Σε Άρθρα – Απόψεις

Άρθρο του Σπύρου Καρανικόλα, Εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου Κινήματος Αλλαγής, στο thecaller.gr

Η πανδημία του Κορονοιού άλλαξε ξαφνικά και βίαια τον κόσμο. Ένας πόλεμος και μία απειλή με έναν αόρατο εχθρό που απειλεί την ίδια τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Η διασπορά του ιού ταχύτατη. Για αυτό και ταχύτατα, εκατομμύρια πολιτών σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε καραντίνα, ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα περιορίζονται, οικονομικές ελευθερίες βρίσκονται σε αναστολή.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Θετικό ότι η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα νωρίς και η υπομονή των Ελλήνων, η υπακοή, η συνέπεια και η πιστή τήρηση των οδηγιών των ειδικών συνέτειναν να αποφύγουμε τις εικόνες των εκατοντάδων νεκρών ημερησίως, όπως τις βιώνουμε σε γειτονικές μας χώρες.

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, επιλέξαμε από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης, να είμαστε χρήσιμοι με προτάσεις, στηρίζοντας την εθνική προσπάθεια. Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου πατάει σε δύο βάρκες, με άλλα να λέει ο αρχηγός του και άλλα στα στελέχη του ασκώντας μικροκομματική πολιτική, εμείς υποβάλλουμε καθημερινά προτάσεις προς την Κυβέρνηση, χωρίς κορώνες και λαϊκισμούς, για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κρίσης. Έχουμε κάνει πάνω από 150 παρεμβάσεις όλο αυτό το διάστημα στη Βουλή, θέτοντας ως βασική μας προτεραιότητα φυσικά το θέμα της υγείας, αλλά και των οικονομικών συνεπειών αυτής της πανδημίας. Και είναι γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις μας έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από την Κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη μάχη σε τρία μέτωπα: (α) Τον έλεγχο της διασποράς του ιού, μέσω της απόλυτης στήριξης στον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική ομάδα που εισηγείται τα μέτρα, (β) την στήριξη του Ε.Σ.Υ, που αποδεικνύεται σε αυτήν την μάχη το βαρύ πυροβολικό, ένα έργο θα θυμίσω των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ, μέσω των προτάσεων μας για την πρόσληψη γιατρών, ενίσχυσης των προμηθειών, άνοιγμα νέων Μ.Ε.Θ και την έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της προσφοράς των ιατρών για την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, πρόταση που η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε μέχρι τώρα και (γ) την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων.

Το επόμενο στοίχημα είναι ξεπερνώντας την υγειονομική κρίση, να παραμείνει φυσικά η κοινωνία όρθια, αλλά και η οικονομία ζωντανή. Και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Συγκεκριμένα, χιλιάδες μακροχρόνιων ανέργων παραμένουν εκτός ενίσχυσης. Χιλιάδες συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν καν προσωρινή σύνταξη είναι εκτός στήριξης. Χιλιάδες εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας είναι ακάλυπτοι. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την στήριξη που πρέπει να έχουν για να παραμείνουν ζωντανές. Σε λίγες μέρες ανοίγουν πάλι τα δικαστήρια, αλλά ξεκινούν και οι πλειστηριασμοί, με την Κυβέρνηση να αρνείται να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία και να αποφασίζει την αναστολή των πλειστηριασμών, όπως έχουμε προτείνει. Οι αγρότες δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει η παραγωγική βάση της Χώρας με πολύ σοβαρές συνέπειες στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι επιστήμονες έχουν υποστεί μία τεράστια ζημιά αυτή την περίοδο και η Κυβέρνηση τους αντιμετώπισε με απαξίωση. Αντί οικονομικής στήριξης, θέσπισαν ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης πολύ χαμηλής ποιότητας σε πολλές περιπτώσεις, για την οποία ο κάθε επιστήμονας θα λάβει 600 ευρώ, αλλά το κάθε ΚΕΚ για κάθε επιστήμονα θα λάβει 488 ευρώ! Τέλος, η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξη του τουρισμού, ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί ασφαλής τουριστικός προορισμός και να περιορίσουμε έτσι τις συνέπειες και τις ζημίες στην οικονομία μας.

Είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε σε μία νέα κανονικότητα. Ωστόσο, αυτή η κανονικότητα δεν μπορεί να σημαίνει σε καμία περίπτωση σε επιστροφή στις πολιτικές τις λιτότητας ή πολύ χειρότερα στις πολιτικές των μνημονίων. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν αντέχει μία νέα εποχή μνημονίων. Και σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση με θάρρος και αποφασιστικότητα, διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση η πανδημία του κορονοιού δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μία νέα επιδημία απελπισίας και οικονομικής κρίσης για τους λαούς της Ευρώπης.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: Θα είμαστε ξανά παρόντες σε πείσμα των καιρώνΜιχάλης Κατρίνης: «Κρίση ή ευκαιρία για την ελληνική βιομηχανία;»