Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Το θέμα της σύναψης συμβάσεων των Νοσοκομείων με το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και το ΕΚΠΑ για την ανάλυση τεστ COVID-19 και το υψηλό κόστος αυτών που θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας,  Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 24.08.2020

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Συμβάσεις Νοσοκομείων με ΠΑΣΤΕΡ και ΕΚΠΑ για ανάλυση τεστ COVID-19

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και καθώς η χώρα έχει μπει στη δεύτερη φάση της πανδημίας, παρατηρείται πολύ αυξημένος αριθμός κρουσμάτων COVID-19 σε υγειονομικούς των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Με βάση εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας όλοι οι υγειονομικοί που επιστρέφουν από τις διακοπές θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού προκειμένου να επανέλθουν με ασφάλεια στην εργασία τους.  Ήδη όμως έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στα τεστ των υγειονομικών, καθώς τα αποτελέσματα καθυστερούν 2-3 ημέρες με συνέπεια την καθυστέρηση επιστροφής τους στην εργασία.

Επιπλέον, επειδή ο αριθμός των εργαζομένων που πρέπει να υποβληθούν σε τεστ είναι πολύ μεγάλος τόσο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) όσο και τα Νοσοκομεία που διαθέτουν μοριακούς αναλυτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόσφατα έχει σταλεί εντολή στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων της Αθήνας να συνάψουν συμβάσεις με το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και με το ΕΚΠΑ ώστε να αποστέλλονται και εκεί δείγματα των υγειονομικών.

Με βάση όμως τα ανωτέρω δημοσιεύματα το κόστος για την εξέταση των δειγμάτων στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και στο ΕΚΠΑ είναι εξαιρετικά υψηλό αφού αγγίζει τα 50-60 ευρώ σε σχέση με το ΕΚΕΑ όπου κοστίζει περίπου 13 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό η χρηματική διαφορά ανάλυσης των δειγμάτων είναι πολύ μεγάλη και όπως συνάγεται θα την επωμιστούν οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο έχει δοθεί εντολή στα Νοσοκομεία να συνάψουν συμβάσεις με το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και το ΕΚΠΑ για την ανάλυση των δειγμάτων των υγειονομικών επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους;
  2. Που οφείλεται η τόσο μεγάλη χρηματική διαφορά μεταξύ ΕΚΕΑ και Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ και ΕΚΠΑ για την ανάλυση των δειγμάτων; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη μείωση των υψηλών αυτών τιμών τη στιγμή που όπως φαίνεται θα επιβαρυνθούν οι ήδη πενιχροί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

«Εκτός ΚΔΑΠ και παιδικών σταθμών πάνω από 65.000 παιδιά με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη»Γιώργος Καμίνης: «Έργο ΠΑΣΟΚ ο φράχτης στον Έβρο παρά τις τότε σφοδρές αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας»