Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή

Θέμα: Χρονοδιάγραμμα, τρόπος και κόστος υλοποίησης του «Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος»

Κύριε Υπουργέ,

Ο οδικός άξονας «Πάτρα-Πύργος», το πλέον σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Αχαΐα και την Ηλεία, αποτελεί θύμα σκοπιμοτήτων και εσφαλμένων χειρισμών τα τελευταία χρόνια.

Οι επιλογές αυτές οδήγησαν σε αδικαιολόγητη καθυστέρηση έναρξης των εργασιών, ενώ το έργο έχει ουσιαστικά «παγώσει» αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η επικινδυνότητα του δρόμου και η ολιγωρία στη λήψη των οριστικών αποφάσεων έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων και θεσμικών φορέων της Ηλείας και της Αχαΐας, με ομόφωνα ψηφίσματα των αυτοδιοικητικών φορέων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Μετά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στη Βουλή, χωρίς σαφείς απαντήσεις, ζητήσαμε στις 14 Ιανουαρίου να έρθετε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ώστε να μας ενημερώσετε για τις τελικές αποφάσεις σας. Η συνεδρίασης της Επιτροπής προσδιορίστηκε για τις 17 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μείνουν αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το μοντέλο κατασκευής και το συνολικό κόστος του έργου.

Πριν από τρεις ημέρες αναρτήθηκαν οι αποφάσεις διάλυσης των εργολαβιών του δρόμου «Ολοκλήρωση του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος» βάσει των άρθρων 161 του Ν.4412/2016 και 62 (παρ.1) του Ν.3669/2008, με απόφαση του κυρίου του έργου, δηλαδή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επειδή οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύτηκαν χωρίς να συνοδεύονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για τον τρόπο υλοποίησης του έργου και το χρόνο έναρξης της κατασκευής του «Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος».  

Επειδή είναι προφανές ότι μπαίνουμε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς τις ροές, τα κριτήρια και τις προτεραιότητες χρηματοδότησης από την Ε.Ε..

Επειδή, ως τώρα, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. σχετικά με την έγκριση του μοντέλου υλοποίησης με σύμβαση παραχώρησης και τη συνέχιση χρηματοδότησης του έργου. 

Επειδή εικάζεται ότι η επιλογή διάλυσης των εργολαβιών θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους αναδόχους και δικαστικές προσφυγές, με ό,τι αυτό σημαίνει σε κόστος, αλλά και καθυστέρηση, στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Επειδή οι κάτοικοι και οι φορείς της Αχαΐας και της Ηλείας αγωνιούν και διαμαρτύρονται δικαιολογημένα για τις καθυστερήσεις στην έναρξη και ολοκλήρωση του «Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος».

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο τρόπος που προκρίνετε για την υλοποίηση του έργου;
  2. Έχετε έγγραφη διαβεβαίωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. σχετικά με την έγκριση αλλαγής του τρόπου υλοποίησης και τη χρηματοδότηση του έργου; 
  3. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;
  4. Πότε προσδιορίζετε την έναρξη των εργασιών, με δεδομένο ότι η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ενδέχεται να αποδειχθεί χρονοβόρα;
  5. Ποιο είναι το εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης του έργου για το Ελληνικό δημόσιο, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αποζημιώσεων που πιθανόν θα ζητηθούν;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Γεώργιος Παπανδρέου

Μιχάλης Κατρίνης

Χρήστος Γκόκας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Eρώτηση Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής: Να λάβει το επίδομα των 800 ευρώ ο κλάδος των δικηγόρων αλλά και οι ασκούμενοι δικηγόροιΠρος τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, Μέσα στην κρίση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει η Χώρα μας, αναδεικνύεται η διαχρονική αξία και σπουδαιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο παραμένει ο βασικός παράγοντας αποτροπής της διάδοσης του ιού και θεραπείας της νόσου. Ειδικά δε η ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας με νέες μονάδες και κλίνες εντατικής θεραπείας αποτελεί την πλέον επιτακτική ανάγκη των ημερών μας. Ο αγώνας δίνεται καθημερινά, σε όλα τα νοσοκομεία, από όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τους, όμως οι ΜΕΘ αποτελούν τον πιο αποφασιστικό, τον κρισιμότερο παράγοντα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας,. Στο πλαίσιο αυτό, Κύριε Πρόεδρε, και με δεδομένη την ήδη πολλαπλώς και σε ανάλογες περιπτώσεις εκπεφρασμένη συλλογική ευαισθησία του Σώματος, σας καλούμε να λάβετε θεσμική πρωτοβουλία, στη Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου η Βουλή των Ελλήνων να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας με νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της, τόσο μέσω της οικονομικής συμβολής του συνόλου των βουλευτών όσο και μέσω των διαθέσιμων αποθεματικών του Σώματος. Παράλληλα, σας καλούμε να αναλάβετε ενεργό ρόλο ώστε οι λοιπές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, και ιδιαίτερα αυτήν της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, να υποστηρίξουν την τροπολογία που επανακαταθέτουμε για την έμπρακτη επιβράβευση και στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την κοινωνική φροντίδα, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις κ.α. Θεωρούμε ότι οι προκλήσεις της πανδημίας δεν αντιμετωπίζονται με τυμπανοκρουσίες και πολιτική εκμετάλλευση, αλλά με ειλικρινή και ανυπόκριτη συστράτευση όλων όσοι μπορούν και οφείλουν να προσφέρουν την κρίσιμη αυτή ώρα. Εν αναμονή των πρωτοβουλιών σας, Με εκτίμηση, Φώφη Γεννηματά