Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή ν. Κιλκίς, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και το δημοσιογράφο Θοδωρή Ψαλιδόπουλο.

Η καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή ήταν ιστορική για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία. Προηγήθηκε η απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές του Ιουλίου  2019, που έστειλε εκτός Βουλής αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα. Η Δικαιοσύνη ορθά αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, πράγμα που εξάλλου αποδεικνύουν η όλη πορεία, οι ιδέες και οι πρακτικές της. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα λειτουργεί και τιμά το ρόλο της. Οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου έχουν ακόμα μεγαλύτερο χρέος απέναντι στη Δημοκρατία και στους πολίτες. Ο  ελληνικός λαός απαιτεί αλήθειες και υπευθυνότητα, απαιτεί από τα κόμματα να παίζουν παιδαγωγικό ρόλο. Μην ξεχνάμε, ότι το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ξεπήδησε μέσα από τις δύσκολες στιγμές που βίωσε η πατρίδα μας αλλά και από τη λαθεμένη αντιμετώπιση της όλης κατάστασης από τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης. Ο λαϊκισμός και η ενίσχυση κάθε είδους επιθετικής συμπεριφοράς  διαφόρων ομάδων και της Χρυσής Αυγής, συνέτειναν στην ενδυνάμωσή της. Μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών παρασύρθηκε από τέτοιου είδους συμπεριφορές, γιατί οι 500.000 πολίτες που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, δε μπορούμε να πούμε ότι ασπάζονται τις φασιστικές και νεοναζιστικές ιδέες. Ήταν ένας τρόπος αντίδρασης των πολιτών, που ενίσχυσε όμως αυτό το μόρφωμα. Οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να συμπεριφέρονται με ξεκάθαρο τρόπο στους πολίτες, ώστε να ενισχύεται η αξιοπιστία τους απέναντι στα πολιτικά κόμματα. Επιπλέον, θα πρέπει να τους διαπαιδαγωγεί, έτσι ώστε η πολιτική τους κριτική να οδηγεί σε δημοκρατική στάση, όπως αρμόζει στην ιστορία της Ελλάδας.

Θετική η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αν και όχι σε κατάλληλη χρονική στιγμή

Θέλω να πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε κάτι θετικό, αν και η χρονική περίοδος που έγινε δεν ήταν και τόσο κατάλληλη, γιατί παράλληλα, οι Τούρκοι με τα φερέφωνά τους στα Κατεχόμενα ενέργησαν στα Βαρώσια και έκαναν κινήσεις έξω από κάθε νομικό πλαίσιο του ΟΗΕ. Παρά το ακατάλληλο του χρόνου και την διαφορετική αντίδραση που έπρεπε να είχε η Ελλάδα, θέλω να πιστεύω ότι η συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών θα  οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης και σε ένα διάλογο με την Τουρκία, με ανοιχτά χαρτιά και για συγκεκριμένα θέματα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενδώσουμε στην πίεση που ασκούν συνεχώς οι Τούρκοι, εγείροντας κάθε τόσο νέες αξιώσεις και διεκδικήσεις, με σκοπό να  οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Ανεπαρκείς οι κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας

Η πρώτη φάση της πανδημίας αντιμετωπίστηκε καλά από την κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανάλογα επιτυχημένη συνέχεια. Είχαμε χρόνο να οργανωθούμε μέχρι να έρθει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. Αρχικά, υπήρχαν ελάχιστες κλίνες εντατικής θεραπείας, μόνο 565. Σιγά σιγά αυξήθηκαν, έγιναν και πολλές δωρεές αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε φτάσει το ποσοστό, που είναι ο μέσος όρος στις αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή τις 12 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού. Η Ελλάδα έπρεπε να έχει διαθέσιμες πάνω από 1.000-1.200 κλίνες εντατικής θεραπείας αλλά δεν έχει. Προσπαθούμε να φτάσουμε αυτό το νούμερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενδέχεται, όμως, το αποκορύφωμα της πανδημίας να έρθει πολύ νωρίτερα, μέσα στο Νοέμβριο. Υπό αυτές τις συνθήκες και αν τα κρούσματα εξακολουθήσουν να αυξάνονται κάθε μέρα με αυτό το ρυθμό και δεν πέσουν σε διψήφιο νούμερο, θα δούμε δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα μας. Το ΕΣΥ δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Έπρεπε ήδη οι διορισμοί ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να «τρέχουν», γιατί Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) χωρίς κατάλληλους γιατρούς, Εντατικολόγους, δε μπορούν να λειτουργήσουν, ακόμα κι αν υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών. Μεγάλη σημασία έχει  επίσης η προσωπική ευθύνη όλων μας. Πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να τηρήσουμε τουλάχιστον αυτά τα τρία πράγματα που απαιτούνται για την προφύλαξή μας από τον κορωνοϊό, την απόσταση, τη μάσκα και το πλύσιμο των χεριών. Δυστυχώς, στην Αττική που έχουμε πολλά κρούσματα καθημερινά, βλέπουμε ότι ο κόσμος δε φοράει μάσκα. Δεν ξέρω γιατί. Το θεωρούν δύσκολο ή προσβλητικό; Όπως φοράμε τη ζώνη στο αυτοκίνητο ή το κράνος στη μηχανή, έτσι θα πρέπει να φοράμε και τη μάσκα. Γιατί είναι ένα μέσο προφύλαξης, όχι μόνο για εμάς τους ίδιους αλλά για τους συνανθρώπους μας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παύλος Χρηστίδης: «Αντί να ασχολείται με τα προβλήματα των μαθητών, η κυβέρνηση τους ρίχνει χημικά»Παύλος Χρηστίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας γυρίσει στο 2010, τότε που μαζί με τη Ν.Δ. έσπειραν το διχασμό»