Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία ομιλίας Ευαγγελίας Λιακούλη στο ν/σ του Υπ. Δικαιοσύνης: “Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”

Για την τρέχουσα συγκυρία και την επικαιρότητα:

 • Να που για μία ακόμη φορά συναντιόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας, όπου ο λιμός, η πανδημία, ο λοιμός, η φτώχεια, ο σεισμός – με άστεγους στην πατρίδα μου τη Λάρισα – και ο καταποντισμός της οικονομίας είναι τα μεγάλα ζητούμενα και τα μεγάλα θέματα της εποχής μας. Ποιος θα το περίμενε, αλήθεια, αυτό;
 • Δυστυχώς, με μια ύφεση 8,2% του ΑΕΠ για το 2020, με οφειλές 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από την πανδημία, που μετακινούνται για το 2022, με απλήρωτα 145 δισεκατομμύρια σε εφορίες και ταμεία, κανείς δεν μπορεί να μιλάει για ένα ευοίωνο περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούμε με άνεση να συζητούμε για τη Δικαιοσύνη, για την απλούστευση των διαδικασιών και για την επιτάχυνσή της, που αποτελεί ένα μόνιμο ζητούμενο για τα ελληνικά δεδομένα.
 • Δυστυχώς, «βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο» σήμερα και μας δίνεται η ευκαιρία από το Βήμα της Βουλής να ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση και να έρθουν γρήγορα κοντά μας όλοι οι άνθρωποί μας, όλοι οι άνθρωποι της Ελλάδας που δίνουν τον αγώνα στις ΜΕΘ. Παράλληλα, ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο σημείο να επιβεβαιωθούν οι ειδικοί που λένε ότι θα γίνεται επιλογή προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μπαίνουν στα κρεβάτια της ΜΕΘ.
 • Αυτή θα είναι η αποτυχία της Δημοκρατίας. Δεν θα είναι η αποτυχία μιας Κυβέρνησης η οποία ήδη εμφανίζει ένα μεγάλο έλλειμμα στους χειρισμούς της στο μεγάλο ζήτημα της πανδημίας.
 • Παρότι το Κίνημα Αλλαγής τα φώναζε και τα έλεγε αυτά δυστυχώς εδώ και πολλούς μήνες. Σε εμάς τουλάχιστον δεν ταιριάζουν οι αντιπολιτευτικές κορώνες. Δεν είμαστε εμείς που βγάζουμε τις «ντουντούκες» και μαζεύουμε ανεύθυνα τον κόσμο σε διαδηλώσεις. Ούτε είμαστε αυτοί που στέλνουμε τις νεολαίες να κρατούν πανό στήριξης τρομοκρατών και δολοφόνων. Είμαστε, όμως, αυτοί που από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σας προτείναμε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων και μιλούσαμε από τότε για την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας. Σήμερα, εσείς, ακόμη το συζητάτε και ακόμη το σκέφτεστε…
 • Και παρότι σήμερα λέμε ότι δεν έχουμε κρεβάτια ΜΕΘ να βάλουμε τους αρρώστους, ταυτόχρονα, εσείς μιλάτε για  άνοιγμα της αγοράς, χωρίς να έχουμε από πριν καμία σοβαρή μελέτη επί του συγκεκριμένου ζητήματος και με τον τρόπο που θα ανοίξουν ποιοι, πότε και πώς;

Για το συζητούμενο νομοσχέδιο:

