Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς 

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης

κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Θέμα: Προσωρινή διατήρηση καταργημένων αρμοδιοτήτων της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο φύλλο της Τετάρτης 25ης Σεπτεμβρίου 2019, πρόσφατη νομοθετική σας πρωτοβουλία, με την οποία διατηρήθηκαν προσωρινά (έως τις 30.09.2019) αρμοδιότητες της Εισαγγελέως Διαφθοράς για την άσκηση ποινικής δίωξης, γεννά εύλογα ερωτηματικά και υπόνοιες για τους αληθείς λόγους που οδήγησαν σε αυτήν.

Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 97 ν. 4623/2019 (Α΄ 134), ανεστάλη η εφαρμογή των άρθρων 35 και 36 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019). Ως αποτέλεσμα της ως άνω διάταξης, την οποία το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε, η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς διατήρησε, κατ’ εξαίρεση, έως τις 30.09.2019, τις αρμοδιότητές της, σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 παρ. 1 ν. 4022/2011, οι οποίες της είχαν αφαιρεθεί από 01ης.07.2019, με την έναρξη εφαρμογής του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η παρ. 1 του άρθρου 36 ΚΠΔ που τέθηκε σε προσωρινή αναστολή: «Για τη διερεύνηση των υποθέσεων που ανήκουν στην αρμοδιότητά του ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς παραγγέλλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μετά το πέρας της οποίας ενεργεί σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 43 και παραγγέλλει στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης». Ωστόσο, μετά την προσωρινή αναστολή της διάταξης αυτής, η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς διατήρησε έως τις 30.09.2019 -άγνωστο γιατί- την αρμοδιότητα να ασκεί η ίδια ποινική δίωξη για τα φερόμενα αδικήματα που διερευνά.

Σημειώνεται εξ άλλου ότι στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου δεν γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένο δικαιοπολιτικό λόγο που να επιτάσσει την ως άνω ρύθμιση, πλην μόνο γενικόλογες και αόριστες αναφορές σε «λόγους ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιον λόγο εισηγήθηκε στη Βουλή τη διάταξη του άρθρου 97 ν. 4623/2019; 

Ποιον αληθή σκοπό εξυπηρετεί η ως άνω διάταξη και η συνακόλουθη αναστολή της εφαρμογής των άρθρων 35 & 36 ΚΠΔ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019; 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Α.ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΟμιλία Βασίλη Κεγκέρογλου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησηςγια την εξαγορά της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego