Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: « Δεν είναι «πασπαρτού» οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων! » 

Ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών, κατέθεσε η βουλευτής και κοινοβουλευτικά υπεύθυνη του τομέα Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, για τη διάθεση του προσωπικού καθαριότητας των δήμων και στην καθαριότητα σχολικών μονάδων καθώς και κάλυψη άλλων εκτάκτων αναγκών, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Προφανώς για την κυβέρνηση δεν ήταν αρκετό το ότι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας των δήμων της χώρας (ΟΤΑ), δεν θα ενισχυθούν μέσω χορήγησης μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών ή και με άλλους τρόπους και για όσο χρόνο διατηρηθεί η πανδημία …λόγω δημοσιονομικού κωλύματος, όπως μου απάντησαν πρόσφατα σε σχετική μου ερώτηση, οι συναρμόδιοι υπουργοί . 

Επιπλέον, η Κυβέρνηση «αποφασίζει, διατάζει» και περνάει διατάξεις στη Βουλή, με τις οποίες το «Προσωπικό καθαριότητας των Δήμων κατηγορίας Υ.Ε.16, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μπορεί να διατίθεται και για την καθαριότητα σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του οικείου Δήμου»! 

Αυτό τουλάχιστον αποφασίστηκε πρόσφατα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αυτή τελικά φαίνεται πως ήταν η μόνη επιβράβευση που η κυβέρνηση… επεφύλασσε για τους εργαζομένους καθαριότητας των ΟΤΑ, εργαζομένων «πρώτης γραμμής» κατά τη δίμηνη μάχη προστασίας της Δημόσιας Υγείας. 

Ο αρμόδιος Υπουργός από ό,τι φαίνεται, δεν μπορεί να δει την αντίφαση στην πολιτική του, όπου από τη μία πλευρά επιτρέπει την εμφιλοχώρηση ιδιωτικών συμφερόντων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ με συνοπτικές διαδικασίες και πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες και την έλλειψη προσωπικού, ενώ την ίδια στιγμή, ανοίγει την πόρτα για να μεταφέρονται εργάτες Καθαριότητας από τον Οδοκαθαρισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων, στη Καθαριότητα Σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά …πλεονάζον προσωπικό (!).

Δυστυχώς, αυτοί οι εργαζόμενοι, που  καθαρίζουν για ΕΜΑΣ , απολυμαίνουν για ΕΜΑΣ και φροντίζουν όλους ΕΜΑΣ,  ακούραστα και με υποδειγματική αφοσίωση στο έργο τους,  έγιναν το εύκολο «εργαλείο» που μπορεί να πάει παντού, να χρησιμοποιηθεί παντού, να μην ερωτηθεί ποτέ κλπ . 

Ένα «πασπαρτού» δηλαδή .

Έτσι όμως, στην εποχή της πανδημίας, η Κυβέρνηση σπέρνει ανέμους. 

Θα θερίσει θύελλες …» 

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, «για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα», «αποφασίζει, διατάζει» και περνάει διατάξεις στη Βουλή, που το μόνο που προδιαγράφουν είναι μια ζοφερή «κανονικότητα», η οποία ως τώρα ευτυχώς δεν υπήρξε, αλλά και ουδείς θα επιθυμούσε να υπάρξει στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, με ΠΝΠ (Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Α΄- ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 90/1-5-2020) – η οποία σίγουρα με μια κάποια δόση ειρωνείας εκδόθηκε την ημέρα της Πρωτομαγιάς – προβλέπεται στο άρθρ. 36, παρ. 4, ότι το «Προσωπικό καθαριότητας των Δήμων κατηγορίας Υ.Ε.16, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μπορεί να διατίθεται και για την καθαριότητα σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του οικείου Δήμου, κατά το διάστημα λειτουργίας τους, για όσο διάστημα υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του Κορωνοϊού (COVID-19), και πάντως όχι πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020.»

Αυτή τελικά φαίνεται πως ήταν η επιβράβευση που η κυβέρνηση επεφύλασσε για τους εργαζομένους καθαριότητας των ΟΤΑ, εργαζομένων «πρώτης γραμμής» κατά τη δίμηνη μάχη προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ενός αγώνα για την οποία επανειλημμένα το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογίες σε νομοσχέδια, αλλά και ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου οι ανωτέρω εργαζόμενοι να λάβουν το έκτακτο βοήθημα, που δικαίως άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι είχαν προηγουμένως λάβει.

Στην πάγια, διαπιστωμένη και θεσμοθετημένη κυβερνητική τακτική της εμφιλοχώρησης ιδιωτικών συμφερόντων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ με συνοπτικές διαδικασίες και πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες και την έλλειψη προσωπικού, την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα σε Δημάρχους, να μεταφέρουν εργάτες Καθαριότητας από τον Οδοκαθαρισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων, στη Καθαριότητα Σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά …πλεονάζον προσωπικό (!).

Δεδομένου ότι οι ΠΝΠ που εκδίδονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, δεν θα έπρεπε να εργαλειοποιούνται από την κυβέρνηση, προκειμένου να καταπατηθούν και να ανατραπούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, υπό το πρόσχημα της επιστροφής σε μια ψευδεπίγραφη «κανονικότητα».

Δεδομένου ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει αν το προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ είναι πλεονάζον, οπότε και μπορεί να διατεθεί σε σχολικές μονάδες αλλά και αλλού ή είναι ελλειμματικό, οπότε θα πρέπει να προβεί σε νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δεδομένου ότι τέτοιου τύπου διατάξεις ξεκάθαρα υπερβαίνουν το αίσθημα προσφοράς για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού των εργαζομένων «πρώτης γραμμής» καθαριότητας των ΟΤΑ, προκαλώντας βάναυσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Δεδομένου ότι με τέτοιες αυθαίρετες αποφάσεις, διακυβεύεται η πολύτιμη και αναγκαία εργασιακή ειρήνη της περιόδου ανάκαμψης από τις συνέπειες της καραντίνας, από την στιγμή που τα συνδικαλιστικά όργανα των ανωτέρω εργαζομένων προσανατολίζονται σε μαχητική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιους ακριβώς σχεδιασμούς εξυπηρετεί μια τέτοια κατάφορα άδικη απόφαση για την χρησιμοποίηση και διάθεση των εργατών καθαριότητας των ΟΤΑ, ουσιαστικά, στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων;
  1. Αν προτίθεται να πάρει πίσω την επίμαχη διάταξη, προκειμένου να διατηρηθεί η εργασιακή ειρήνη στον ιδιαίτερα νευραλγικό χώρο της καθαριότητας, αρμοδιότητας ΟΤΑ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Ευαγγελία Λιακούλη

Νομός Λάρισας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Bασίλης Κεγκέρογλου: «Η κυβέρνηση υποκαθιστά την πολιτική πολυφωνία με την Κυβερνητική μονοφωνία»Φώφη Γεννηματά: «Αδιαφάνεια και κομματικό κράτος και στο προσφυγικό»