Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη στον ρ/σ «Παραπολιτικά fm”, στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο:

Για τις πρόσφατες αποκαλύψεις για «μαγαζιά» και «παραμάγαζα» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Πολλές φορές στην πολιτική παρατηρούνται φαινόμενα και συμπεριφορές, που δε συνάδουν με την ηθική που οφείλει να διακρίνει κάθε πολιτικό και κάθε πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση. Δυστυχώς, στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί αυτό πολλές φορές και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση έχοντας το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα». Δυστυχώς, οι πράξεις και οι πρακτικές τους, όμως, έδειξαν άλλα πράγματα. Όπως λέει ο σοφός λαός, αν θέλεις να καταλάβεις το ποιόν κάποιου, δώστου να διαχειριστεί λίγη εξουσία.  Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, μετά από τις συμπεριφορές διαφόρων στελεχών, όπως του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή του κ. Παππά, που δεν ήταν ο οποιοσδήποτε αλλά ήταν ο κοντινότερος άνθρωπος του κ. Τσίπρα, αναδείχθηκε η μεγάλη ανάγκη να φανεί το ηθικό πρόσωπο της πολιτικής. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να ενισχυθούν οι δεσμοί με τους πολίτες. Διαφορετικά, εκείνοι θα απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την πολιτική και τους πολιτικούς.

Για την αξίωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να χρησιμοποιεί την συντομογραφία MKD (Μακεδονία)

Προέρχομαι από το νομό Κιλκίς, που είναι νομός που συνορεύει με το κράτος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Το τελωνείο των Ευζώνων είναι στο Κιλκίς, οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και το θέμα αυτό το ζούμε καθημερινά. Οι Σκοπιανοί ανέκαθεν προσπαθούσαν με τον τρόπο τους και χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους να επιτύχουν αυτό που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι δηλ. αυτοί είναι Μακεδόνες και το κράτος τους η Μακεδονία.

Όταν υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα μας ήταν ένα από εκείνα που επεσήμαναν ότι υπάρχουν αδύνατα σημεία, που δίνουν κάποια πλεονεκτήματα στους Σκοπιανούς, τα οποία σε βάθος χρόνου και σταδιακά, με τη συμπεριφορά τους, θα τα βγάζουν στην επιφάνεια. Και είχαμε δίκιο. Ανάμεσα στα άρθρα της Συμφωνίας, υπάρχουν κάποια, όπως το άρθρο 1 παρ. 3 που ορίζει ότι «Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτων του δεύτερου μέρους (Σκόπια) θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς, κωδικοί χώρας παραμένουν οι MK και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ΔΟΤ)». Επίσης, το άρθρο 7 δίνει τη δυνατότητα στους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδόνας» και «μακεδονικό». Προβλήματα δημιουργούνται και για τα προϊόντα με ονομασίας προέλευσης. Στη Μακεδονία θα τα αντιμετωπίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτά τα προβλήματα.

Τώρα, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών για την σύνταξη του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2020, οι Σκοπιανοί, ξεχνώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, αξιώνουν να χρησιμοποιηθεί το ακρωνύμιο MKD (Macedonia) αντί του RNM (Republic of North Macedonia) που είχε χρησιμοποιηθεί στο αντίστοιχο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2019.

Το ζήτημα είναι η Ελλάδα να μην κάνει πίσω και να επιμείνουμε στο «erga omnes»,  που είναι άλλωστε εθνική συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, που ξεκίνησε από το 1993 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συνέχισε επί Α. Παπανδρέου και ούτω καθεξής. Η ίδια ονομασία, για όλες τις χρήσεις, έναντι πάντων είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Για την πρόθεση του Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος

Ο Ερντογάν προκειμένου να ασκήσει πίεση είτε απέναντι στην Ελλάδα είτε απέναντι στην Ευρώπη χρησιμοποιεί ό,τι μέθοδο βρει μπροστά του. Στη συγκεκριμένη φάση, χρησιμοποιεί το θέμα της Αγίας Σοφίας. Δεν πρέπει να γίνει δεκτή  με κανέναν τρόπο η αλλαγή του χαρακτηρισμού της. Θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα ως προς το χριστιανικό κόσμο αλλά και ως προς τον Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα και την Ε.Ε.  Το ξεκάθαρο μήνυμα του αμερικανού υπουργού εξωτερικών κ. Πομπέο ότι «προτρέπουμε την Τουρκία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία ως μουσείο», είναι ένα θετικό βήμα. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο ο κ. Ερντογάν και θα επικρατήσουν σκέψεις πιο ήρεμες. Η Αγία Σοφία είναι παγκόσμιο μνημείο και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Μια κίνηση για μετατροπή της σε τέμενος θα ήταν αντίθετη με το διάταγμα του 1934, με το οποίο χαρακτηρίστηκε η Αγία Σοφία ως μουσείο. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μερίδα του κόσμου που ζητά να γίνει και πάλι χριστιανικός ναός ενώ κύκλοι της Τουρκίας τη θέλουν τέμενος. Θα πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Διεκδικούμε τη χρυσή τομή στα ισότιμα δικαιώματα της διεκδίκησης και της απρόσκοπτης καθημερινότητας»Γιώργος Φραγγίδης: «Οι προοπτικές στον τουρισμό δεν είναι καλές και η κυβέρνηση έχει τις ευθύνες της»