Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Βουλευτής Βοιωτίας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και επεσήμανε ότι το νομοθέτημα αυτό αναδεικνύει τόσο την ασυμμετρία μεταξύ της επικοινωνίας και της πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και την ασυμμετρία μεταξύ διακηρύξεων της Κυβέρνησης για καλή νομοθέτηση και την αμείλικτη πραγματικότητα της κάκιστης νομοθέτησης

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης ανέφερε ότι:

 • Η Νέα Δημοκρατία, πιστή στην παράδοσή της, ξαναγράφει το εργατικό Δίκαιο σε βάρος των εργαζομένων:
  • Μετά τις μειώσεις μισθών που είδαν όσοι μπήκαν στο πρόγραμμα «μισής δουλειάς – μισού μισθού», που παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους, θεσμοθετεί νομικά την εργασία χωρίς αμοιβή. Δηλαδή, την απλήρωτη εργασία, που έστω και εκτάκτως, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, δημιουργεί ένα κακό «δεδικασμένο».
  • «Βάζει χέρι» και στο δώρο Χριστουγέννων του 2020, το οποίο δεν θα υπολογιστεί βάση του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που μπήκαν στα προγράμματα των 534 ευρώ, αλλά βάση των μειωμένων αποδοχών.
  • Παρατείνει τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους να ζήσουν με 17,8 ευρώ την ημέρα.
  • Καθυστερεί περαιτέρω την αύξηση του κατώτατου μισθού – τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021, την ώρα που το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αποφασιστεί από την Κυβέρνηση η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα είναι ένα περιβάλλον γενικευμένης «αμοιβής» 534 ευρώ.
 • Τα νεοφιλελεύθερα σχέδια της Κυβέρνησης αναδεικνύονται και με την ρύθμιση που αφορά στη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την λήψη επιδόματος ανεργίας. Είναι θετικό ότι μειώνεται ο αριθμός αυτός από 100 σε 50, αλλά και δημιουργούνται αποκλεισμοί χιλιάδων εργαζομένων:
  • Αυτοί που δεν βρήκαν φέτος δουλειά και πήραν έκτακτο επίδομα ανεργίας δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη
  • Όσοι καταφέρουν να μαζέψουν τα 50 ένσημα φέτος αλλά όχι τα 80 περσινά́ κατ΄ελάχιστο
  • Όσοι έχουν συμπληρώσει τις 400 ημέρες επιδότησης ανεργίας τα τελευταία 5 χρόνια
  • Όσοι πήραν πέρυσι είτε περισσότερο από 80 ημέρες επιδότησης, είτε λιγότερες και η τελευταία τους πληρωμή είναι τον Μάρτιο και δεν έχουν επαναπροσληφθεί φέτος
  • Οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τα γραφεία ενοικιάσεων εργαζομένων οι ΚΑΔ των οποίων δεν είναι στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων δεν θα μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα (τουλάχιστον) μειωμένης σύνταξης γιατί απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν την αίτηση συνταξιοδότησης και γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε για το 2020, να μην ισχύει αυτή η νομοθετική πρόβλεψη.

Τέλος, ο Γιώργος Μουλκιώτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτάσσει μια ανεπαρκή πολιτική, η οποία, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια, με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: «Με "όχημα" την πανδημία μας οδηγείτε στο παρελθόν»