Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής του νομού Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας.

«Η κυβέρνηση, με την ευκαιρία μιας δωρεάς στο χώρο της υγείας, φέρνει πάλι ένα νομοθέτημα που αποτελεί συρραφή διατάξεων για την υγεία, χωρίς πρόθεση να αντιμετωπίσει τα βασικά και χρόνια προβλήματά της», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο βουλευτής. «Αδυνατεί να εγκαταλείψει τη λογική της διαχείρισης και να αδράξει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και τα προβλήματα του συστήματος υγείας, που ήρθαν στην επιφάνεια με την πανδημία».

Σε σχέση με τις δωρεές, υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς τα τελευταία δύσκολα χρόνια στη χώρα μας συνέβαλαν ουσιαστικά στην κάλυψη σημαντικών αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γι αυτό, θα πρέπει να ενθαρρύνονται μέσω της παροχής κινήτρων αλλά και να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός για λόγους διαφάνειας και σωστής διαχείρισή τους, που θα εποπτεύεται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ή μία ανεξάρτητη αρχή. Δε μπορεί, για παράδειγμα, να μη γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει τα υλικά των δωρεών που πραγματοποιήθηκαν από ιδιώτες προς το ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας. Υπάρχουν πληροφορίες, ότι πολλά από αυτά παραμένουν αναξιοποίητα σε αποθήκες.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο βουλευτής ανέφερε ότι  είναι καθαρά διαχειριστικού και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Δεν λύνουν προβλήματα που προϋπήρχαν αλλά ανέδειξε με ηχηρό τρόπο η πανδημία, όπως οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οι ανεπαρκείς κτηριακές υποδομές, η έλλειψη οργάνωσης της ΠΦΥ, η ανεπαρκής αντιμετώπιση της διαρκώς επιδεινούμενης ψυχικής υγείας των πολιτών.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, που δε θα πρέπει να βρει απροετοίμαστη την ελληνική Πολιτεία, όπως συνέβη στο δεύτερο κύμα, που το ΕΣΥ ήταν απροετοίμαστο και η δημόσια υγεία ανεπαρκής, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα. Υπάρχει χρόνος, γνώση και επιπλέον χρηματοδότηση από την Ευρώπη.

Ο κ. Φραγγίδης ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να ενημερώσει πού βρίσκεται το θέμα των προσλήψεων μόνιμων γιατρών, τόνισε την ανάγκη μονιμοποίησης των επικουρικών που χρόνια τώρα καλύπτουν πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ και πρότεινε την 6μηνη παράταση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας. Πρότεινε οι ειδικευμένοι γιατροί, υπόχρεοι να υπηρετήσουν το αγροτικό τους, να υπηρετούν αυτό το διάστημα  στα νοσοκομεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις και μάλιστα σε ειδικότητες σημαντικές για την αντιμετώπιση ασθενών covid. 

Σχετικά με τον εμβολιασμό, επεσήμανε ότι οι δυστοκίες εκπορεύονται όχι μόνο από την Ε.Ε. και τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και από τον ανεπαρκή σχεδιασμό του Υπουργείου, την έλλειψη  οργανωμένης δομής στα εμβολιαστικά κέντρα και την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών. Ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων στα σπίτια  και των ανθρώπων που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές είναι επίσης αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα.

Ο κ. Φραγγίδης διαφώνησε με την διάταξη για την απόσπαση ειδικευόμενων από τα νοσοκομεία στην ΠΦΥ για τις ανάγκες του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει τα ήδη επιβαρυμένα από την πανδημία νοσοκομεία. Η ΠΦΥ, οι αγροτικοί αλλά και οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να αναλάβουν το εμβολιαστικό έργο.

Καυτηρίασε επίσης το γεγονός, ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά εδώ και καιρό να αναγνωρίσει  έμπρακτα το έργο και την προσφορά των εργαζόμενων της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν κάνει δεκτές τις τροπολογίες του  Κινήματος Αλλαγής για την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, το επίδομα αξίας ενός μισθού, την αυτοτελή φορολόγηση των εσόδων από εφημερίες, την αναγνώριση του covid 19 ως επαγγελματικής ασθένειας.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του θέτοντας την ερώτηση: «Ποιο είναι αλήθεια το όραμα και το σχέδιό σας για την υγεία, κύριε Υπουργέ; Δεν έχουμε καταλάβει ακόμα. Μόνο διευθετήσεις και διαχείριση έχουμε δει μέχρι τώρα στα νομοσχέδια που κατεβάζετε. Καμία μεταρρύθμιση, καμία αναβάθμιση του συστήματος υγείας προς όφελος της χώρας και των πολιτών».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Kώστας Σκανδαλίδης: «Δέσμευση του Υπ. Οικονομικών για την "επιστρεπτέα προκαταβολή 5"»Να μην αποκλειστούν από τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα έσοδα τους