Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα της Βουλής και οι πολίτες εάν θα εφαρμοστεί το σύστημα αναλογικών διοδίων στην Ιόνια Οδό και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» προκειμένου να υπάρξει μείωση του διοδίου τέλους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και προς προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή
Θέμα:Εφαρμογή Αναλογικών Διοδίων στην Ιόνια Οδό και Μείωση του Διοδίου Τέλους στη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Ρίου-Αντιρρίου)

τις 4 Απριλίου 2018 διενεργήθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της σύμβασης για την «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση» σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διοδίου τέλους. Ωστόσο το 2020, και μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ο διαγωνισμός ματαιώθηκε επίσημα, ο δε Υπουργός με δηλώσεις του είχε προαναγγείλει την προκήρυξη νεου διαγωνισμού για το ζήτημα.

Σήμερα, από την 1η Ιανουαρίου 2021, η χρέωση των οχημάτων στην Ολυμπία Οδό πραγματοποιείται αναλογικά μέσω της χρήσης πομποδέκτη (Ολυμπία pass), με αποτέλεσμα οι οδηγοί να χρεώνονται για την χιλιομετρική απόσταση που διανύει το όχημά τους. Στην Ιόνια Οδό, τον αυτοκινητόδρομο που έδωσε νέα πνοή στη Δυτική Ελλάδα, ενώνοντάς την με την Πελοπόννησο, την Ήπειρο αλλά και τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία μέσω της Εγνατίας Οδού, το σύστημα αναλογικών διοδίων αναμένεται εδώ και έτη. Αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, που θα εξορθολογίσει το κόστος των διοδίων.

Σήμερα ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για επέκταση των αναλογικών διοδίων και στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το εάν και πότε εντέλει θα εφαρμοστεί το αναλογικό σύστημα χρέωσης στην Ιόνια Οδό, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Άγνωστο είναι επίσης αν για την εφαρμογή αναλογικών διοδίων, θα εφαρμοσθεί το σύστημα της αναλογικής χρέωσης μέσω πομποδέκτη ή αν υπάρχει άλλος σχεδιασμός για αναλογικό σύστημα διοδίων σε όλη τη χώρα μέσω της διενέργειας νέου διαγωνισμού.

Όσον δε αφορά στη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Ρίου-Αντιρρίου), σε επάλληλες Επίκαιρες Ερωτήσεις που έχω απευθύνει προς το Υπουργείο Υποδομών σχετικά με τη μείωση του κόστους διέλευσης από αυτήν, ο αρμόδιος τότε Υπουργός είχε απαντήσει ότι απαιτείται διακριτή επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης παραχώρησης αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική. Ωστόσο, έκτοτε, δεν έχουμε ενημερωθεί για τις ενέργειες του Υπουργείου και την εξέλιξη του ζητήματος.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα εφαρμόσετε το σύστημα αναλογικών διοδίων στην Ιόνια Οδό και αν ναι με ποιο τρόπο και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» προκειμένου να υπάρξει μείωση του διοδίου τέλους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και προς προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος;


Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη: «Τεράστια ερωτήματα για την διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση»Μιχάλης Κατρίνης: «Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Ηλείας για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του κορωνοϊού;»