Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Δελτίο Τύπου


«Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας βασίζεται σε παρωχημένες λογικές»


Ο Υπεύθυνος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης τοποθετήθηκε εκτενώς στην κατ’ άρθρον Συζήτηση του Νομοσχεδίου: «Εκσυγχρονισμός Θεσμικού Πλαισίου για τις Θαλάσσιες Ενδομεταφορές και Λοιπές Διατάξεις».


Βασικά Σημεία της Ομιλίας του είναι ότι:


√ Το Παρόν Σχέδιο Νόμου βασίζεται σε παρωχημένες λογικές και αντιλήψεις


√ Τροποποιεί διατάξεις προηγούμενων Νόμων, χωρίς όμως να εισάγει κάτι «καινούργιο», «πρωτοποριακό», «καινοτόμο» στον τομέα της Ναυτιλίας


√ Είναι μία συρραφή διατάξεων


√ Αποδεικνύει περίτρανα ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διαθέτει πολιτική ταυτότητα-προσπαθεί απλά να διαχειριστεί μία καθημερινή πραγματικότητα


Αρχικά, ο Βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στο άρθρο που αφορά τους «νηογνώμονες»- διάταξη για την οποία το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς δεν υπάρχει διαχωρισμός «ελέγχοντος και ελεγχόμενου» κατά την επιθεώρηση των πλοίων. Επιπροσθέτως, ο Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής επιφυλάχθηκε και για τη Σχολή Επιθεωρητών-Ελεγκτών, της οποίας η σύσταση βρίσκεται σε πλήρη ρήξη και αντίθεση με τη γενικότερη, επικαλούμενη φιλοσοφία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας περί «επιτελικού κράτους». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπιάγκης η σύσταση της Σχολής αυτής « γεννά πολλά ερωτηματικά και παράλληλα δημιουργεί ένα ατροφικό, συγκεντρωτικό κράτος, και έναν ρυθμιστή Υπερ-Υπουργό».


Ακόμα, ο κ. Μπιάγκης τοποθετήθηκε διεξοδικώς και για τις διατάξεις που αφορούν την αύξηση των Οργανικών Θέσεων της δύναμης του Λιμενικού Σώματος και χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις γιατί από την αύξηση των οργανικών θέσεων που ανακοινώσατε, τις 900 μας έχετε γνωστοποιείτε πως θα κατανεμηθούν. Για τις υπόλοιπες, όμως, 600 θέσεις δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε γιατί δεν προχωράτε σε προσλήψεις με διαφανείς διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ».


Επιπλέον, ο κ. Μπιάγκης τόνισε για ακόμη μία φορά ότι: «αποτελεί επείγουσα και επιβεβλημένη ανάγκη η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού ανάλογα με τις υπάρχουσες, υφιστάμενες ανάγκες, συνυπολογίζοντας παράλληλα και τις αυξημένες ανάγκες για προσωπικό σε περιοχές με υψηλές μεταναστευτικές ροές».


Επίσης, ο Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απαλοιφή των άρθρων για τις «Μεταθέσεις-Αποσπάσεις-Μετατάξεις» του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, και κατέθεσε ο ίδιος Τροπολογία για το Κίνημα Αλλαγής, βάση της οποίας ζητάει Τροποποίηση των άρθρων 26-30 και 36 του Νόμου 4504/2017 και προτείνει-καταθέτει μία πληθώρα αντικειμένων κριτηρίων και παραγόντων που οφείλουν να λαμβάνονται κατά την Νομοθέτηση.


Τέλος, ο κ. Μπιάγκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο άρθρο 60 του Νομοσχεδίου, το οποίο όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε:
«Το άρθρο 60 του παρόντος Νομοσχεδίου αφορά την κατάργηση του άρθρου 105 που είναι ο εφαρμοστικός Νόμος για τον Κανονισμό 352/2017, ο οποίος ρυθμίζει την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων και η παραλαβή αποβλήτων πλοίων. Επί της ουσίας, με το άρθρο αυτό η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει τον δρόμο στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα του τόπου να γίνουν μονοπώλιο στην αγορά και να διογκώσουν τα κέρδη τους».


Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής δήλωσε ότι: «Δεν έχετε ακόμα απαντήσει ακόμη στους προβληματισμούς μας και στα ερωτήματα που σας έχουμε θέσει. Εμμένουμε στην αρχική μας εκτίμηση ότι το παρόν Σχέδιο Νόμου είναι μία συρραφή διατάξεων με το οποίο και τακτοποιείτε μία σειρά από εκκρεμότητες».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ερώτηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στο χώρο του πολιτισμούΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