Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

«Σε μόνιμη… «καραντίνα» αγρότες και ΤΟΕΒ από τη ΔΕΗ»

Κοινή ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργος Μουλκιώτης και Απόστολος Πάνας, σε σχέση με τις δυσκολίες του αγροτικού κόσμου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στη ΔΕΗ.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την άρδευση των αγρών και γενικά την παροχή νερού, σε εγκαταστάσεις παραγωγής τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους κτηνοτρόφους της χώρας, και αποτελεί πλέον κομβικό ζήτημα, καθώς ήδη 96.000 αγρότες, χρωστούν στη ΔΕΗ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, όπως βέβαια και οι περίπου 400 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), των οποίων οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ.

Παρότι έχει ήδη ξεκινήσει σοβαρά η συζήτηση για την μετάβαση και σύνδεση της αγροτικής παραγωγής, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), μέχρι να συμβεί αυτό, πολλοί από τους παραγωγούς κινδυνεύουν να βρουν «κατεβασμένο τον διακόπτη» από τη ΔΕΗ, καθώς αδυνατούν πολλές φορές, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος καλείται να παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας, μετά την διαφαινόμενη κατάρρευση του τουρισμού και άλλων κλάδων, λόγω πανδημίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Περιβάλλοντος & Ενέργειας και (2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η πανδημία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ήδη χειμαζόμενη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή – την ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας μας – και δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, τόσο η επαναφορά όσο και η δημιουργία κινήτρων στους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, στην μετά-κορονοϊό, εποχή. 

Κομβικής σημασίας ζήτημα τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους κτηνοτρόφους της χώρας, αποτελεί η άρδευση των αγρών και γενικά η παροχή νερού, σε εγκαταστάσεις παραγωγής, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί πως ήδη 96.000 αγρότες, χρωστούν στη ΔΕΗ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. 

Αντίστοιχη, βέβαια, είναι και η εικόνα και για τους περίπου 400 Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, που είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί η έκπτωση της τάξης του 40% στο ρεύμα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, δημιούργησε μια δεινή κατάσταση στην αγροτική οικονομία, με τους αγρότες, είτε να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ΤΟΕΒ, είτε  να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. 

Παρότι έχει ήδη ξεκινήσει σοβαρά η συζήτηση για την μετάβαση και σύνδεση της αγροτικής παραγωγής, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), μέχρι να συμβεί αυτό, πολλοί από τους παραγωγούς κινδυνεύουν να βρουν «κατεβασμένο τον διακόπτη» από τη ΔΕΗ, καθώς αδυνατούν, πολλές φορές, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

Η ρύθμιση οφειλών από κατανάλωση ρεύματος για τους αγρότες με προκαταβολή του 15% ή 20% της οφειλής τους στη ΔΕΗ και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 18 ή 24 δόσεις, που ανακοινώθηκε από την επιχείρηση πρόσφατα, δεν αποτελεί απαραίτητα και τη λύση για την πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, από την στιγμή που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, έστω και σε αυτές τις υποχρεώσεις.  

Δεδομένου ότι με βάση τα παραπάνω, λίγο πριν το καλοκαίρι και με τις καλλιεργητικές φροντίδες σε κορύφωση, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό, χιλιάδες αγρότες και απότιστες, μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις.

Δεδομένου ότι όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από το Κίνημα Αλλαγής, απαιτείται εθνικός, προγραμματικός σχεδιασμός για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με όπλα τα κίνητρα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Δεδομένου ότι στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού, η στροφή και μετάβαση του αγροτικού κόσμου στις ΑΠΕ, αποτελεί μονόδρομο, αλλά σε τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

Δεδομένου ότι η κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί αυτήν την περίοδο, χρήζει επειγόντων μέτρων, προκειμένου να μην μείνει φέτος, και ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, ούτε ένα στρέμμα απότιστο και ούτε μια μονάδα παραγωγής χωρίς νερό.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πως – σήμερα και τώρα – σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να διασφαλίσει τις αγροτικές παραγωγές; 
  2. Βρίσκεται ανάμεσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η επέκταση του χρόνου ρύθμισης των ανωτέρω χρεών των αγροτών προς τη ΔΕΗ, π.χ. σε βάθος 7ετίας; 
  3. Ειδικά για τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ποιος ο σχεδιασμός για την διασύνδεση των αγροτών και των φορέων τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ποια κίνητρα σκοπεύει να δώσει για την υπαγωγή τους στο νέο ενεργειακό καθεστώς; 

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

 Βουλευτής Ν. Λάρισας 

Γιώργος Αρβανιτίδης

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Γιώργος Μουλκιώτης

Βουλευτής Ν. Βοιωτίας

Απόστολος Πάνας

Βουλευτής Ν. Χαλκιδικής

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: «Η κυβέρνηση διακηρύττει την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ανοίγει την κερκόπορτα για την υποβάθμισή του»