Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Προς: Την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

Θέμα: «Αξιοποίηση του μηχανισμού RescEU»

Κυρία Υπουργέ,

Στις 21/5/2019 εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρώτος πυροσβεστικός στόλος αεροσκαφών στο πλαίσιο του νέου συστήματος RescEU.

Η Ευρωπαϊκή Δεξαμενή “rescEU” θα περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που θα αγοράζουν τα Κράτη Μέλη με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ σε ποσοστό 80% – 90%, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως και 75% των εξόδων συντήρησης και επισκευής των εθνικών μέσων δασοπυρόσβεσης.

Μάλιστα, ενώ η αρχικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε την επιβολή χρηματικής ποινής στα Κράτη Μέλη που ενεργοποιούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας τρεις φορές σε τρία χρόνια, με παρέμβαση του εισηγητή της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Νίκου Ανδρουλάκη η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και η Επιτροπή θα μπορεί να εξετάζει τα μέτρα πρόληψης του συγκεκριμένου Κράτους και αν χρειάζεται να προβαίνει σε συστάσεις για τη λήψη επιπλέων μέτρων.

Δυστυχώς η χώρα μας, δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες αυτές, γεγονός που επισημάναμε με ανακοίνωσή μας στις 22/05/2019.

Η απάντηση που έδωσε για το θέμα, με σχετική ανακοίνωση, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δεν διαφωτίζει για το εάν η Ελλάδα θα συμμετάσχει τελικά στο νέο μηχανισμό.

Την ώρα που η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και τα δύο τρίτα των καναντέρ είναι καθηλωμένα, καθώς χρειάζονται συντήρηση η επισκευή, η κυβέρνηση επιλέγει να μην αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε σε περίπτωση ανάγκης η πολιτική προστασία να έχει στη διάθεσή της κάθε εναέριο μέσο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Για ποιο λόγο δεν έχετε αξιοποιήσει ακόμη το νέο μηχανισμό RescEU;

2. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε τη συντήρηση η/ και επισκευή των εναέριων μέσων που βρίσκονται καθηλωμένα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.