Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση

                                          Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη

                                          Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Τίτλοι τέλους για το εργοστάσιο της PITSOS στου Ρέντη»

Κύριοι Υπουργοί,

Το μέλλον των εργαζομένων στην επιχείρηση «PITSOS» – μια κερδοφόρα επιχείρηση με ιστορία 155 ετών, η οποία ανήκει στην Bosch Siemens Hausegerate (BSH) – είναι αβέβαιο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα σταματήσει την υπάρχουσα παραγωγή στου Ρέντη στις 31 Δεκεμβρίου 2020, μεταφέροντας την παραγωγή στην Τουρκία.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εταιρία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από την SIEMENS – BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με την Κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η «νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH (PITSOS) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι έως σήμερα «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα».

Επειδή η «PITSOS» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές των ελληνικών οικογενειών, στις παραδοσιακές λευκές συσκευές.

Επειδή οι εργαζόμενοι βρίσκονται  σε τραγικό αδιέξοδο και από την απασχόληση στην εταιρία εξαρτάται η επιβίωση εκατοντάδων οικογενειών,

Επειδή ενώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί για την προσέλκυση επενδύσεων, στην πράξη είμαστε μάρτυρες αποχώρησης επιχειρήσεων από την Ελλάδα,

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

  1. Τί άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη του επιχειρείν στην τοπική κοινωνία;
  2. Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και η μισθοδοσία των εργαζομένων που αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην επιχείρηση;
  3. Τι απαντάτε στις καταγγελίες περί συμβιβασμού της Κυβέρνησης με την εταιρία SIEMENS – BOSCH;
  4. Ποια προληπτικά́ μέτρα θα λάβετε ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του επιχειρείν στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική́ ζωή και την αγορά εργασίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές,

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μιχάλης Κατρίνης

Κώστας Σκανδαλίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Τροπολογία της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής: «Ένταξη στον μειωμένο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των μικρότερων νησιών που ανήκουν στις ίδιες Δ.Ο.Υ.»Ερώτηση Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής: «Αίτημα παιδιάτρων για άμεση συνταγογράφηση του τεστ Covid 19»