Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης. 

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα νομοθέτημα «σκούπα», το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν την πρόνοια, ασφαλιστικά ζητήματα και οργανωτικά ζητήματα του Υπουργείου, του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

  • Στην Ελλάδα, το κράτος Πρόνοιας αποτελεί το συλλογικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, με πρωταγωνιστή τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. 
  • Στον νομοσχέδιο κυριαρχούν οργανωτικά ζητήματα και θέματα διαχειριστικού χαρακτήρα. Τα περισσότερα είτε διορθώνουν παραλείψεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, είτε επιχειρούν διευθετήσεις με σκοπό το βόλεμα των ημέτερων, μετακλητών ή μη, γαλάζιων παιδιών.
  • Σε ό,τι αφορά τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τον καθολικό χαρακτήρα του θεσμού, με πρόσβαση για όλους, ούτε την επέκταση σε κάθε δήμο της χώρας, ούτε τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Σε ό,τι αφορά την μείωση εισφορών κατά 3%, αυτή αφορά αποκλειστικά εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ. Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά παράλληλα απαιτείται και η διασφάλιση των εσόδων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στον κρίσιμο κοινωνικό του ρόλο. Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, αφαιρεί πόρους από τον ΟΑΕΔ υπονομεύοντας το παρόν και το μέλλον ευαίσθητων προγραμμάτων του Οργανισμού για τους ανέργους, την επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόλησή τους. Προετοιμάζει την απαξίωση του ΟΑΕΔ και την παραχώρηση δράσεών του σε ιδιώτες. 
  • Με κινήσεις εντυπωσιασμού, η Κυβέρνηση θεσμοθετεί αόριστη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ, αλλά αποκλείει πληθώρα επαγγελματικών ομάδων, που εισφέρουν στον εν λόγω λογαριασμό. 
  • Η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να εκδώσει τις εκκρεμείς συντάξεις ή, έστω, να περιορίσει τον αριθμό τους. Όπως αποδεικνύεται από την έκθεση «ΑΤΛΑΣ», που με καθυστέρηση μηνών δημοσιοποιήθηκε, σε διάστημα 15 μηνών διακυβέρνησής της αυξήθηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις κατά περίπου 30%.

Τέλος, καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη και την συντηρητική του παράταξη στη γνωριμία με τη σοσιαλδημοκρατία, υπενθυμίζοντας του ότι η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους χρειάζεται συνεχή πολιτική βούληση, συγκροτημένη ιδεολογία και συγκεκριμένη στόχευση. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: «Άρση των ανισοτήτων για να μην παραμείνει η Κοινή Πολιτική Υγείας στα λόγια»Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής: «Αδιανόητη η μετατροπή διοικητικών υπαλλήλων των ΟΤΑ σε δημοτικούς αστυνομικούς!»