Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κύριε Πρόεδρε, Κυρία Υπουργέ, Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Μέσα σε  μεγάλη παγκόσμια διεθνή κρίση και πρωτοφανή δημοσιονομική δυσπραγία, έχει μεγάλη σημασία να επιβεβαιώσουμε το θεμέλιο λίθο της κοινωνικής συνοχής, που είναι η εκπαίδευση και να πούμε ότι για όλους μας είναι αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό.

Κυρία Υπουργέ, στο κλείσιμο της ομιλίας σας είπατε “κάντε προτάσεις και είμαστε εδώ να σας ακούσουμε”.Πολύ καλή η πρότασή σας.

Ήδη η εισηγήτριά μας κα Κεφαλίδου διεξοδικά και εκτενέστερα έθεσε προτάσεις και θα προτείνει και στη συζήτηση επί των άρθρων. Επίσης, θα ακούσουμε αύριο και τους φορείς και θα επανέλθουμε. Αρκεί να υπάρχουν ευήκοα ώτα να ακούσουν, ώστε να σταματήσει επιτέλους η ασυνέχεια στο κράτος.

Γι’αυτό χριεάζεται διάλογος, διαβούλευση σε βάθος, ώστε να μην πειραματίζεται συνεχώς ο εκάστοτε υπουργός παιδείας, κάτι που βιώνουμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια και δη μετά το 2015.

Άλλωστε να θυμίσω, ότι μόνο ο ν. 4009/2011, ο νόμος Διαμαντοπούλου επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ-Γιώργου Παπανδρέου είχε αυτά τα χαρακτηριστικά και ψηφίστηκε από τα 4/5 της Βουλής. Αυτός ο νόμος λοιπόν, αρχικά αποδομήθηκε από τον κ. Αρβανιτόπουλο και στη συνέχεια καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτό το δημόσιο αγαθό, την εκπαίδευση, εμείς στο Κίνημα Αλλαγής το αντιλαμβανόμαστε με τη στήριξη και την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.Το δημιουργήσαμε με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ με τις ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, με την επαγγελματική, οικονομική και επιστημονική στήριξη του εκπαιδευτικού.

Πρέπει να ξαναβρούμε το νήμα και επιτέλους να σταματήσει αυτό που ζούμε από το 2015 με τις ιδεοληψίες, τις συνοπτικές διαδικασίες και την έλλειψη διαλόγου με τα θεσμικά όργανα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Να σας θυμίσω κα Υπουργέ, είναι μια τακτική την οποία καταδικάζατε ως αντιπολίτευση και την εφαρμόζετε ως Κυβέρνηση.Δεν γίνεται αποσπασματικά και άτακτα να νομοθετείτε.

Διότι η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σχολείο που απαλλάσσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό από τη δαπάνη και τη μέριμνα για την υποστηρικτική διδασκαλία, για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων και για την ασφαλή προετοιμασία του παιδιού προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όμως κάθε αλλαγή προϋποθέτει τη ζύμωση, όπως και παραπάνω είπα και τούτο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Και οποιαδήποτε ριζοσπαστική τομή, οποιαδήποτε εξέλιξη, οποιαδήποτε πρόοδος προϋποθέτει τη συνεργασία Υπουργείου και εκπαιδευτικής κοινότητας με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Μια διαδικασία η οποία αγνοείται.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας το παιδί, το μαθητή, το φοιτητή, την ελληνική οικογένεια.Έχουμε σε προτεραιότητα το διανοητικό κεφάλαιο της χώρας, πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξη και ευημερίας. Αυτή η επιλογή χρειάζεται πόρους, γιατί μόνο έτσι ενισχύουμε το ψηφιακό σχολείο και εκσυγχρονίζουμε τη σχολική στέγη.

Για εμάς το status του εκπαιδευτικού λειτουργού, συνδέεται με την αξιοπρέπειά του και το κύρος του.Ο εκπαιδευτικός δίνει κάθε μέρα ένα κομμάτι της ψυχής του και της προσωπικότητάς του στο μάθημα, στο εργαστήριο, στην αυλή του σχολείου, στο σπουδαστήριο του Πανεπιστημίου και αξιολογείται πρωτίστως από τους μαθητές του.

Άρα αξιοπρέπεια, αξιοκρατία και αξιολόγηση είναι το τρίπτυχο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε. Και όταν μιλάμε για αξιολόγηση πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας, την αξιολόγηση των επιλογών του Υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με την κατανομή των πόρων.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κα Υπουργέ, δεν είναι αποσπασματικές και εμβόλιμες διευθετήσεις τις οποίες κατά κόρον ακολουθείτε όταν ως αντιπολίτευση στηλιτεύατε και καταγγέλατε.Είναι τα αναλυτικά προγράμματα και η ριζική αλλαγή τους, είναι μια άλλη αντίληψη για το σχολείο, για την ψηφιακή τάξη, για τα εποπτικά μέσα, για την κοινωνία της πληροφορίας.

Για την οικολογική συνείδηση και τη βιωματική μάθηση όπως κι εσείς αναφέρατε κι εδώ συμφωνώ. Είναι το σχολείο που μαθαίνει στο μαθητή πώς να μαθαίνει.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η κα Υπουργός επικαλέστηκε τη συμμετοχή στη διαβούλευση ως ενισχυτική του διαλόγου. Ο διάλογος όμως θέλει τουλάχιστον δύο και δεν γίνεται με διαρροές, με κλειστά τα σχολεία και τις καλοκαιρινές διακοπές. Υποχρεωθήκατε σε άτακτη υποχώρηση σε άρθρα στα οποία σας είχαμε καταθέσει εξαρχής την πλήρη αντίθεσή μας και καλώς πράξατε.

