Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Τουρισμού και Ειδικού Αγορητή του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη»

Αθήνα, 19.5.2020

Κύριε Υπουργέ,

Καταρχήν είναι θετικό ότι έστω και μετά από δέκα μήνες που βρίσκεστε στην κυβέρνηση φέρνετε ένα νομοσχέδιο που αφορά στον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. 

Ο χαρακτήρας της τουριστικής νομοθέτησης είναι σίγουρα σύνθετος, καθώς το αντικείμενο επηρεάζει και επηρεάζεται από τους περισσότερους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων ουσίας που είναι αναγκαίο να τεθούν στο προσκήνιο και να αποτελέσουν αντικείμενα επεξεργασίας και κριτήρια διαμόρφωσης συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης στρατηγικής και εθνικής πολιτικής. 

Χρειάζεται να σκύψουμε πάνω σε θέματα όπως είναι: η βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η αναπτυξιακή κατεύθυνση του τομέα μέσα από το πρίσμα της αειφορία και της βιώσιμης ανάπτυξης, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας και εκπαίδευσης του κλάδου. 

Είναι ανάγκη να διασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις, να υπάρξουν γενναίες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, να προωθηθούν η διαφάνεια και  η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, να βελτιωθεί το φορολογικό-ασφαλιστικό καθεστώς, να αναβαθμιστούν οι υποδομές και οι μεταφορές, να ληφθούν υπόψη η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Θα μπορούσα να πω αρκετά ακόμα αλλά προχωρώ στο προκείμενο. 

Το νομοσχέδιο που συζητάμε αναφέρεται καταρχήν στον καταδυτικό τουρισμό, στοχεύει στη ανάπτυξή του και φέρει βελτιώσεις στο ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όπως ορίστηκε με το Ν.  3409/2005 (Καταδύσεις Αναψυχής και άλλες διατάξεις). Δε θεσπίζει το πλαίσιο όπως αναφέρεται στο άρθρο 1. 

Οι καταδύσεις αναψυχής είναι μια μορφή τουρισμού που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Στη χώρα μας, που διαθέτει πλούσιο υποθαλάσσιο περιβάλλον και μάλιστα αναξιοποίητο στο μεγαλύτερο μέρος του, η ανάπτυξή του θα συμβάλει στην προσέλκυση τουριστών αυξημένης οικονομικής δυνατότητας, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ενίσχυση των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών. Παράλληλα, θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στην τόνωση της απασχόλησης. 

Ο νέος νόμος με τις τροποποιήσεις του, έρχεται να καλύψει νομοθετικά κενά και να αντιμετωπίσει αστοχίες της ισχύουσας νομοθεσίας. Αναφέρω ενδεικτικά τον περιορισμό των 6 ναυτ. μιλίων ως επιτρεπτού ορίου απομάκρυνσης του καταδυτικού σκάφους από το σημείο εκκίνησης ή το λιμάνι στο οποίο βρίσκεται. 

Ωστόσο, δεν αποτελεί ολοκληρωμένη προσέγγιση του καταδυτικού τουρισμού με τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο καταδυτικός τουρισμός δεν είναι μόνο η υποβρύχια περιήγηση αλλά και ένα σωρό άλλα πράγματα, όπως π.χ. οι χερσαίες εγκαταστάσεις με εκθεσιακούς- μουσειακούς χώρους, εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατάδυσης, κλπ. Επίσης, νομοθετείτε για τον καταδυτικό τουρισμό χωρίς να πρόβλεψη για τους αναγκαίους υπερβαρικούς θαλάμους.

Το νομοσχέδιο, εισάγει μία νέα μορφή τουρισμού, το glamping, απλουστεύει και επιταχύνει διαδικασίες για τις τουριστικές επενδύσεις και διευκολύνει την άσκηση της τουριστικής δραστηριότητας. 

Γενικά ευνοεί τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Περιέχει πλήθος τροποποιήσεων της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία, που δεν κινούνται όλες στη σωστή κατεύθυνση και ενέχουν κινδύνους αλλοίωσης του τοπικού χαρακτήρα και περιβάλλοντος. 

