Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

«Το ‘’οικοδόμημα’’ της κυβέρνησης μετά την πολύ κακή διαχείριση έναντι της πανδημίας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τρίζει συθέμελα», τόνισε κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στο ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της δίκης σε σχέση με την προστασία της α’ κατοικίας (ν. 3869/2010 – ΠΑΣΟΚ)  η βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Μεταξύ άλλων, η βουλευτής στην ομιλία της επεσήμανε τα εξής:

 • Το γενικό lockdown της χώρας είναι πλέον ένα γεγονός, είναι η αναμενόμενη των τελευταίων ημερών, δραματική κατάληξη της μάχης που δίνει η χώρα με την πανδημία και σ’αυτή τη φάση, στην έναρξη του 2ου κύματος της πανδημίας, είναι δυστυχώς μια μάχη που έχασε.
 • Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής θρηνούμε για τις μεγάλες απώλειές μας και στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης όλων όσοι δίνουν τη μάχη στις εντατικές, είμαστε μαζί και δίπλα τους,  δίνουμε δύναμη και κουράγιο σε όλους και δεσμευόμαστε ότι δεν θα είναι ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ .   
 • Το Κίνημα Αλλαγής, επιμένει σταθερά πως ο λαϊκισμός στην πανδημία είναι τόσο αποκρουστικός όσο και ο ίδιος ο θανατηφόρος ιος, ωστόσο σε σχέση με την μάχη της πανδημίας, πρέπει ψύχραιμα, με ρεαλισμό και πολιτική ειλικρίνεια η Κυβέρνησή να κάνει συγκεκριμένες παραδοχές: ότι πάσχει από καταφανή έλλειψη στοιχειώδους ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.
 • Και έγκλημα δεν είναι μόνο η πράξη, αλλά  και η παράλειψη – η βαριά αμέλεια πρόνοιας και πρόληψης και μάλιστα όταν ήδη υπήρχε η η εμπειρία του πρώτου κύματος, που οι πολίτες πειθάρχησαν έβαλαν όλοι πλάτη, άλλαξαν τη ζωή τους, πολλοί χρεωκόπησαν,  πολλοί έβαλαν λουκέτο, πολλοί έπεσαν και δεν έχουν σηκωθεί ακόμα – αλλά πειθάρχησαν. Πώς λοιπόν αξιοποιήθηκε αυτός ο πολύτιμος κερδισμένος χρόνος, από την Κυβέρνησή, ως πολιτικό και ηθικό χρέος απέναντι στους πειθαρχημένους, σύννομους πολίτες;
 • Χάθηκε πολύτιμος χρόνος… Η κυβέρνηση έχτισε το θρόνο της πάνω στο success story της πρώτης περιόδου, ‘’στεφανώθηκε’’ με τις δάφνες των δημοσκοπήσεων που ακλόνητα την έφερναν πρώτη σε όλα και με διαφορά και δεν καταδέχθηκε να ασχοληθεί με τα σπουδαία και τα μεγάλα, όπως η κατάστρωση ενός στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας,
 • Άνοιξε τα σύνορα, χωρίς αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Πρωθυπουργός φωτογραφήθηκε στη μαγευτική Σαντορίνη, ήσυχος και ασφαλής, απόλαυσε τον μπαμπά του Μπόρις Τζόνσον στο μαγευτικό Πήλιο και γενικώς συνολικά η κυβέρνηση βίωνε ένα καλοκαιρινό «πολιτικό σπα» …ευεξίας και χαλάρωσης!
 • Μετά, λόγω έλλειψης στρατηγικού σχεδίου ήρθε το ΧΑΟΣ!
 • Δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ Οι ΜΕΘ που προστέθηκαν δεν είναι άξιες λόγου. Προγραμματισμένα χειρουργεία αναστέλλονται, κλίνες στήνονται πρόχειρα, περιορίζοντας τη δυναμικότητα του συστήματος για τις άλλες ανάγκες των ασθενών, ενώ ΜΕΘ δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν προσωπικό! Το δημόσιο σύστημα υγείας εγκαταλείφθηκε περίπου συνειδητά, χωρίς επενδύσεις και με την συνεχή προσπάθεια των αρμόδιων Υπουργών να αφήσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία να παρεισφρήσει από «την πίσω πόρτα». Ελλιπέστατη διενέργεια τέστ σε όλη την επικράτεια.
