Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή Κιλκίς, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Εδικούς Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης»

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Περάσαμε και περνάμε μια υγειονομική κρίση, που πλήττει όλους χωρίς διακρίσεις, κράτη, κοινωνίες, οικονομίες, συστήματα υγείας, πλούσιους, φτωχούς, άνδρες, γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους. Αφαιρέθηκαν και αφαιρούνται ζωές. Αλλάζει η καθημερινότητά μας και επηρεάζεται σημαντικά η κοινωνία μας και οικονομικά, με κίνδυνο, επιτρέψτε μου να πω, εμφάνισης μιας οικονομικής πανδημίας. Το θεμελιώδες, λοιπόν, αγαθό της υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αξίας εξάλλου αδιαπραγμάτευτης,  έχουν τον πρώτο λόγο.

Σωστά, λοιπόν, είναι το κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας. Ο κόσμος μας αλλάζει, ίσως χωρίς επιστροφή. Η υγειονομική κρίση διαταράσσει τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Μετά από αυτή, η επιστροφή στην κανονική ζωή όπως την ξέραμε, μάλλον, δεν θα υπάρχει. Πιθανότατα, ο ρόλος του κράτους να αναβαθμιστεί και εθνικιστικές τάσεις όμως να ενδυναμώσουν. Εξάλλου, όλες οι μεγάλες δοκιμασίες του κόσμου, οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό και στην αλλαγή του. Το σίγουρο είναι, λοιπόν, ότι ο κόσμος μας θα είναι διαφορετικός. Μπορεί σε κάποια θέματα να γίνει καλύτερος, όπως παραδείγματος χάρη η αναβάθμιση κοινωνικού κράτους και μπορεί σε άλλα χειρότερος, όπως ο περιορισμός ατομικών ελευθεριών. Σίγουρα, όμως, από τη στάση μας θα εξαρτηθούν πάρα πολλά.

Εδώ, λοιπόν, ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι καθοριστικής σημασίας, για τη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών ελευθεριών. Απαιτείται, όμως, πιο σημαντικός συντονισμός και διασύνδεση των Εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τις συνελεύσεις του για τη στήριξη των ανθρώπινων αξιών, των δημοκρατικών θεσμών, των δικαιωμάτων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, κ. Υπουργέ, αυτή η σχέση δεν ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις των καιρών. Πιστεύουμε ότι πρέπει στη διάρκεια της θητείας σας αυτή να δοθεί ειδικό βάρος, ώστε να ενδυναμωθεί και να γίνει πιο στενός ο συνδυασμός αυτός των εθνικών Κοινοβουλίων με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την άμεση τοποθέτηση εκκαθαριστή του πρώην οργανισμού Κωπαϊδας»Φώφη Γεννηματά: «Σε νέα αδιέξοδα στην oικονομία και την εργασία οδηγεί η πολιτική της Κυβέρνησης»