Σε Δηλώσεις

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, Ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής

Η απόφαση της κας Von der Leyen να διατηρήσει ο Ούγγρος υποψήφιος Επίτροπος το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης προκαλεί πολλά ερωτηματικά για την ικανότητα της νέας Προέδρου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Ένωσης. Μετά την απόρριψη του πρώτου υποψηφίου του κ. Orban από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων, η Ουγγρική κυβέρνηση πρότεινε τον Πρέσβη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Olivér Várhelyi.

Τα προβλήματα όμως παραμένουν. Ο συγκεκριμένος διπλωμάτης αποτελεί στενό συνεργάτη του Ούγγρου πρωθυπουργού και είναι αυτός που υπερασπίζεται την Ουγγρική κυβέρνηση στις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Πως μπορούμε να ζητάμε τον σεβασμό τους από τις υπό ένταξη χώρες όταν ο αρμόδιος εκπροσωπεί μία κυβέρνηση που συστηματικά τις παραβιάζει; Παράλληλα, η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στήριξε την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία. Ήταν ο ίδιος ο κ. Várhelyi ο οποίος μπλόκαρε μόλις εχθές μία απόφαση κατά της Τουρκίας σε επίπεδο Πρέσβεων με τον κ. Orban να δηλώνει σήμερα παρουσία του κ. Ερντογάν πως «η Τουρκία μπορεί να βασίζεται στη στήριξή μας».

Την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξετάσει την υποψηφιότητα του. Όλες αυτές οι δηλώσεις όμως σε κρίσιμα θέματα γεωπολιτικής ασφάλειας και κράτους δικαίου αποδεικνύουν ότι οι στόχοι της Ουγγρικής κυβέρνησης αποκλίνουν από αυτούς της Ένωσης και για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να αναλάβει εκπρόσωπός της το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