 • Η κυβέρνηση έδωσε μάχη, προκειμένου να μας πείσει ότι δεν  φταίνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία, γι αυτό και δεν μπήκαν ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα σε αυτά τα πεδία. Αλλά την κατάπιε η ίδια η πραγματικότητα όπως και τα ρεπορτάζ και οι live συνδέσεις επιβατών των αστικών που σαν σαρδέλες στοιβάζονταν στα λεωφορεία, με την κυβέρνηση να τους λέει να φοράνε μάσκες, ενώ ήδη φόραγαν ,μετά τους έλεγε να ανοίγουν τα παράθυρα τα οποία δεν άνοιγαν και μετά από τόσους πολλούς μήνες, έσπευσαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί να προκηρύξουν προσλήψεις στα ΜΜΜ. Επιπλέον, η κυβέρνηση αρνείται επιδεικτικά να κάνει τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, θεωρώντας πως δεν κινδυνεύουν, τώρα όμως κλείνει τα Λύκεια…
 • Όλα αυτά ωστόσο είναι απότοκο της οίησης και της υπερβολικής αυτοπεποίθησης της κυβέρνησης η οποία βολεύτηκε πάνω στην μη εκπληρούμενη πλέον παραδοχή πως «Εμείς είμαστε οι καλύτεροι όλων ! Οι άλλες χώρες είναι πιο άσχημα από εμάς…». Χωρίς βέβαια να λαμβάνει υπόψη πως οι άλλες χώρες και διαφορετικό κλίμα έχουν και άλλες, ισχυρότερες κοινωνικές δομές. 
 • Έτσι κατέληξε πως για όλα φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες και οι ψεκασμένοι, ότι οι πολίτες δεν λαμβάνουν σοβαρά την υπόθεση της ατομικής ευθύνης, ότι φταίνε τα περίπτερα, τα θέατρα, τα κρυφά και φανερά πάρτι και ο συνωστισμός στις πλατείες…
 • Ζητάμε εμφατικά όμως να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας. Μια πρόταση που περιλαμβάνει: Ειδικό πρόγραμμα 1 δις ευρώ για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης και επιστροφή μόνο του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 6 μήνες, όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Επιδότηση ενοικίου 40% από το κράτος για ένα εξάμηνο. Μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στις 30.4.2021. Μείωση των δημοτικών τελών (π.χ. για τραπεζοκαθίσματα). Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αλλαγή της απόφασης της κυβέρνησης που απαγορεύει στα εστιατόρια στις περιοχές με lockdown το takeaway, αλλά το επιτρέπει στα σούπερ μάρκετ, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.
 • Για τις αμερικανικές εκλογές: Αυτές οι αμερικανικές εκλογές δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα θρίλερ για γερά νεύρα. Ένα θρίλερ που μακάρι η κατάληξή του να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις ότι κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί έναντι των Ρεπουμπλικάνων. Και το εύχομαι αυτό, όχι μόνο γιατί το Δημοκρατικό κόμμα είναι περισσότερο κοντά στα όσα πιστεύω εγώ και η παράταξή μου. Αλλά και γιατί η νίκη των Δημοκρατικών συμφέρει περισσότερο, συνολικά την Ελλάδα, από τη στιγμή που ο – ελπίζω απερχόμενος – Πρόεδρος Τραμπ, εξαιτίας της απόσυρσής του από πολλές «καυτές γωνιές» του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Μεσογείου, επέτρεψε ελαφρά τη καρδία στο «νέο-σουλτάνο» Ερντογάν και τους «νέο-Οθωμανούς» του να πιστέψουν ότι η περιοχή μας αποτελεί «τσιφλίκι» τους. Εισβολές στη Συρία, παρενοχλήσεις στις έρευνες της Κύπρου, ανενόχλητες βόλτες του ORUC REIS  στο Αιγαίο – πιο συχνές κι από το πορθμείο Αγιόκαμπος/Αρκίτσα -και τώρα τελευταία ανερυθρίαστες παρεμβάσεις εναντίον της Αρμενίας.
 • Σε σχέση με το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνηςπου αφορά τις «ρυθμίσεις» για την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, και συχνά-πυκνά αναφέρεται ως νόμος Κατσέλη, χάριν συντομίας. Να ξεκαθαριστεί κάτι. Δεν υπάρχει νόμος Κατσέλη, νόμος Ραγκούση κλπ. Ήταν και είναι όλοι νόμοι ΠΑΣΟΚ! Γιατί οι Υπουργοί μας και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που υπηρέτησαν κατά καιρούς σε νευραλγικές θέσεις και θέσεις πολιτικής ευθύνης, δεν θα μπορούσαν να εισηγηθούν κανένα νόμο και καμία πολιτική, αν η πλατιά πλειοψηφία των πολιτών δεν έδινε πολλαπλές εντολές διακυβέρνησης στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, στην παράταξη όλων των προοδευτικών Ελλήνων και Ελληνίδων, στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
 • Το συζητούμενο νομοσχέδιο, το οποίο σε κάθε περίπτωση αναφέρεται ούτε λίγο, ούτε πολύ σε πλειστηριασμούς εν μέσω κορωνοϊού, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμη «φαεινή ιδέα» των οικονομικών «φωστήρων» της κυβέρνησης… Θα πρέπει πάση θυσία να «μπει στον πάγο» μέχρι τόσο οι υγειονομικές, όσο και οι οικονομικές συνθήκες ξεκαθαρίσουν για την πλειονότητα των συμπολιτών μας. Είναι απαράδεκτο να μπει σε εφαρμογή μάλιστα σε συνθήκες lockdown!
 • Σε σχέση με την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές σχετικές με οικογένειες θυμάτων ολοκαυτωμάτων. Με νυχτερινή βουλευτική τροπολογία, τον Νοέμβριο του 2019, (με το άρθρο 42 του ν. 4640/2019) προβλέφθηκε η υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Βάσει της συγκεκριμένης ρύθμισης δημιουργείται, μεταξύ άλλων, σειρά σοβαρών ζητημάτων, σε ό,τι αφορά την εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων, αναφορικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας για τα εγκλήματα της κατοχικής περιόδου (1940-1944). Καλάβρυτα, Δίστομο, Βιάννος, Δομένικο Λάρισας, Κερδύλλια και δεκάδες άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά στερούνται με αυτό, το αψυχολόγητο μέτρο του κ. Τσιάρα, τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα όσα δικαιούνται. Έτσι διαφυλάσσεται το δικαίωμα των εναγόντων στην παροχή δικαστικής προστασίας, χωρίς αυτοί να υποχρεούνται να καταβάλουν υπέρογκο δικαστικό ένσημο.
 • Για την βουλευτική «τροπολογία της ντροπής», που ασμένως έκανε αποδεκτή ο κ. Υπουργός  Εσωτερικών και εμφατικά υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, με την οποία έγινε νόμος του κράτους η παύση των ποινικών διώξεων αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Την κατάπτυστη τροπολογία, με την οποία Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση συνέστησαν …σκόνη πλυντηρίου για ακόμη «λευκότερα λευκά» (μητρώα) σε ποινικές διώξεις αιρετών της Αυτοδιοίκησης, και που το Κίνημα Αλλαγής με υψηλό αίσθημα ευθύνης ψήφισε εμφατικά ΟΧΙ. Ακολούθως, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «μεταμελημένη» η κυβέρνηση εμφανίζει «νέα» ερμηνευτική διάταξη – στο άρθρ. 68 – η οποία υποτίθεται ότι θεραπεύει την άνευ όρων αθώωση αιρετών, που βαρύνονται ακόμη κι από κακουργηματικές πράξεις. Δυστυχώς, όμως, όπως συμβαίνει στην πραγματική ζωή τα θαύματα κρατούν τρεις μέρες… Η «νέα» διάταξη δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ρίχνει μελάνι στα μάτια της κοινής γνώμης. Κι αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι βάσει του κομβικού άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα, ΚΑΙ η νέα διάταξη δεν θα επιτελέσει τον υποτιθέμενο σκοπό της, αφού τα ποινικά δικαστήρια σχεδόν μαθηματικά θα εφαρμόσουν την πρώτη «λευκαντική» διάταξη (άρθρο 67 ν.4735/2020), βάσει του κριτηρίου της εφαρμογής της ευνοϊκότερης νομοθεσίας. Έτσι, οι ένοχοι Αυτοδιοικητικοί θα συνεχίσουν να «αθωώνονται» από τα ποινικά δικαστήρια, τα ΜΜΕ θα έχουν καθησυχαστεί, η αξιωματική αντιπολίτευση θα «σφυρίζει ένοχα κι αδιάφορα», κι ο κ. Θεοδωρικάκος, ο κ. Κακλαμάνης και ολόκληρη η κυβέρνηση θα εξακολουθούν «να μας δουλεύουν», «πίνοντας και κερνώντας» στην υγειά των πολιτών, που «άριστους» ψήφισαν και μόνο άριστους να κυβερνούν δεν βλέπουν…

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Παραμονές του lockdown, η Κυβέρνηση συνθλίβει χιλιάδες δανειολήπτες»Ανδρέας Πουλάς: «Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να σας εμπιστευτούν»