Εντοπίζονται ασάφειες και ελλείψεις σε άρθρα και εγείρονται ερωτήματα, στα οποία θα αναφερθώ αναλυτικά στην συζήτηση κατ΄άρθρο. Αναφέρω μόνο μερικά, όπως είναι η δημιουργία περιμετρικής ζώνης προστασίας στις Π.Ο.Τ.Α. υπέρ της επένδυσης και εις βάρος τρίτων, η αυθαίρετη πόντιση αντικειμένων στους ελληνικούς βυθούς χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, η δημιουργία γκολφ μέσα σε δάση, η ελλιπής φύλαξη κατά τις καταδύσεις σε ενάλιες αρχαιότητες. 

Θέλω επίσης να επισημάνω, ότι στην αρχική μορφή του νόμου που κατατέθηκε στη διαβούλευση, υπήρχε διάταξη που αφορούσε την ολοκλήρωση αιτημάτων απευθείας εξαγοράς  τμήματος ή τμημάτων του παλαιού αιγιαλού, που είχαν κατατεθεί πριν την ισχύ του ν. 4607/2019. Ήταν μία ακόμα προσπάθειά σας να περάσετε αυτή την κατάπτυστη διάταξη για να ευνοήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα, που συγκρούονται όμως με το δημόσιο συμφέρον. Ευτυχώς την αποσύρατε στη συνέχεια, προφανώς μετά από τις αντιδράσεις που εισπράξατε. Είναι όμως ενδεικτικό της φιλοσοφίας σας.

Αναφέρω ως αντικείμενο προβληματισμού, ότι οι αποσπασματικές χωροταξικές ρυθμίσεις, που δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό, δε συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. 

Θα ήθελα επίσης να μας γνωστοποιήσετε  το σκεπτικό σας για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Στο παρόν νομοσχέδιο επιλέξατε να εισάγετε το glamping. Πρόκειται να ασχοληθείτε με τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού; 

Η παρούσα συγκυρία με την πανδημία του covid – 19 υπαγορεύει τον επαναπροσδιορισμό των στόχων μας και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Το παλαιό μοντέλο του συμβατικού μαζικού τουρισμού υποχωρεί και δίνει τη θέση του σε άλλες μορφές τουρισμού, που βασίζονται στη βιωματική εμπειρία και τις εξατομικευμένες υπηρεσίες.  

Η τρέχουσα κρισιμότατη συγκυρία, απαιτεί οι κινήσεις που γίνονται για την οικονομική σωτηρία της χώρας να είναι ολοκληρωμένες και στοχευμένες.  

Οι προβλέψεις για τον τουριστικό κλάδο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του χώρου και δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη και επανεκκίνηση του τουρισμού.  Ελπίζω αύριο ο κ. Πρωθυπουργός να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. 

Προβαίνετε συνεχώς σε εξαγγελίες και ανακοινώσεις επικοινωνιακού τύπου. Κάθε μέρα βλέπουμε δημοσιεύματα στον Τύπο που προαναγγέλλουν οικονομικά μέτρα στήριξης, προστασία της απασχόλησης, υγειονομικά πρωτόκολλα, κλπ αλλά ακόμα τα περιμένουμε. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται έκδοση Κ.Υ.Α. για τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα, βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Ελπίζουμε να τα δούμε σύντομα και να είναι ρεαλιστικά. Είναι γεγονός ωστόσο, ότι θα έπρεπε να τα έχετε επεξεργαστεί πολύ νωρίτερα. 

Ο τουριστικός κόσμος είναι σε σύγχυση, βιώνει αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Δεν ξέρουν ακόμα πώς θα λειτουργήσουν και αν θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής μας στις 4 Μαϊου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αναφερθήκατε στην ύπαρξη σχεδίου 5 αξόνων (υγειονομικού, οικονομικού, διπλωματικού, προβολής της χώρας και επαφών με tour operators). 

Όλα όμως όσα αναφέρατε σε σχέση με το σχέδιό σας ήταν στο στάδιο προετοιμασίας και επεξεργασίας, ενώ θα έπρεπε να είναι στη φάση της υλοποίησης. 

Κάποια πράγματα σίγουρα δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από εσάς αλλά  κάποια άλλα είναι στο χέρι σας. Για παράδειγμα τα εσωτερικά υγειονομικά πρωτόκολλα ή τα μέτρα τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού θα μπορούσατε να τα έχετε ήδη έτοιμα. 

Το Κίνημα Αλλαγής, πρώτο από όλα τα κόμματα, συνεχίζοντας την παραγωγική, υπεύθυνη και εποικοδομητική πολιτική που ακολουθεί τη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα, κατέθεσε στις 4 Μαΐου στη Βουλή ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, που μπορεί να οδηγήσει στη διάσωση του κλάδου, στοχεύοντας σε τρεις κατευθύνσεις: 1) στο τουριστικό προϊόν, 2) στους εργαζόμενους και 3) στις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές. Επιλέγω να επικεντρωθώ σε κάποιες:

Στόχος 1: Διαμόρφωση εικόνας της Ελλάδας ως «ασφαλούς προορισμού»

• Άμεση εφαρμογή ρεαλιστικών και ενιαίων πρωτοκόλλων λειτουργίας σε μεταφορές και διαμονή, σε χώρους επίσκεψης, αναψυχής, σίτισης και παροχής τουριστικής βιωματικής εμπειρίας. 

• Ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με ανθρώπινους πόρους και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Επισημαίνω εδώ την έλλειψη σε κάψουλες χαμηλής πίεσης για αεροκομιδή ασθενών   με covid-19 από τα νησιά.

  • Ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και παροχή κινήτρων. Πριν λίγες μέρες, σας καταθέσαμε τέσσερις βουλευτές από το Κίνημα Αλλαγής μια ερώτηση – πρόταση για Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού με 3 εκατ. ωφελούμενους και 15 εκατομ. διανυκτερεύσεις, που δημιουργούν 7 εκατομ. ημερομίσθια. Πλαφόν ανά ωφελούμενο 250 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του  ανέρχεται περίπου στα 750 εκατ. Ευρώ.

• Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, στοχεύοντας στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. 

• Στροφή σε νέες αγορές και ασφαλείς υγειονομικά χώρες, στον οδικό τουρισμό και στις Βαλκανικές χώρες αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στόχος 2: Στήριξη των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων

  • Επιδότηση του μισθού των εργαζομένων κατά 40%, για όσες εποχικές επιχειρήσεις λειτουργήσουν και για όσο διάστημα παραμείνουν ανοιχτές. Χωρίς όμως αλλαγές στους όρους και στις συμβάσεις εργασίας τους. 

• Επίδομα ανεργίας για όλη την χρονιά, στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που θα μείνουν κλειστά, χωρίς προϋποθέσεις. 

• Κάλυψη για φθινόπωρο/χειμώνα με επίδομα ανεργίας όσων δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων. Κάλυψη όλων των εποχιακά εργαζόμενων.

• Παράταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν ή θα λήξουν και της μετενέργειας τους για ένα χρόνο. 

• Επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης για εργαζόμενους που έμειναν χωρίς εργασία

Στόχος 3: Στήριξη των επιχειρήσεων του Τουρισμού. 

• Μείωση του ΦΠΑ από 1/06/2020 και τουλάχιστον για 2 χρόνια στο 6% σε εστίαση και διαμονή, και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και τις μεταφορές. 

• Αναστολή για 2 χρόνια του αυξημένου ΦΠΑ στα Νησιά του Αιγαίου και κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης. 

• Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 (μέτρο χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση).

• Ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια για κεφάλαια κίνησης και χαμηλά επιτόκια. 

Με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και όχι μόνο την «ενημερότητα» στις 31/12/2019.

• Μείωση των ενοικίων των επιχειρήσεων κατά 50% με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες. 

• Αναστολή της πληρωμής δόσεων των οφειλών πάσης φύσεως για το 2020 και μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την συνέχεια.

  • Εκμετάλλευση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλων των ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των παραγωγικών δομών, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στον τουρισμό (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα SURE, Πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, Recovery Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κλπ).

Συνοψίζοντας, είμαστε υπέρ οποιασδήποτε νομοθέτησης βελτιώνει το πλαίσιο λειτουργίας του τουριστικού κλάδου και έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό. 

Στο παρόν νομοσχέδιο έχουμε πολλές επιφυλάξεις, που στη συζήτηση κατ’ άρθρο θα έχουμε την ευκαιρία να τις συζητήσουμε και ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσετε σε σχέση με τις προτάσεις μας, θα προσδιοριστεί και η τελική μας στάση. 

Σας ευχαριστώ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: «Να μειωθούν οι καταβλητέες δόσεις clawback για τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»