Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι και σε εσάς και σε όλους τους συναδέλφους. Λέγομαι Δημήτρης Μπιάγκης. Είμαι εκλεγμένος στο νομό Κέρκυρας με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής.

Υπάρχει ένα υπογεγραμμένο αίτημα από εμένα, αλλά και από όλους τους άλλους συναδέλφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να γίνει χρήση από μεριά σας της δυνατότητας που σας δίνει το άρθρο 32 του Κανονισμού της Βουλής, έτσι ώστε να εισαχθεί ως θέμα στην Επιτροπή μας το γρηγορότερο δυνατόν, η πτώχευση της μεγάλης τουριστικής εταιρίας, «Thomas Cook» και οι επιπτώσεις που έχει αυτή.

Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε ότι η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου θέματος είναι πολύ μεγάλη. Μιλάμε για τον παλαιότερο τουριστικό οργανισμό ταξιδιών, την «THOMAS COOK». Η πτώχευσή της έχει τεράστιες διαστάσεις, δεδομένης της συνεργασίας που έχει σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Θεωρούμε, κύριε Πρόεδρε, ότι θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα Επιτροπή, με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων. Το συγκεκριμένο θέμα, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτό που απασχολεί σήμερα ολόκληρη την ελληνική αγορά και την κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύνολο της εγχώριας οικονομίας και φτάνει στο 20,6% του Α.Ε.Π.. Δηλαδή, ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα, έχουν να κάνουν με τουριστικό προϊόν.

Το θέμα δεν μπορεί να έχει μια γενική προσέγγιση. Θεωρούμε ότι πρέπει να σκύψουμε πάνω από αυτό και ο καθένας από την Επιτροπή μας και όχι μόνο, να συνεισφέρει.

Να σας αναφέρω μόνο ότι όλοι οι συνεργάτες της «THOMAS COOK» πληρώνονταν σε διάρκεια τριάντα έως και εκατό ημερών από την ημέρα παροχής των υπηρεσιών τους, πράγμα που σημαίνει ότι όλες αυτές οι εταιρείες που συνεργάστηκαν με την «THOMAS COOK» έχουν ουσιαστικά χάσει το καλοκαίρι και όχι μόνο έχουν χάσει το καλοκαίρι, αλλά έχουν χάσει και το υπόλοιπο της σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο, θεωρώντας ότι οι περισσότερες από αυτές είχαν αποκλειστική συνεργασία με την «THOMAS COOK» που σημαίνει ότι και για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου δεν υπάρχει η δυνατότητα σε αυτές τις εταιρείες να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Θεωρούμε, κύριε Πρόεδρε, ότι πρέπει να υπάρχει μια προσέγγιση του θέματος που θα ξεπερνάει τα όρια της αναστολής του τέλους διανυκτέρευσης και πρέπει να φτάσει καταρχήν – μέχρι να μπορέσουμε να δούμε τη διάσταση και τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε – σε μια αναστολή και ειδικότερα σε ένα πάγωμα των εισφορών και των οφειλών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και γιατί όχι, αν μπορούμε, σε επίπεδο κεντρικό να έρθουμε και σε μια συνεννόηση με τις Τράπεζες.

Με αυτό το θέμα και τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα που έχει για τον κόσμο του εμπορίου θα παρακαλούσα να κάνετε χρήση της δυνατότητας που σας δίνετε και να φέρετε το γρηγορότερο δυνατό στην Επιτροπή μας το θέμα προς συζήτηση.

Συνέχεια της Εισήγησης Δ. Μπιάγκη

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής για την Δ` Κύρωση): Ευχαριστώ. Σε συνέχεια της ερώτησης που μου έκανε ο κύριος συνάδελφος και σεβόμενος τους συναδέλφους, εσάς κύριε Πρόεδρε, το Προεδρείο και τους αξιότιμους καλεσμένους, αφαιρώ το μεγαλύτερο κομμάτι από την τοποθέτησή μου και θα αναφερθώ, όσο πιο σύντομα μπορώ, σε δύο τρία πράγματα.

Το πρώτο που θα ήθελα να ξεκινήσω είναι ότι, όσο κι αν ψάξει κάποιος στους δύο τελευταίους μήνες, για το τι άλλαξε από τότε που κατατέθηκαν οι συγκεκριμένες συμβάσεις από την προηγούμενη διακυβέρνηση, μέχρι σήμερα που αλλάζει θέση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν μπορεί παρά να καταλήξει, ότι προφανώς το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι η διαχείριση της εκτελεστικής εξουσίας ανήκει πλέον σε άλλα χέρια και ίσως θα πρέπει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ξεκινήσει πάλι εκείνη την απλή λογική, τη λαϊκίστικη, πώς θα μπορέσει να τραβήξει ψηφοφόρους για να αποκτήσει εκ νέου τη διαχείριση της εκτελεστικής εξουσίας.

