Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Eθνικής Άμυνας, κ.Ν.Παναγιωτόπουλο

Θέμα: Εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πρόγραμμα ναυπήγησης Υ/Β τ. 214 και συντήρηση πλοίων Π/Ν.

Στην πρόσφατη προκήρυξη του ειδικού διαχειριστή για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόνοια και πολύ περισσότερο κανένας δεσμευτικός όρος για τη διασφάλιση συνέχισης των εργασιακών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους.

Αν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη με δημόσια δήλωσή του δεσμεύτηκε προσωπικά για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού του Ναυπηγείου, ενώ παράλληλα και ο ΥΕΘΑ, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή για το θέμα των εργαζομένων, στήριξε την εργασιακή εξασφάλιση των εργαζομένων, δυστυχώς μέχρι στιγμής οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να είναι χωρίς αντίκρισμα.

Ένα από τα βασικότερα προγράμματα που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τα τελευταία χρόνια στα εν λόγω ναυπηγεία είναι αναμφισβήτητα το πρόγραμμα των υποβρυχίων (Υ/Β) τύπου 214.

Τον Μάρτιο 2010, υπογράφηκε σύμβαση, συμπεριλαμβάνοντας δύο (2) αρχικά προγράμματα [ναυπήγησης 3 Υ/Β Τ-214AIP και δικαίωμα προαίρεσης (option) για ναυπήγηση 1 ακόμη Υ/Β, από σύμβαση του 2000 και εκσυγχρονισμό 3 συν 1 option Υ/Β κλάσης «Ποσειδών», από σύμβαση 2002], με την οποία αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων:

(α) Η παραλαβή των 4 νέων Υ/Β τύπου 214 AIP και η παραλαβή του ενός αναβαθμισμένου τύπου 209 (S-118 «Ωκεανός»), (β) Η αναγνώριση στην Ελλάδα του δικαιώματος προαίρεσης ναυπήγησης 2 επιπλέον νέων Υ/Β  τ. 214 και ακύρωση του προγράμματος αναβάθμισης των 3 μη-αναβαθμισμένων «Ποσειδών».

Δεδομένης της ανάγκης για στήριξη των εργαζομένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι ο νέος επενδυτής που θα προκύψει, πρέπει να δεσμευθεί πριν την αγορά για μεταφορά όλων των συμβάσεων εργασίας στον νέο φορέα.

Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου της ενίσχυσης του στόλου των υποβρυχίων, όπως επιβεβαιώνεται και από τις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ και

Δεδομένων των αναγκών του Π/Ν για συντήρηση, επισκευή αλλά και αναβάθμιση πλοίων και μέσων που εν πολλοίς ικανοποιούνται σήμερα από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και

Ερωτάσθε κε. Υπουργέ:

1.Μετά την προκήρυξη για πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων, με ποιο τρόπο προτίθεστε να διασφαλίσετε τις θέσεις εργασίας του προσωπικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που έχουν κρίσιμο ρόλο και συμβολή στη στήριξη του Π/Ν;

2.Τι προτίθεστε να πράξετε για την ναυπήγηση δύο (2) επιπλέον Υ/Β που προέβλεπε η σύμβαση  και τι σκέπτεστε να πράξετε για την διασφάλιση της στήριξης του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά;                                                                                                                                                   

Ο Ερωτών Βουλευτής    

Βασίλης Κεγκέρογλου

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Βουλευτές Κινήματος Αλλαγής: «Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων, θερμοκάμερες και μέτρα προστασίας στις αεροπορικές μετακινήσεις»Ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια: «Nα είμαστε έτοιμοι για το εμβόλιο σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό»