Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Επεσήμανε εξ αρχής ότι για το 2021 η Κυβέρνηση μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες και σταδιακά και συστηματικά απαξιώνει το δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, τον δημόσιο ΟΑΕΔ, το δημόσιο σύστημα Κοινωνικής φροντίδας και Υγείας, για να εκχωρήσει τμήματά του στους ιδιώτες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

  • Σε ό,τι αφορά τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή με μόνο εισόδημα το επίδομα ανεργίας, οι περισσότεροι άνεργοι στερούνται και αυτού του επιδόματος, άλλοι εργάζονται με μειωμένες αποδοχές, οι εποχικοί εργαζόμενοι στο τουρισμό και επισιτισμό είναι σε οικτρή κατάσταση.
  • Στη Βοιωτία οι καταστηματάρχες αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το χιονοδρομικό κέντρο Αράχοβας είναι κλειστό και τα χειμερινά κέντρα προορισμού είναι  άδεια, οι επιχειρηματίες που καταστράφηκαν στο Δήλεσι το καλοκαίρι ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί, τα εργοστάσια υπολειτουργούν, οι αγρότες, βρίσκονται στο έλεος του Θεού, χωρίς καμία ενίσχυση και πρόνοια, ενώ δεν υπάρχει κανένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο.
  • Είναι επιτακτική ανάγκη να ιδρυθεί ένας νέος φορέας, Οργανισμός Ανάπτυξης Κωπαϊδος, να δημιουργηθούν Ζώνες Καινοτομίας Αγροδιατροφικών Προϊόντων, Λαχαναγορά και Δημοπρατήριο Στερεάς Ελλάδος αλλά και Επιχειρηματικά Κέντρα Καινοτομίας Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και με το Ινστιτούτο Αγροδιατροφικών Προϊόντων της Περιφέρειας που ιδρύεται στην Αλίαρτο.
  • Όλες οι προβλέψεις για τα έσοδα του ΕΦΚΑ είναι υπερεκτιμημένες ή εξαρτώνται από αβέβαιους παράγοντες. Ο ΕΦΚΑ, παρά τη μεγάλη χρηματοδότηση από το Δημόσιο, θα είναι ελλειμματικός το 2020, ενώ το 2021 θα είναι ακόμα πιο ελλειμματικός, καθώς η πρόβλεψη για είσπραξη εσόδων από ρυθμίσεις οφειλών ύψους 1.7 δις είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πραγματοποιηθεί.
  • Η Κυβέρνηση δεν εξηγεί πώς θα καταφέρει να εκδώσει μέχρι το τέλος του 2021 όλες τις εκκρεμείς συντάξεις, όταν σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης κατάφερε να τις αυξήσει κατά 30%.
  • Η άδικη φορολογική κατανομή επιτείνεται περαιτέρω το 2021 από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, ενώ εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ή οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα.
  • Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την έκθεση Πισσαρίδη για την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της με την de facto κατάργηση του οκταώρου, τη φαλκίδευση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 και τη μερική ή ολική κατάργηση της πληρωμής των υπερωριών, χωρίς να εξηγεί τι προσφέρει στην ήδη καθολική εργασιακή ανασφάλεια και διόγκωση της ανεργίας.
  • Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει την πολιτική της «μισή δουλειά, μισός μισθός, μισή ασφάλιση, μισή ζωή» δόγμα της διακυβέρνησής της.
  • Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, με γνώμονα την παρακαταθήκη του, διαχρονικά, τάσσεται με τον λαό, τους πολλούς, τους μη προνομιούχους. Το έκανε την εποχή των Ζαππείων, των πλατειών των αγανακτισμένων και του κινήματος «Δεν Πληρώνω» επιλέγοντας συνειδητά να σώσει τη χώρα από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2004-2009. Το ίδιο κάνει και τώρα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Δημήτρης Μπιάγκης: «Από την διακυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί ούτε οι άνθρωποι»Γιώργος Φραγγίδης: «Ο Προϋπολογισμός καθρεφτίζει το συντηρητικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας»