Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

   Προς:

   Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή

   ΘΕΜΑ: «Η μετάθεση των ευθυνών για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, από τη μη εκτέλεση των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κατά την απεργία της 18-2-2020.»

    Κύριε Υπουργέ,

Στην πρόσφατη απεργία της 18-2-2020 για το Ασφαλιστικό, κατά την οποία δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, το θέμα που αναδείχθηκε στην επικαιρότητα αφορούσε κυρίως στη μη κυκλοφορία των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα εκτελεστούν κανονικά όλα τα δρομολόγια την ημέρα της απεργίας, παρότι γνώριζε ότι η απεργία που είχε προκηρυχθεί από τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά κάλυπτε όλους τους εργαζομένους.

Η εταιρεία, που ως γνωστόν, από το 2017 έχει πωληθεί σε όμιλο ιταλικών συμφερόντων, επέρριψε τις ευθύνες για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων στον ΟΣΕ, ενώ εσείς τις αποδώσατε στους συνδικαλιστές που κατέλαβαν το αμαξοστάσιο του Πειραιά.

Τελικά όμως, μετά τον τερματισμό της κατάληψης του αμαξοστασίου πραγματοποιήθηκαν, μετά το μεσημέρι, μόλις τρία δρομολόγια.

Επειδή:

  • Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού που πάντα προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις, επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι την προηγούμενη μέρα, παραμονή της απεργίας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωνε ότι τα δρομολόγια θα εκτελούνταν κανονικά.
  • Η σωστή και χωρίς σκοπιμότητες ενημέρωση απ΄ όλες τις πλευρές είναι επιβεβλημένη, για να μειώνεται η ταλαιπωρία του κοινού.
  • Η μη εκτέλεση των δρομολογίων συνεχίστηκε και μετά τον τερματισμό της κατάληψης, λόγω της συμμετοχής και προσωπικού του ΟΣΕ στην απεργία όπως είχε ανακοινωθεί από το προσωπικό των σταθμών του ΟΣΕ.
  • Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση, με κρατική επιδότηση, για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της μη εκτέλεσης των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;
  2. Είχε διαβεβαίωση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον ΟΣΕ για μη συμμετοχή στην απεργία του προσωπικού του;
  3. Γιατί δεν εκτελέστηκαν δρομολόγια μετά τον τερματισμό της κατάληψης του αμαξοστασίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις σας;
  4. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν σύμφωνες με το πλαίσιο του Ν. 1264/1982;
  5. Κάλυπτε, δηλαδή, ή όχι κατά τη γνώμη σας η προκήρυξη της απεργίας από τα Εργατικά Κέντρα τους εργαζομένους στον ΟΣΕ;
  6. Πρόκειται να λάβει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποζημίωση για τα δρομολόγια αυτής της ημέρας που δεν εκτελέστηκαν; Και ποιο είναι το ποσό της αποζημίωσης; Αν ναι πως δικαιολογείται αυτό, δεδομένου ότι η ίδια προέτρεξε να διαβεβαιώσει την εκτέλεσή τους, παρότι γνώριζε ότι το προσωπικό του ΟΣΕ μπορούσε να συμμετάσχει στην απεργία;

  Οι ερωτώντες Βουλευτές

 Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Μουλκιώτης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη: Ο νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση για το ασφαλιστικό είναι ένα απλό facelift του νόμου ΚατρούγκαλουΕπίκαιρη ερώτηση Βασίλη Κεγκέρογλου: Καταχρηστικές πρακτικές του Υπουργείου Οικονομικών