Συνεχίζω κύριε Πρόεδρε και λέω ότι, σήμερα με την ψήφιση των συγκεκριμένων συμβάσεων, μετά την καθυστέρηση τεσσάρων και δύο ετών αντίστοιχα, από την υποβολή των σχετικών φακέλων, κατατέθηκαν για κύρωση στη Βουλή οι τέσσερις συμβάσεις υδρογονανθράκων που αφορούν το Ιόνιο, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και που είχαν ζητήσει ενεργειακοί κολοσσοί σε συνεργασία με την ΕΛΠΕ. Μαζί με τις άλλες εννέα θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές που περιλαμβάνονται στους τρεις διεθνείς διαγωνισμούς που προκήρυξε η δική μας Παράταξη το 2013 και το 2014 και έχουν ήδη κυρωθεί, διαμορφώνουν μια νέα, εξαιρετικά γεωπολιτική αναβαθμισμένη παρουσία, της Ελλάδας, ως σημαντικού παράγοντα του αναδυόμενου ενεργειακού τοπίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδος στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η κύρωση των συμβάσεων συνιστά απλά την αρχή, παρά το τέλος, της διαδικασίας της ενεργειακής- και συνεπακόλουθα της γεωπολιτικής- αναβάθμισης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων προκύπτουν διάφορα κοινωνικά οφέλη σε έρευνα, σε συντάξεις και θέσεις εργασίας. Στόχος μας λοιπόν, θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές.

Θα πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες που διαθέτουμε, ως ευνομούμενη Πολιτεία, προκειμένου, το εγχείρημα αυτό, να μην έχει αρνητικές επιδράσεις σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, αλλά, κυρίως, στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στην περιοχή από την οποία κατάγομαι, στην Κέρκυρα, υπάρχει έντονη κοινωνική ανησυχία, ως προς τη φύση αυτών των ερευνών. Οι τοπικές κοινωνίες φοβούνται και ανησυχούν. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, τις γειτονικές περιοχές, όπως στην τουριστικά αναπτυγμένη Ιταλία, στην Αδριατική, όσο και στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, πραγματοποιούνται ήδη εξορύξεις.

Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση, να δώσει έμφαση, έτσι ώστε η περιβαλλοντική Οδηγία, για την ασφάλεια και τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων, που πολύ σωστά ανέφερε προηγουμένως ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και η οποία αποτελεί πλέον μέρος του εθνικού δικαίου με τον ν.4406/2016, να είναι ασφαλής, αποτελεσματική και εν τέλει, χρήσιμη για την κοινωνία και τους πολίτες. Οφείλει, λοιπόν, να ενδυναμώσει την αρμόδια Αρχή, την ελληνική διαχειριστική εταιρία υδρογονανθράκων, την ΕΔΕΥ, και οικονομικά και στελεχιακά, για να επιτελέσει με επιτυχία το έργο της. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στο ακέραιο, θα πρέπει, η νέα Αρχή, η ΕΔΕΥ, πρώτον, να μεριμνήσει για τον έλεγχο εφαρμογής περιβαλλοντικών και άλλων υποχρεώσεων και ταυτόχρονα, για την ίδρυση περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου στο Ιόνιο πέλαγος, για την ύπαρξη ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπιση ατυχημάτων και συνεπειών.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει, μέσα στις αποφάσεις και στις συμβάσεις τις συγκεκριμένες, ρητή αναφορά υποχρέωσης του αναδόχου για όποιες αποζημιώσεις, αν και όταν τύχουν, σε αποκατάσταση σε όποια περίπτωση ατυχήματος.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η αντιμετώπιση της σεισμικότητας, με την υποχρέωση καταγραφής ρηγμάτων ενεργών και μη. Χωρίς σεισμολογικές μελέτες, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ή τους κινδύνους σε μια περιοχή, όπως το Ιόνιο. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε, ότι από τη διαδικασία της εξόρυξης, εξαιρούνται όλες οι περιοχές NATURA, όπου και μέσα σε αυτές να μην επιτραπεί καμία δραστηριότητα, ούτε σε απόσταση πάνω του ενός χιλιομέτρου από αυτές.

Κλείνοντας, αγαπητοί συνάδελφοι, πάγια αρχή μας είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Λέμε, λοιπόν, ναι στις εξορύξεις τον υδρογονανθράκων, αλλά, πάντα με γνώμονα και κύριο κριτήριό μας, την προστασία και το σεβασμό του περιβάλλοντος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Α.ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