Κυρία Υπουργέ εμείς δε λέμε όχι σε νέες θεματικές, αλλά αυτές μέσα από διαβούλευση και διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Κάτι που δεν έγινε.Λέμε όμως όχι στην αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, γιατί υποβαθμίζεται η ποιοτική παροχή εκπαίδευσης στην τάξη.Έτσι, μειώνονται οι προσλήψεις των αναπληρωτών και οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί οδηγούνται στις καλένδες.

Λέμε ΟΧΙ στην επανάληψη του Νόμου 4547/2018 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του Π.Δ 152/2013 για την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας και στη θεσμοθέτηση της εξωτερικής αξιολόγησης όπως το παρόν σχέδιο νόμου περιγράφει. Άλλωστε όταν ήσασταν αντιπολίτευση λέγατε κι εσείς όχι. Τώρα τι άλλαξε;

Λέμε ΟΧΙ σε ένα κανονισμό λειτουργίας που παύει να είναι αρμοδιότητα του συλλόγου διδασκόντων.

Λέμε ΟΧΙ στους 2 εκπαιδευτικούς εμπιστοσύνης, γιατί εμείς τους εμπιστευόμαστε όλους και εδώ ζητάμε την αρωγή στο έργο τους με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Λέμε ΟΧΙ στην υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής και την υποστελέχωση των τμημάτων ένταξης όπως επίσης όχι λέμε στην επαναφορά των δεσμών της δεκαετίας του ’90 και στην  κατάργηση της 3ης εξεταστικής περιόδου για τους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου.

Και φυσικά ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ στην αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής.Πάμε πολύ πίσω έτσι.Γιατί ο μόνος που θα απουσιάζει θα είναι ο επιθεωρητής.

Και τέλος λέμε ΟΧΙ στην τιμωρία των αναπληρωτών που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Κα Υπουργέ, 
Θα έπρεπε να έχετε προβλέψει κίνητρα και πριμοδότησή τους αντί της τιμωρίας.Η ομηρία των αναπληρωτών με 120 μήνες και πλέον, θα πρέπει επιτέλους να τελειώνει.Ο αναπληρωτής που δεν αναλαμβάνει υπηρεσία δεν το κάνει  από επιλογή, αλλά από αδυναμία να διαβιώσει αξιοπρεπώς εκεί που τοποθετείται.Γι’αυτό και χρειάζεται στήριξη.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, το Κίνημα Αλλαγής έχει στο πρόγραμμά του πολύ ψηλά την εκπαίδευση.

Άλλωστε είμαστε το κόμμα με τις μεγάλες τομές στην εκπαίδευση και την παιδεία.Πρόγραμμα που στοχεύει στις ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στην επαγγελματική και επιστημονική εξέλιξη του εκπαιδευτικού, στο ολοήμερο σχολείο και στην πραγματική του στήριξη. Όπως έλεγε και ο Γιώργος Γεννηματάς δεν έχει σημασία που θα πας, αν δεν ξέρεις ποιον δρόμο θα ακολουθήσεις. Ο δρόμος κ. Υπουργέ είναι το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής και οι μεγάλες τομές των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μια αναφορά στο θέμα των μετεγγραφών.Ακόμα περιμένουμε τη λειτουργία της επιτροπής που έφτιαξε ο κ. Γαβρίγλου. 

Είχαμε πει ναι όπως κι εσείς αλλά έμεινε στα λόγια. Επιτέλους κάντε το εσείς πράξη. Κι ελάτε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων και τη δημιουργία υποδομών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, μιλάμε για το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, το δημογραφικό, μιλάμε για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.Και ερωτώ, είναι δυνατόν εν μέσω  παρατεταμένης υπογεννητικότητας στη χώρα μας, οι πολύτεκνοι να υπομοριοδοτούνται και οι τρίτεκνοι να μην υπάρχουν καθόλου;

Πρότασή μου, οι πολύτεκνοι να παίρνουν μετεγγραφή απευθείας. Πάρτε πίσω τη διάταξη για τις μετεγγραφές κι ελάτε να συζητήσουμε από μηδενική βάση.
Να σταματήσει το ράβε ξήλωνε.

Κλείνοντας κ. Υπουργέ, ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας θέλω ενημέρωση για το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο, που καταργήθηκε εν μία νυκτί από τον κ. Γαβρόγλου.

Οξύμωρο είναι μάλιστα, ότι τον Ιανουάριο πιστοποιήθηκε από την ΑΔΙΠ και τον Απρίλιο καταργήθηκε.

Ρωτάω λοιπόν, θα το επανιδρύσετε όπως αναφέρατε και στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου στη Βουλή όπου είπατε ότι αναιτιόλογητα καταργήθηκε, ώστε να συμπεριληφθεί στο τρέχον μηχανογραφικό;

Να θυμίσω, πρόκειται για ένα Τμήμα με 18 μελη ΔΕΠ, 300 φοιτητές, 700 αποφοίτους, ένα Τμήμα με επαγγελματικά δικαιώματα που κακώς καταργήθηκε. 

Αναμένω την απάντησή σας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Χαρά Κεφαλίδου: «H Κυβέρνηση έρχετε να ρετουσάρει τα συντρίμμια του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία»Μιχάλης Κατρίνης: «Η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις»