Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Επίκαιρη ερώτηση Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής προς τον Πρωθυπουργό για Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Θέμα: Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Kοινωνία εκπέμπουν SOS

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η χώρα μας βιώνει σήμερα τις συνέπειες της έξαρσης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Εγκλωβισμένη στις επιταγές της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας που έχει παραδώσει τα «κλειδιά» του προσφυγικού στην Τουρκία.  

Το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS. Τα προβλήματα εντείνονται και δημιουργείται το έδαφος για καλλιέργεια ακραίων συμπεριφορών και ενδυνάμωση της ακροδεξιάς. 

Χωρίς εναλλακτικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής, η κυβέρνηση έδειξε ανετοιμότητα και χαμηλά αντανακλαστικά. 

Ο αρμόδιος Υπουργός ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι η «κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη» χωρίς να προτείνει διέξοδο. 

Η χώρα μας όμως δεν μπορεί να συνεχίζει να αντιμετωπίζει μόνη της ένα μείζον πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Χωρίς αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο, χωρίς νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, και ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας, ως συνόρων της Ευρώπης.  Ζητώντας μόνο μικροδιευκολύνσεις σε θέματα διαχείρισης. 

 Η εμμονή στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, που έχουν ήδη αποτύχει, και η έλλειψη σχεδίου για τη διαχείριση της πραγματικότητας δημιουργούν συνθήκες ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. 

Συνθήκες που αντιμετωπίζονται  με λογικές, επικοινωνιακής κατά βάση,  διαχείρισης, στα νησιά και την ενδοχώρα,  αλλά δεν αξιοποιούνται για τον επαναπροσδιορισμό των θέσεων και των αιτημάτων της χώρας μας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ.Πρωθυπουργός. 

  1. Θα επιμείνει στην «πιστή» εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και στο Δουβλίνο ή θα προτείνει εναλλακτικό σχέδιο για την διαχείριση του «προσφυγικού-μεταναστευτικού» και την κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες-μέλη της. 
  2. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών και την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα καθώς και για την ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και από πού θα αντληθούν οι πόροι για την εφαρμογή του;

Μετά τιμής,

Φώφη Γεννηματά

Πρόεδρος Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.