Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Φραγγίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή με το θέμα της φιλοξενίας κρουσμάτων COVID-19 σε καταλύματα, λέγοντας ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, καθώς η τουριστική σεζόν άνοιξε στα μέσα Ιουνίου.

Εξήγησε ότι οι ξενοδόχοι δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, προφανώς λόγω χαμηλών οικονομικών κινήτρων, ανασφάλειας για τη διαχείριση των περιστατικών και φόβου για στιγματισμό τους ως «καταλύματα covid-19». Επεσήμανε ότι η ΚΥΑ που εξέδωσε η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα, γιατί: 1) ελλοχεύει o κίνδυνος ενεργοποίησης υγειονομικής βόμβας στις τουριστικές περιοχές από την αδικαιολόγητη συνύπαρξη -έστω και προσωρινά- φορέων COVID-19 με υγιείς τουρίστες, 2) υπονομεύεται η προσπάθεια για την επαναφορά της χώρας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, 3) απουσιάζει η δυνατότητα ουσιαστικού υγειονομικού ελέγχου και διαχείρισης κρούσματος, 4) δεν εξυπηρετείται η προϋπόθεση γειτνίασης του χώρου φιλοξενίας COVID-19 με νοσοκομειακή μονάδα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνθήκες ύφεσης που έχουν δημιουργήσει οι απανωτές κρίσεις στην οικονομία και στην ανάγκη να προστατευτούν από το κράτος η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική συνοχή.

Τόνισε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας δεν φτάνουν στην πραγματική οικονομία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στους όρους δανεισμού των συστημικών τραπεζών.

Καυτηρίασε την απαράδεκτη στάση των τραπεζών, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τόσες φορές με χρήματα του ελληνικού λαού αλλά δε στηρίζουν τους πολίτες-αιμοδότες τους και δεν ανταποκρίνονται στον αναπτυξιακό τους ρόλο. Την ίδια στιγμή στηρίζονται με ρευστότητα και εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, απολαμβάνουν τα οφέλη από την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν εγγυήσεις από το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ και πολλά άλλα.

Ο κ. Φραγγίδης υπενθύμισε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις και κλάδοι που έχουν αδίκως εξαιρεθεί από τα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ από την πρόσφατη πρόβλεψη για παράταση της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών των τουριστικών επιχειρήσεων για επιπλέον εξήντα μέρες, απουσιάζουν επιχειρήσεις, όπως τα τουριστικά λεωφορεία. Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές υποχρεώσεις «τρέχουν» και αποτελούν θηλιά στον λαιμό επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως είναι η αύξηση του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής και η μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% προκαταβολή για όλες τις υπόλοιπες.

Όσον αφορά το παρόν νομοσχέδιο, είπε ότι εισαγάγει έναν νέο θεσμό που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και εκτός λογικής τραπεζικού δανεισμού.

Υπάρχει προβληματισμός για το ύψος του επιτοκίου και θα πρέπει να βρεθεί λύση.

Θετική είναι η συμπερίληψη των φορέων της κοινωνικής οικονομίας στους δικαιούχους. Θα μπορούσαν να χορηγούν επίσης μικροπιστώσεις, όχι μόνο να λαμβάνουν.

Οι εγγυήσεις χρηματοδότησης χρειάζονται εξειδίκευση ως προς τη μορφή, το όριο και το ποσοστό, ενώ δε θα πρέπει να παρακρατείται μεγάλο ποσό ως εγγύηση, γιατί τότε λιγοστεύει πολύ η ενίσχυση προς τον δικαιούχο.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας χρειάζεται να εξασφαλίσουν τον αποτελεσματικό έλεγχο και την εποπτεία των νέων ιδρυμάτων.

Σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων ανέφερε ότι η ρύθμιση χρειάζεται βελτίωση και δε θα πρέπει να επιβαρυνθούν εξαιτίας των καθυστερήσεων και παραλείψεων της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος, για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων, ο κ. Φραγγίδης είπε ότι είναι καλή η αναστολή της πληρωμής του για ένα χρόνο αλλά πιο σωστή θα ήταν η κατάργησή του.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας από την έλλειψη ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»Απόστολος Πάνας: «Αναγκαιότητα για ορατά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία»