Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Γιώργου Καμίνη στη συζήτηση επί της κύρωσης του Προϋπολογισμού 2021:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ετήσια ύφεση θα ξεπεράσει ακόμα και αυτήν του 2011, που ήταν η χειρότερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση του 2009. Το Κίνημα Αλλαγής είχε προβλέψει ότι η ύφεση θα αγγίξει διψήφια νούμερα, όπως είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι οι τελικοί αριθμοί της Κυβέρνησης πόρρω θα απέχουν από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του προσχεδίου. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να τα φορτώνουμε όλα στην πανδημία. Η πολιτική της Κυβέρνησης είχε σημειώσει σοβαρές αποτυχίες ήδη πριν από αυτήν. Δεν υπήρξε καμία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της διακυβέρνησής της μέχρι και την επιβολή του πρώτου lockdown στις 23 Μαρτίου. Παραλείπω, βεβαίως, να αναφερθώ στις προεκλογικές φαντασιώσεις ότι οι μπουλντόζες θα έμπαιναν στο Ελληνικό δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. 

Το ανησυχητικό σήμερα είναι πως η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης ως προς τις προβλέψεις της συνεχίζεται και στον προϋπολογισμό. Πού άραγε βασίζεται η αισιοδοξία για την ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης; Από πού προκύπτει η θεαματική αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων; Πώς είναι δυνατόν να προεξοφλείτε την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης της κοινωνίας όταν τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν πιεστεί σε αφόρητο βαθμό, οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και τα χρέη προς την εφορία διαρκώς αυξάνονται; Ή μήπως βασίζεστε στην πρόβλεψη ότι το 2021 τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 8,1% όταν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ποσοστιαία η αύξηση των φορολογικών εσόδων υστερεί πάντοτε της αύξησης του ΑΕΠ; 

Το σχέδιο που μας φέρατε δεν είναι μόνο αναξιόπιστο, είναι και κοινωνικά άδικο και ίσως αποδειχθεί μοιραίο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της συνολικά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι ποσά που έχουν προέλθει από την υπερφορολόγηση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, από την αύξηση του καθαρού δανεισμού μετά το 2018 και από το δάνειο από τον ESM. 

Την ίδια στιγμή όμως ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μάς πληροφορεί ότι οι καταθέσεις των τραπεζών στην τράπεζά του ανέρχονται σε περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υποχρεωτικά διαθέσιμα που οφείλουν να τηρούν εκεί δεν ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το συμπέρασμα είναι ότι οι πιστώσεις που διοχετεύονται στην αγορά είναι σημαντικά μικρότερες από τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και αυτές που φτάνουν στην αγορά κατανέμονται με όρους κραυγαλέας ανισότητας. 

Ας δούμε τα στοιχεία του πρώτου εννεαμήνου του 2020. Τι θα δούμε; Ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις πήραν μόλις 93 εκατομμύρια και περίπου είκοσι χιλιάδες μικρομεσαίες πήραν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αθροιστικά μιλάμε για το 88% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Στο υπόλοιπο 12% όμως που απασχολείται στις περίπου τριακόσιες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, άνω δηλαδή των 250 εργαζομένων, πήγε σχεδόν το τριπλάσιο ποσό: 3,7 δισεκατομμύρια. 

Η αδικία, όμως, φαίνεται ξεκάθαρα και στην κατανομή των φορολογικών βαρών, οδηγώντας την αναλογία έμμεσων – άμεσων φόρων από το ιστορικό χαμηλό του 1,45 του 2014, στο υψηλότερο από τότε 1,55, σύμφωνα με τις προβλέψεις, για το 2021.

Για όλα τα Υπουργεία, πλην του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προβλέπονται μειωμένες δαπάνες. Εδώ πρέπει να πω ότι δικαιώνεται και η περσινή υπερψήφιση από το Κίνημα Αλλαγής των δαπανών για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι στο τέλος του 2020 το χρέος της χώρας θα έχει εκτιναχθεί στο 208,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Χρέος υψηλότερο από αυτό έχει μόνο η Ιαπωνία.

Άρα, από όλη αυτή την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης -οψέποτε έρθουν-, η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει μία δημοσιονομική πολιτική που δεν θα θέτει υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Εδώ, βεβαίως, πρέπει να υπάρξει μία σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Δυστυχώς, όμως, δεν μιλάμε για μια κυβέρνηση που να μας πείθει ότι όταν βρίσκεται στις Βρυξέλλες είναι σε θέση να διεκδικήσει και να επιτύχει κάτι σοβαρό για τη χώρα.

Σταχυολογώ μερικά πράγματα του προϋπολογισμού, μερικά στοιχεία και μερικά νούμερα που αφορούν τον τομέα ευθύνης μου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ας πάρουμε την Πυροσβεστική Ακαδημία. Το ποσό που διατίθενται ανέρχεται στο μαγικό ύψος των 34.000 ευρώ, όταν στη συζήτηση του ν. 4662 η Κυβέρνηση μάς υποσχόταν αναβάθμιση της εκπαίδευσης των πυροσβεστών. Λιγότερα από 25.000 ευρώ, επίσης, για το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης των Κρίσεων. Για τη σοβαρή υποστελέχωση των φυλακών, που έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στον προϋπολογισμό. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι πολύ χαμηλό και δεν επαρκεί ούτε για τις ήδη εξαγγελθείσες πρωτοβουλίες για τα νέα έργα.

Βλέπω εδώ να είναι παρόντες ο Υφυπουργός για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα, όπως και κάθε χώρα άλλωστε, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Τι έχουν προβλέψει για την ένταξη των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας, έχουν τύχει διεθνούς προστασίας και αυτή τη στιγμή κάθονται; Είχε πει ο κύριος Υφυπουργός προ καιρού ότι από τη στιγμή που υπάρχει υψηλή ανεργία μεταξύ των Ελλήνων, δεν μπορούμε να μιλάμε για απασχολησιμότητα των προσφύγων. Περίπου κάτι τέτοιο είχα καταλάβει. Εάν δεν αληθεύει, θα θέλαμε να ακούσουμε τι προβλέπεται επ’ αυτού, την ίδια στιγμή που -λόγου χάρη- έχω υπόψιν μου προσωπικά ο ίδιος στη Βόρεια Ελλάδα ότι αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχει τεράστια ζήτηση για χέρια στον αγροτικό τομέα, παρ’ όλα αυτά οι Έλληνες για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν πηγαίνουν.

Ως προς την ένταξη των προσφύγων και κατ’ επέκταση την απασχολησιμότητά τους, μέχρι στιγμής ο κ. Μηταράκης δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Το μόνο για το οποίο μας μιλάει διαρκώς είναι ότι μειώνονται οι ροές, αλλά για αυτούς που βρίσκονται στη χώρα και θα παραμείνουν η πολιτική της Κυβέρνησης είναι κάτω από τη βάση. Και αυτό, φυσικά, προέρχεται από βαθιά ριζωμένες ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Δυστυχώς, όπως συνέβη και με τους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, θα αναγκαστούν και αυτοί οι άνθρωποι κακήν κακώς να ενσωματωθούν μόνοι τους.

Ευχαριστώ πολύ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: «Καταψηφίζουμε αυτόν τον Προϋπολογισμό, που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και νέα αδιέξοδα»Άνιση η μεταχείριση των νέων επιχειρήσεων ως προς την επιστρεπτέα προκαταβολή