Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα
Δελτίο τύπου Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής 

Ερώτηση και ΑΚΕ για αυτοκτονίες αιτούντων άσυλο σε δομή φιλοξενίας στις Μουριές Κιλκίς 

Κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με θέμα «Περιστατικά θανάτων αιτούντων άσυλο σε δομή φιλοξενίας του χωριού Σ.Σ.Μουριές του νομού Κιλκίς» κατέθεσαν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής είχε προαναγγείλει την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου  μετά τις δυο αυτοκτονίες φιλοξενούμενων στη δομή αλλά και την απαξιωτική συμπεριφορά των υπευθύνων της δομής προς τον βουλευτή Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργο Φραγγίδη. Εκ των υστέρων ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία « άδεια εισόδου σε Δομές Φιλοξενίας αιτούντων ασύλου και προσφύγων, παρέχεται αποκλειστικά από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης» βάσει «Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ΔΟΜ και των αρμοδίων αρχών». Κατόπιν έρευνας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής διαπιστώθηκε ότι το «Μνημόνιο Κατανόησης» που αναφέρεται δεν έχει δημοσιοποιηθεί από τα δυο μέρη που το υπέγραψαν.

Κατόπιν αυτών οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν για μια σειρά από σημαντικά θέματα όπως την ύπαρξη πρωτοκόλλου αντιμετώπισης αντίστοιχων κρίσεων σε δομές φιλοξενίας, την πορεία της έρευνας για τους θανάτους των δυο αιτούντων άσυλο και το συντονισμό και έλεγχο των δομών φιλοξενίας που λειτουργούν υπό την ευθύνη μη κρατικών φορέων.

Τέλος οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση στη Βουλή του υπογεγραμμένου Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και των αρμοδίων Ελληνικών αρχών.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές: Φραγγίδης Γιώργος, Γιαννακοπούλου Νάντια, Καμίνης Γιώργος,Καστανίδης Χάρης,  Κεγκέρογλου Βασιλης και Λιακούλη Ευαγγελία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης  

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11174325.pdf

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Aνδρέας Πουλάς: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών»ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΜΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