Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης, όπως η ίδια διατείνεται, είναι να «μεταμορφώσει» την Ελλάδα. Με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα οποία, όπως λέει, θα τα επενδύσει ορθά, για να μην πάνε χαμένα, όπως δήθεν πήγαν, τα πακέτα Ντελόρ και τα Μεσογειακά προγράμματα.

Και ποιο είναι το πολιτικό περιεχόμενο αυτής της «μεταρρύθμισης»;

Η Έκθεση Πισσαρίδη. Η Αγία Γραφή του ΣΕΒ. Ένας αχταρμάς νεοφιλελεύθερων πολιτικών αλλά και μια έκθεση ιδεών που στον πυρήνα της βρίσκονται βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές.

Πρόκειται για αντιμεταρρύθμιση, κύριοι, για μεταρρύθμιση νεοφιλελεύθερης κοπής με θύματα τους εργαζόμενους και με αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων ευνοούμενων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παρά κάποια επιμέρους θετικά σημεία, αυτό είναι η έκθεση Πισσαρίδη.

Και βέβαια, με σημαία το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Γιατί ο εγκληματίας πρέπει να έχει και άλλοθι.

Τι θα κάνει δηλαδή;

Μετά από ένα χρόνο με την οικονομία στην κατάψυξη, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγρότες σε απόγνωση, τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας – για να μην πω σε καταστολή – και τους υπόλοιπους εργαζόμενους με επιβαλλόμενη και χωρίς νομοθετικό πλαίσιο τηλεργασία, έρχεται η Κυβέρνηση τώρα, ως δήθεν από μηχανής θεός, να μας πει ότι με το Εθνικό της Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μας οδηγήσει σε άλλο επίπεδο, θα μας μεταφέρει σε μια άλλη πραγματικότητα.

Και ποια είναι αυτή;

Μια παράλληλη πραγματικότητα στην οποία θα αυξηθεί η απασχόληση και η παραγωγικότητα της εργασίας μέσω νέων επενδύσεων αλλά και το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Ένα φαντασιακό σύμπαν με μια ευημερούσα κοινωνία.

Μας λέει τι: ότι ενώ επί ένα χρόνο κώφευε στις προτάσεις που κάναμε από την πρώτη στιγμή, τότε που ήταν νωρίς,  για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου άμεσων παρεμβάσεων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, έρχεται τώρα να φτιάξει μια φαντασιακή Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα όμως τι έκανε μέχρι τώρα;

Αντί να υιοθετήσει εξ’ αρχής ένα καθολικό σχέδιο για την εργασία αλλά και τους ανέργους, την κατατεθειμένη από πολύ νωρίς προοδευτική, κοστολογημένη και βιώσιμη πρόταση για τον κόσμο της εργασίας με επιδότηση από το Κράτος του 40% του μισθού 1 εκατομμυρίου εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, χωρίς επιβάρυνση του Προϋπολογισμού και διασφάλιση των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα, η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στο ψευδεπίγραφο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που παρά τις επαναλαμβανόμενες διορθωτικές κινήσεις, η συνολική του αποτίμηση είναι αποτυχημένη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας,

Οι πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους. Η διαφοροποίησή μας είναι αξιακή: έγκειται στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το κοινωνικό κράτος και τον ρόλο του για την οικονομία και την κοινωνία.

Για σας δεν προέχει η αξιοπρεπής συμμετοχή των εργαζομένων στο παραγωγικό μοντέλο, δεν προέχει η αντιμετώπιση της φτώχειας με όρους κοινωνικούς, δεν επιδιώκετε την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, που κατά την άποψή μας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Εσείς, με τα εργαλεία που διαμορφώνετε και χρησιμοποιείτε, εξυπηρετείτε την ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Άραγε, δεν είναι το αλλοιωμένο flexicurity, όπου το κράτος εγγυάται την «ευελιξία» των εργοδοτών αλλά σταδιακά μειώνει τα εισοδήματα των εργαζόμενων,  που ευαγγελίζεται ο κ. Πισσαρίδης;

Ακριβώς αυτό εφαρμόζει πιστά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την μερική και εκ περιτροπής απασχόληση και τη μείωση των μισθών.

Είναι, άραγε, τυχαίο που η πρώτη αλλαγή που φέρατε στα εργασιακά ήταν η κατάργηση της διάταξης για «βάσιμο λόγο» απόλυσης.

Είναι τυχαίο που διαμορφώσατε περιβάλλον υποπροστασίας των εργαζόμενων, απαξιώνοντας τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύοντας την εργοδοτική ασυδοσία και υποβαθμίζοντας το ΣΕΠΕ;

Είναι τυχαίο που από την έναρξη της πανδημίας καταργήσατε το οκτάωρο και ρευστοποιήσατε το χρόνο έναρξης και λήξης της εργασίας;

Διατυμπανίζετε ότι κατοχυρώσατε στο Σύνταγμα της χώρας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως «δίχτυ ασφάλειας» αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους οικονομικά́ αδύναμους,  ενώ την ίδια ώρα αγνοείτε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για θεσμοθέτηση Ελάχιστου Εγγυημένου μηνιαίου Εισοδήματος για τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ και για ενεργοποίηση νέου ΕΚΑΣ, προκειμένου το μηνιαίο ποσό σύνταξης να μην είναι κατώτερο από αυτό και να μην βρεθούν σε συνθήκες άκρας φτώχειας συνταξιούχοι της χώρας μας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο δήθεν επαναστατικός e-ΕΦΚΑ είναι υπό διάλυση, βρίσκεται στο κόκκινο και χαρακτηρίζεται από πλήρη αδιαφάνεια.

