Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο κ. Γιώργος Φραγγίδης βουλευτής Κιλκίς και ο κ. Ανδρέας Πουλάς υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα υγείας του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τον υπουργό υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, με την οποία καυτηριάζουν τη συνεχιζόμενη πρακτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετούν στελέχη διοίκησης με ανάθεση στα νοσοκομεία αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους Ο.Τ.Α.

Τονίζουν ότι τέτοιου είδους πρακτικές δε βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών και την καλή συνεργασία του προσωπικού και ζητούν  από τον υπουργό να προχωρήσει στη συγκρότηση ή ενεργοποίηση των υπηρεσιακών συμβουλίων, που θα εκκινήσουν τη διαδικασία κρίσεων για την επιλογή στελεχών διοίκησης με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια

Θέμα: « Επιλογή στελεχών διοίκησης νοσοκομείων με αξιοκρατικά κριτήρια»

Με αφορμή την από 20/9 καταγγελία (κατά πλειοψηφία) του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και το σχετικό έγγραφο που απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.) προς τον Υπουργό Υγείας στις 22/9, με θέμα τις πρόσφατες αλλαγές Προϊσταμένων Υπηρεσιών και Κλινικών στο Γ.Ν. Κιλκίς, επανέρχεται στο προσκήνιο το χρονίζον θέμα της τοποθέτησης υπηρεσιακών στελεχών των νοσοκομείων σε θέσεις διοικητικής ευθύνης, μετά από κρίση και με βάση αξιοκρατικά κριτήρια.

Δυστυχώς, επί σειρά ετών η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η παρούσα κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας δεν έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση ή ενεργοποίηση των υπηρεσιακών συμβουλίων για  την επιλογή στελεχών διοίκησης με αξιοκρατικά κριτήρια, όπως ορίζει ο ν. 4369/2016. Τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή των διοικήσεων στα νοσοκομεία συνεπάγεται  – πλην εξαιρέσεων – αλλαγή προϊσταμένων, χωρίς αιτιολόγηση από λόγους δημοσίου συμφέροντος, αντίθετα με ό,τι ορίζει ο ανωτέρω νόμος. 

Εύλογα δημιουργούνται υποψίες για τη σκοπιμότητα της διατήρησης του καθεστώτος διορισμού προϊσταμένων με ανάθεση, που μόνο τους εκάστοτε «ημετέρους» εξυπηρετεί και όχι την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα εγείρει αμφισβητήσεις και προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στο προσωπικό.  

Επειδή είναι αδιανόητο να μην έχουν συγκροτηθεί τα συμβούλια επιλογής προϊσταμένων και να υπάρχουν ακόμα και σήμερα αυθαίρετες διοικητικές πράξεις, στο σύνολο των υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, διαιωνίζοντας μία κακή πρακτική που έρχεται από το παρελθόν και συντηρεί δυσλειτουργίες και παθογένειες,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1)         Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσει επιτέλους η συγκρότηση ή ενεργοποίηση των υπηρεσιακών συμβουλίων που θα εκκινήσουν τη διαδικασία κρίσεων για την επιλογή στελεχών διοίκησης με αξιοκρατικά κριτήρια; Αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμά σας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Φραγγίδης

Ανδρέας Πουλάς

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες το Μαξίμου ζητά εν λευκώ εξουσιοδότηση, για χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης χωρίς όρους, προϋποθέσεις και διαφάνεια. Που θα πάνε τα λεφτά κ. Πέτσα;Bασίλης Κεγκέρογλου: «Προτεραιότητα στη στήριξη των πληγέντων από τον "Ιανό" και στην ομαλοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής»