Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Οικονομικών, (2) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, (3) Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και (4) Υγείας

Θέμα: Αντιμετώπιση προβλημάτων εταιριών και επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται στην παροχή εξοπλισμού και υπηρεσιών για διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων

Οι Εταιρείες κατασκευής Εκθεσιακών Περιπτέρων, Εταιρικών Events και Γραφείων Διοργάνωσης Συνεδρίων, Εκδηλώσεων, Εκθέσεων είναι ένας δυναμικός κλάδος που συμβάλει σημαντικά στην οικονομία με Εμπορικές Εκθέσεις, Ιατρικά συνέδρια και διάφορα άλλα events.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές αποφάσεις τα συνέδρια και οι εκθέσεις θα επανεκκινήσουν 01/07/2020. Στην πραγματικότητα, την περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου δεν θα πραγματοποιηθούν συνέδρια και εκθέσεις, καθώς δεν υπάρχει ο επαρκής χρόνος να προετοιμαστούν κατάλληλα. Επίσης δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την διεξαγωγή των συνεδρίων.

Οι άνθρωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η αγορά θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, με εξαίρεση τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, της οποίας οι ημερομηνίες έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Κάτι τέτοιο αυτομάτως συνεπάγεται τη πλήρη εξάντληση της ρευστότητα των εταιρειών του κλάδου δεδομένου πως στην πλειοψηφία τους οι συμφωνίες πληρωμών στον τομέα είναι τουλάχιστον 90 ημέρες από την εκτέλεση των εργασιών.  Με μαθηματική ακρίβεια λοιπόν οδηγούμαστε στην κατάρρευση των εταιρειών του κλάδου, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους.

Η  αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε κάθε είδους υποχρεώσεις φορολογικές,  μισθολογικές, λειτουργικά  κόστη για το τρέχον έτος δεδομένου επιπλέον ότι, οι πιο παραγωγικοί μήνες του χρόνου (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) αυτοί που τροφοδοτούν τους υπόλοιπους  που υπάρχει κενό εκδηλώσεων, παρήλθαν με μηδενικό τζίρο σχεδόν για το σύνολο των επιχειρήσεών.  

Έχοντας διανύσει ήδη μισό χρόνο με μηδενικούς κύκλους εργασιών ή στην καλύτερη περίπτωση μειωμένους κατά 80% είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει ο κλάδος στις υποχρεώσεις τους έχοντας δυστυχώς και βάσιμες υποψίες πως ενδεχομένως να χαθεί ολόκληρο το έτος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών αυτών σκοπεύετε να λάβετε;
  2. Ποια μέτρα στήριξης των εργαζομένων των παραπάνω επιχειρήσεων σκοπεύετε να λάβετε;
  3. Ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την διεξαγωγή συνεδρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων;
  4. Έχετε αναθέσει κάποια μελέτη για την προοπτική των δραστηριοτήτων αυτών ώστε αυτή να αξιοποιηθεί για την επιλογή των απαραίτητων πολιτικών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μιχάλης Κατρίνης

Κώστας Σκανδαλίδης

Γιώργος Μουλκιώτης

Ανδρέας Πουλάς

Μπαράν Μπουρχάν

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Eρώτηση στη Βουλή για την αναστολή των Πανελλήνιων Σχολικών ΑγώνωνΔημήτρης Μπιάγκης: «Το Πολίτευμα απαξιώνεται, αμφισβητείται… Κάποιοι "παρακρατικοί μηχανισμοί" δείχνουν τα δόντια τους»