Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη, Ειδικού Αγορητή του Κινήματος Αλλαγής, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την επεξεργασία και εξέταση του σ/ν του Υπουργείου Τουρισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού»

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

«Το θέμα του τουρισμού και της οικονομίας η κυβέρνηση το χειρίζεται με ερασιτεχνισμό. Απαιτείται σοβαρότητα και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων»

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα στην επιτροπή την κύρωση της  Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης της Σερβίας στον τομέα του τουρισμού. Η συμφωνία υπεγράφη  στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουλίου του 2017, από την προηγούμενη Υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας.

Η Συμφωνίαπροέκυψε από την βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού, να αυξήσουν τις τουριστικές ροές τους ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία τους και να αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς φιλίας που παραδοσιακά τις συνδέουν.

Η φιλία μας με τη Σερβία εκτείνεται σε βάθος χρόνου και έχει τη βάση της σε παράγοντες που συνδέονται με τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την ιστορία των δύο χωρών. 

Πολιτικά οι δύο χώρες κινούνται σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, με εποικοδομητικές συμφωνίες σε πολλούς τομείς, όπως η δικαιοσύνη, οι επιστήμες, ο τουρισμός, οι αεροπορικές και οδικές μεταφορές, η οικονομία και η τεχνολογία, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Επίσης, υπάρχει τακτική επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο και άριστες διπλωματικές σχέσεις.

Η κουλτούρα και ο πολιτισμός αποτελούν επίσης πεδία συνάντησης των δύο λαών, παρέχοντας πρόσφορο έδαφος για την εμβάθυνση των σχέσεών τους και την ανάπτυξη συνεργασιών στον οικονομικό τομέα.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αναφέρει το ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Σερβία και έχει μια πολύ ισχυρή επιχειρηματική παρουσία εκεί, με περίπου 200 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων να δραστηριοποιούνται στην αγορά της, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 25.000 εργαζομένους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων, που ίσχυσε από 19/12/2009 μετά από απόφαση της ΕΕ, διευκολύνθηκε σε μεγάλο βαθμό η είσοδος των Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα και ενισχύθηκαν οι τουριστικές ροές από το κράτος αυτό.

Με την εν λόγω συμφωνία, προβλέπεται το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινούνται οι  ειδικότερες ενέργειες που θα απαιτηθούν  στη συνέχεια, προσδιορίζονται τα κατάλληλα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της τουριστικής κίνησης, καθώς και τα πεδία τουριστικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Με τις διατάξεις της, προβλέπεται η αμοιβαία τουριστική προώθηση και προβολή, εξετάζονται οι δυνατότητες συνεργασίας πάνω στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, συμφωνείται η ανταλλαγή τουριστικών στατιστικών στοιχείων και πληροφόρησης για τη νομοθεσία και την έρευνα στην τουριστική ανάπτυξη. Ακόμα, επιδιώκεται η προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως πολιτιστικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός, αγροτουρισμός, ιαματικός, κλπ. ενώ ενθαρρύνεται η συμμετοχή σε εκθέσεις, τουριστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, κτλ, που διοργανώνουν οι δύο χώρες.

Για όλα τα παραπάνω, ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των τουριστικών φορέων και οργανισμών των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την αύξηση των εκατέρωθεν τουριστικών ροών.

Επιπλέον, προωθούνται και διευκολύνονται αμοιβαία οι τουριστικές επενδύσεις και οι επιχειρηματικές συμπράξεις Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών πάνω σε τουριστικούς τομείς.

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια, οι τουριστικές ροές ανάμεσα στις δύο χώρες εμφανίζονται ενισχυμένες. Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο προορισμό στις προτιμήσεις των Σέρβων τουριστών, όπως εξάλλου και των άλλων βαλκανικών λαών. Αυτή είναι μια τάση και μια ανοδική πορεία, που δυστυχώς  ανακόπηκε βίαια με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία και την απόφαση για αναστολή της πρόσβασης των Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα από τις 6 μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Ειρωνική συγκυρία, η κατάθεση στις 30/6/2020 στη Βουλή της εν λόγω κύρωσης για την τουριστική  συνεργασία των δύο χωρών, λίγες μέρες δηλαδή πριν η Ελλάδα κλείσει τα σύνορά της στους Σέρβους τουρίστες.

Το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Καβάλας και της Θάσου, περιοχές για τις οποίες οι βαλκάνιοι τουρίστες αποτελούν την κύρια «δεξαμενή» επισκεπτών. Το μέγεθος της ζημίας γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν σκεφτούμε ότι πέρσι καταγράφηκαν συνολικά περισσότερες από ένα εκατομμύριο αφίξεις μόνο από τη Σερβία. Το 2019 οι Σέρβοι επισκέπτες άφησαν 356 εκατ. ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 8,4 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Η ανάγκη στήριξης όλων των επιχειρήσεων που επλήγησαν και των εργαζομένων τους, όχι μόνο στη Β. Ελλάδα αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι αυτονόητη. Το έχουμε τονίσει πολλές φορές, με όποιο κοινοβουλευτικό μέσο διαθέτουμε ως κόμμα και με κάθε είδους παρέμβαση. Αυτή η κρίση αντιμετωπίζεται  μόνο με γενναία και  εμπροσθοβαρή μέτρα, για να υπάρξει επόμενη μέρα στον ελληνικό τουρισμό. Χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία, επιχειρήσεις μαραζώνουν και βάζουν λουκέτο, οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση. Όλος αυτός ο κόσμος που έχει πληγεί βάναυσα, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Η επόμενη περίοδος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και υγειονομικά και οικονομικά.

