να πρωτοθυμηθώ για τα «επιτελεία» σας!

Το μεγάλο φιάσκο με τις μάσκες-αλεξίπτωτα, που ανάγκασε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σας να πει «μην εκτίθεστε μεταξύ σας, βρείτε την πολιτική γενναιότητα να πείτε ποιος φταίει»;

Την αδυναμία της Κυβέρνησης να προβεί έγκαιρα στη διατίμηση των τεστ για τον covid-19;

Την  παρακολούθηση της εξέλιξης των πανδημικών δεικτών καθημερινά και τα ελλιπή στοιχεία τους;

Ή το «επιτελικό» σας κράτος που δεν μπορεί να συντονίσει μεταξύ τους τα Υπουργεία στα στοιχειώδη, δηλαδή στην έκδοση μιας Υπουργικής Απόφασης;

Έτσι, λοιπόν, ως «μαθητευόμενοι μάγοι», αλλά μάγοι δίχως δώρα, δίχως άστρο να σας οδηγεί, έχετε μόνο μία πυξίδα με χαλασμένο δείκτη…

Κι έτσι «τρέχετε και δεν φτάνετε», διότι απλώς δεν ξέρετε, ούτε ποτέ θα μάθετε, πού ακριβώς πηγαίνετε…

Ευχαριστώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Aίτημα Βασίλη Κεγκέρογλου για απόσυρση διατάξεων υπό συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και ΘρησκευμάτωνΧρήστος Γκόκας: «Ο Προϋπολογισμός δεν στηρίζει τον κόσμο της παραγωγής και το δικαίωμα στην εργασία, με αξιοπρέπεια για όλους»