Μέσα σε 18 μήνες διακυβέρνησής, ενώ έχετε αυξήσει δραματικά τις εκκρεμείς συντάξεις, κρύβετε την αποτυχία σας κάτω από το επικοινωνιακό χαλί.

Και ξέρετε, η αποτυχία δεν ακυρώνεται με τον απλό ανασχηματισμό του αρμόδιου υπουργού.

Γιατί η μόνη αλήθεια είναι οι πράξεις.

Και οι πράξεις σας δείχνουν ότι για να πάρει κανείς σύνταξη στην Ελλάδα σήμερα, περιμένει 3 – 4 χρόνια.

Και για να επικοινωνεί με τον ασφαλιστικό φορέα τηλεφωνικώς, όταν πιάσει γραμμή, ο μέσος όρος του χρόνου αναμονής είναι τα 57 λεπτά.

Ε, αυτό δεν το λες και επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού….

Η Διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού αναβλήθηκε 3 φορές. Αν αυτό δεν είναι υπεκφυγή, τότε τι είναι;

Η ένταση του κλίματος οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας και επισφάλειας και ο αυξανόμενος προβληματισμός των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας σε σχέση με τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματά τους αποτυπώνεται σε διάφορες μελέτες, με χαρακτηριστική εκείνη της ΓΣΕΕ που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, οι 6 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχουν μείωση των αποδοχών στη διάρκεια των τελευταίων 10 μηνών, ενώ ως εργαζόμενοι με τηλεργασία εργάστηκαν απλήρωτοι για τις παραπάνω ώρες.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Διατυπώσατε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τον άξονα για την αύξηση των θέσεων εργασίας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας αλλά αγνοείτε το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου τα κράτη μέλη καλούνται να διασφαλίσουν ότι προσφέρονται «καλής ποιότητας, ποικίλες και προσαρμοσμένες θέσεις εργασίας, κατάρτισης ή πρακτική άσκησης στους νέους που εγγράφονται στα προγράμματα Εγγυήσεων για τη Νεολαία.

Με ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2020, 39,3% την ώρα που το ποσοστό των νέων στην ΕΕ ήταν 17,6%, εσείς τι προβλέπετε γι’ αυτούς στο περίφημο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας;

Τι σχεδιάζετε στη συνέχεια;

Είναι γνωστό: επιδιώκετε να θα αποδυναμώσετε τα συνδικάτα, να αποχαλινώσετε τους μεγαλο-εργοδότες, να καταργήσετε τους ελάχιστους μισθούς, να εδραιώσετε τις απλήρωτες υπερωρίες και το «σπάσιμο» του «πλαφόν» του ανώτατου ορίου υπερωριών, να ιδιωτικοποιήσετε την επικουρική ασφάλιση.  

Μας λέτε για τεχνολογική εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα-ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Πώς; Με πρότυπα Σκοιλ Ελικικού; Και μεταθέτοντας συνεχώς την έναρξη ισχύος του ΠΔ 70/2019 «Οργανισμός ΟΑΕΔ» με σκοπό την αναμόρφωσή του προς άγνωστη κατεύθυνση;

Προβλέπετε πόρους για την αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολίτικες. Πολύ ωραία. Ας ξεκινήστε όμως από τα βασικά: Καταργήστε τον όρο «ανίκανος για εργασία», των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση που ενισχύει τις διακρίσεις που βιώνουν και τους αποκλείουν εμπράκτως από την εργασία. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που αναλογεί στον πλούτο που παράγουν, όσο το ΣΕΠΕ υποβαθμίζεται, όσο δεν αποκαταθίσταται ο θεσμός των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο καθυστερείτε σκοπίμως τη θεσμοθέτηση ενός προοδευτικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας που αναπτύσσεται -με δική σας ευθύνη- άναρχα και σε βάρος των εργαζομένων, όσο ο ΕΦΚΑ διαλύεται καθημερινά, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται και οι όποιες προβλέψεις στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ενίσχυση της απασχόλησης, προώθηση της συμμετοχής στη αγορά εργασίας και μείωση κοινωνικών ανισοτήτων θα αποδειχθούν λόγια του αέρα και ψεύτικες υποσχέσεις.

Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης,

Η πολιτική σας δημιουργεί μια εργασιακή γαλέρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας, επειδή το επιτάσσει ο αντικοινωνικός δήθεν μεταρρυθμιστικός προσανατολισμός της Κυβέρνησης σας. Η κοινωνία δεν το αντέχει. Πάρτε το χαμπάρι.

Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πάντα δυναμικά στον πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων για την διαμόρφωση συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικό προοδευτικό πρόσημο.

Μόνο έτσι θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, θα αναθερμανθεί η αγορά, θα μειωθεί η ανεργία και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα σφυρηλατηθεί αυτό για το οποίο εμείς οι σοσιαλδημοκράτες αγωνιζόμαστε: η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Αντιμετωπίζουμε το δύσκολο σήμερα αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να προετοιμάσουμε το αύριο που αξίζει στην Ελλάδα και έχει ανάγκη η κοινωνία»Μιχάλης Κατρίνης: «Η κυβέρνηση αδυνατεί ή δε θέλει να στηρίξει την αγορά»