Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020

Η κυβέρνηση προσπαθεί με επικοινωνιακό τρόπο να ωραιοποιήσει την κακή κατάσταση της οικονομίας

Η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ σοβαρή. Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά μέσα και τακτικές για να ωραιοποιήσει την εικόνα. Αυτό έκανε και ο κ. Βρούτσης χθες στη Βουλή, όταν μίλησε για την τροπολογία του Υπ. Εργασίας και ανέφερε ότι μειώθηκε η ανεργία στο 14,4% από 18.1% (σύγκριση φετινών με περσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάρτιο). Η  πραγματικότητα όμως και αυτό που ζει ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά, μιλάνε από μόνα τους. Τα πράγματα στην οικονομία είναι δύσκολα και πιστεύω ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική που ακολουθεί, διάλεξε έναν συγκεκριμένο δρόμο. Διάλεξε να μην ισχύουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να υπάρχει ελαστικό ωράριο και ημέρες εργασίας, να υπάρχουν κουτσουρεμένοι μισθοί.  Ο εργαζόμενος τελικά όχι μόνο δεν έχει τη στήριξη της κυβέρνησης αλλά επιπλέον μένει απροστάτευτος.

Χαμηλές οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τουρισμού

Ο χρόνος και τα γεγονότα μας έχουν ξεπεράσει. Η κυβέρνηση έπρεπε να ήταν έτοιμη ή σχεδόν έτοιμη ή τέλος πάντων σε ένα δρόμο που θα οδηγούσε σε επαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων του τουρισμού και θα απέτρεπε να βρεθούμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Απόδειξη ότι, παρά το γεγονός της έναρξης της σεζόν για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, το 80% από αυτά παρέμειναν κλειστά. Ακόμα και στην Αθήνα, τα μεγάλα ξενοδοχεία όπως το Hilton, to Caravel, το Τιτάνια, είναι κλειστά. Πανελλαδικά, πάνω από 150 ξενοδοχεία έχουν βγει προς πώληση και ο αριθμός ολοένα μεγαλώνει. Μόνο στην Αθήνα πωλούνται πάνω από 50 ξενοδοχεία. Όπως προανέφερα, δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό να υπάρξει στήριξη του εσωτερικού τουρισμού. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια η συνεισφορά του στα τουριστικά έσοδα να ήταν στο 10% αλλά μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Μην ξεχνάμε ότι περίπου 900.000 άνθρωποι απασχολούνται στον τουρισμό και τους συναφείς κλάδους. Από τη ζημία κέρδος δε μπορούμε να έχουμε αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε καλύτερες προοπτικές για τον επόμενο χρόνο. Δυστυχώς όμως και σε αυτόν τον τομέα, η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει κάποια αξιόλογη πρωτοβουλία. Ακόμα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων τα παρουσίασε πριν λίγες μέρες, με αποτέλεσμα ούτε εκπαίδευση των εργαζομένων και των επιχειρηματιών να έχει γίνει έγκαιρα. Ο φόβος και μόνο μήπως παρουσιαστεί κανένα κρούσμα, κρατάει τις επιχειρήσεις κλειστές. Γι αυτό είπα στην αρχή ότι ο χρόνος και τα γεγονότα μας έχουν ξεπεράσει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Το bullying δεν αντιμετωπίζεται απειλώντας με διαγωγή "κοσμία"»Φώφη Γεννηματά: «Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να αποδεχτεί την πρόταση να χαράξουμε εθνική γραμμή»