Το μέλλον όμως δε μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει πολλές και ρεαλιστικές προτάσεις, που αφορούν τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και το τουριστικό προϊόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή και κρίσιμη. Απαιτείται σοβαρότητα και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

Θα ήθελα να θυμίσω, ότι όταν η κυβέρνηση άνοιξε τα χερσαία σύνορα, προκάλεσε  συνωστισμό στον Προμαχώνα, αφού οι υπόλοιποι συνοριακοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί. Θα μπορούσε να τους είχε ανοίξει, αφού τους ενίσχυε πρώτα  υγειονομικά, ώστε να εισέρχονται οι τουρίστες χωρίς ταλαιπωρία, ελεγχόμενα και με υγειονομική ασφάλεια.

Επίσης, υπήρξαν καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά που αγοράζονταν από ταξιδιώτες για να περάσουν τα σύνορα. Στους Ευζώνους, στην πατρίδα μου δηλαδή, ενώ απαγορευόταν η είσοδος στη χώρα για τους ξένους, πολλοί Έλληνες μπαινόβγαιναν ανεξέλεγκτα (κυρίως για να επισκεφθούν τα καζίνο της γειτονικής χώρας) αποτελώντας πηγή κινδύνου για την περιοχή.

Στη βιασύνη της η κυβέρνηση να ανοίξει τον τουρισμό και την οικονομία, άνοιξε τα σύνορα χωρίς επαρκείς ελέγχους και τώρα πληρώνουμε το τίμημα. Η προϋπόθεση της έλευσης με αρνητικό τεστ εφαρμόστηκε μόνο σε όσους ταξιδιώτες εισέρχονταν στη χώρα οδικώς και όχι σε όλους.

Ο κόσμος έχει μπερδευτεί από τα διπλά μηνύματα που δέχεται. Στις 30 Ιουλίου, ο Υπουργός Τουρισμού, μέσω του ΑΝΤ1, διαβεβαίωνε ότι δε θα αυξηθεί η πληρότητα στα πλοία πάνω από το 65%, επικαλούμενος την απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Μόλις τρεις μέρες μετά, στις 2 Αυγούστου, ανακοίνωσε  την αύξηση της πληρότητας μέχρι και 85%.

Μάλιστα, κύριε Υπουργέ,  προχωρήσατε στη λαθεμένη και ατυχή δήλωση, ότι  δεν υπάρχει θέμα με την πληρότητα στα πλοία. Είπατε χαρακτηριστικά «Δεν είναι τόσο επικίνδυνος ο συνωστισμός για 2 και 3 ώρες στα πλοία». Βέβαια, πάρα πολλά ταξίδια στα νησιά είναι πολύ περισσότερες ώρες. Παράλληλα, λέγοντας αυτά, υποκαταστήσατε με τον τρόπο σας και τους ειδικούς.

Σωρεία παλινωδιών και διπλών μηνυμάτων, μίγμα λανθασμένων χειρισμών και ανεπάρκειας, χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα μετά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν επεκτείνομαι περαιτέρω, τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Το θέμα του τουρισμού και της οικονομίας, η κυβέρνηση το χειρίστηκε και εξακολουθεί να το χειρίζεται με ερασιτεχνισμό. Θα πρέπει να προσέξει για το ίδιο πάει να γίνει και με τη δημόσια υγεία. Το θέμα έχει ξεφύγει και στα δύσκολα μετακυλίει την ευθύνη στους πολίτες. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που εξέπεμψε χαλαρότητα και τώρα τρέχει «να μαζέψει τα ασυμμάζευτα».

Αποδεικνύεται ότι δεν έχει μία αποτελεσματική  στρατηγική για τη διαχείριση των ζητημάτων που δημιουργεί ο κορωνοϊός στη δημόσια υγεία, την οικονομία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τους εργαζόμενους. Η διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, που ζήτησε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής η Πρόεδρός μας κ. Γεννηματά για τα θέματα αυτά είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Όσον αφορά στο παρόν νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας για τουριστική συνεργασία Ελλάδας – Σερβίας, το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει θετικά, όπως εξάλλου σε κάθε νομοσχέδιο που προάγει και ενισχύει τον ελληνικό τουρισμό και τους ανθρώπους του. Τονίζω όμως, ότι το φλέγον θέμα του τουρισμού δεν περιορίζεται ούτε εξαντλείται στην υπογραφή συμφωνιών. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

«Να ενισχυθούν θεσμικά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων»Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας μας στον χώρο του πολιτισμού, ενισχύουν την προστασία των πολιτιστικών μας αγαθών»