 • Θα έπρεπε κανονικά, όταν έχουμε ενσωματώσεις ευρωπαϊκών κανονισμών, εμείς τα κόμματα της αντιπολίτευσης του συνταγματικού τόξου, να λέμε ένα άκοπο «ναι». Άλλωστε, όταν εκδημοκρατίζεται και εκσυγχρονίζεται το σύστημα, ποιος μπορεί να λέει «όχι»;
 • Αυτό όμως που μας παραδέρνει πάντα, είναι η φρασούλα «και λοιπές διατάξεις» που πάντα μπαίνει από δίπλα, για να περάσουν τα κυβερνητικά «παραθυράκια», οι πρόχειρες νομοθετήσεις, οι κατά το δοκούν νομοθετήσεις κι οι διατάξεις προς όφελος των «ημετέρων».
 • Το άρθρο 21 αναφέρεται στην αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης στις θέσεις του εισαγγελέα …κατά τέσσερεις (4) θέσεις. Πραγματική τομή στην ελάφρυνση της δικαιοσύνης [sic]! Και αυτό σας το λέω με την προσωπική εμπειρία μου 27 χρόνων στις αίθουσες των δικαστηρίων ως δικηγόρος…
 • Έρχομαι στο μεγάλο ζήτημα της έκτασης των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ. Τι να πω τώρα; Να μην σχολιάσω απόψεις που έχουν να κάνουν με το «όσο λιγότερα καλύτερα». Κακά τα ψέματα κ. Υπουργέ το δικαίωμα της έκφρασης ενώπιον του δικαστή δεν μπορεί να περιορίζεται. Πολλές φορές μπορεί να δώσεις αυτό που θέλεις μέσα σε μία σελίδα και άλλες φορές σε εκατό. Είναι θεωρώ είναι αυτονόητο.

Για την κατάσταση της Δικαιοσύνης και τους κλάδου των δικηγόρων επί ημερών του κ. Τσιάρα:

 • Η ελληνική δικαιοσύνη κατά τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται και αυτή, λόγω πανδημίας «με την πλάτη στον τοίχο». Δυστυχώς, δεν εισακούστηκαν οι Ολομέλειες των Δικηγορικών Συλλόγων και τα δίκαια όσο και στοχευμένα αιτήματά τους, όπως και τα «έξυπνα μέτρα» που πρότειναν.
 • Και μας έχετε δώσει κι άλλα παραδείγματα κ. Υπουργέ, ότι δεν ακούτε τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, όπως στην περίπτωση του δικαστικού ενσήμου για τις αναγνωριστικές αγωγές, παρότι αφορούσε ακόμη και περιπτώσεις καταβολής αποζημιώσεων από τις κατοχικές δυνάμεις. Και αυτό ποτέ δεν το πήρατε πίσω, παρά τις παρακλήσεις μας, παρά τις παρακλήσεις και του νομού μου και των φορέων και του σχετικού δικτύου που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα.
 • Κλάδοι εγνωσμένης επιστημονικής αξίας έχουν περάσει τα πάνδεινα αυτόν τον καιρό, όπως οι δικηγόροι. Το Μάιο του 2017, ο νυν Πρωθυπουργός – τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – συναντούσε το «κίνημα της γραβάτας». Τότε είχε πει ότι πραγματικά πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται με έναν τρόπο που δεν αρμόζει στις σύγχρονες αντιλήψεις και ότι αυτό θα το ανασκεύαζε ο ίδιος με τις πολιτικές του.
 • Τώρα, λοιπόν, αυτό το «κίνημα της γραβάτας» αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο και φαίνεται ότι ο κύριος Πρωθυπουργός δεν νοιάζεται πόσο σφιχτός ο κόμπος είναι πια. Η γραβάτα που βρίσκεται τώρα στον λαιμό των ανθρώπων, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει αγχόνη για το ίδιο το πολιτικό σύστημα και για την ίδια την Κυβέρνησή.
 • Από την ντροπή των «σκόιλ εληκίκου», που τα θυμάται κανείς και λέει ότι η κοροϊδία ολόκληρων κλάδων εγνωσμένης επιστημονικής επάρκειας ξεπέρασε κάθε όριο για να γίνουν οι δουλειές των «ημετέρων», τις οποίες τις πήρατε πίσω
 • Οι νέοι δικηγόροι, αλλά και οι παλαιότεροι βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης αποσύνθεσης και αυτό θα πρέπει το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρώτο να το δει. Οι εκκλήσεις μας είναι καθημερινές. Επενέβην μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου πολλές φορές μέχρι σήμερα και θεωρώ πραγματικά ότι πρέπει να πάρετε θέση σε αυτό.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Xαρά Κεφαλίδου: «Σε απελπιστική κατάσταση ο κλάδος των ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων»Ο "λευκός χρυσός" της ελληνικής ΠΟΠ φέτας πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία!