Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία Ομιλίας Γιώργου Καμίνη κατά την ενημέρωση από την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφία Νικολάου προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας και τις αυτοκτονίες στις φυλακές

  • Ενώ μιλάγατε σαράντα λεπτά, δεν κάνατε τον κόπο να αναφερθείτε σε κανένα από τα δύο ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν κατά κόρον τη κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό. Το ένα είναι η περίπτωση του κρατούμενου, φυλακισμένου Βασίλη Δημάκη. Το άλλο είναι η ιστορία με τη Νιγρίτα Σερρών.
  • Έχουμε, από τότε που αναλάβατε: αυτοκτονία υπαλλήλου εξωτερικής φρουράς τον Αύγουστο. Δύο αυτοκτονίες κρατουμένων το Σεπτέμβρη. Μία ανθρωποκτονία εκτός φυλακής από σωφρονιστικό υπάλληλο το Νοέμβριο. Έναν θάνατο κρατουμένου στο Μαλανδρίνο και μία κρατούμενη πέθανε στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών το Μάρτιο. Μία δολοφονία κρατουμένου από συγκρατούμενο. Αυτοκτονία υπαλλήλου της εξωτερικής φρουράς τον Μάιο. 
  • Κοντεύετε να συμπληρώσετε έναν χρόνο Γενική Γραμματέας σ’ αυτή τη θέση. Είναι δυνατόν να μην κάνετε μία στοιχειώδη αυτοκριτική, γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις, δεν μπορέσατε να τις αντιμετωπίσετε;

Για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και την αποσυμφόρηση των φυλακών 

  • Ουσιαστικά, προσπαθούμε να το λύσουμε κάθε φορά αποσπασματικά και υπονομεύοντας όλη τη λογική της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και του Σωφρονισμού. Πώς; Με νομοθετικές παρεμβάσεις που μειώνουν τις ποινές ή αναστέλλουν την εφαρμογή τους.  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης το 2013, έφτασε μάλιστα, να επιβάλει πρόωρη απόλυση για ποινές κάθειρξης για πάνω από 10 χρόνια. 
  • Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ορθολογικότερη ανακατανομή των κρατουμένων. Για παράδειγμα, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών στον Ελαιώνα έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους υπαλλήλους από κρατούμενους. Όταν σας είχα κάνει κοινοβουλευτική ερώτηση, μας είχατε απαντήσει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 έγιναν μόλις επτά αιτήματα μεταγωγής δεκτά.
  • Για τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να προωθούμε για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τον εξανθρωπισμό της ποινής, δεν έχει γίνει τίποτα. Η κοινωφελής εργασία αναβλήθηκε επ’ αόριστο. Τι σκοπεύετε να κάνετε με το θέμα της κοινωφελούς εργασίας; Τις αγροτικές φυλακές τις έχετε αξιοποιήσει πλήρως; Με το χώρο ημιελεύθερης διαβίωσης στον Κορυδαλλό, τι θα κάνετε; Θα λειτουργήσει;
  • Για την ηλεκτρονική επιτήρηση, σας είχα υποβάλει σχετικό ερώτημα. Μου είχατε πει ότι μελετάτε την επέκταση του μέτρου. Ελπίζουμε να προωθηθεί.
  • Για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, έχετε προχωρήσει χωρίς να αναθεωρήσετε το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο. Σας είχα ζητήσει αυτή τη μελέτη, την οποία επικαλείστε. Δεν την είδα ποτέ. Ισχυρίζεστε πως η έκθεση είναι απόρρητη: με βάση ποια νομοθετική διάταξη είναι απόρρητη μια τέτοια έκθεση;

Ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Καμίνη

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, 

Υπάρχει ένα πολύ πλούσιο υλικό από διάφορους φορείς, το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μας προσφέρει τα αποτελέσματα των μελετών γύρω από το θέμα των φυλακών. Πρώτα απ’ όλα η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα από το 1994, ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2009 και προηγουμένως, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, ήδη από το 1994 μέχρι και το 2019, με μία έκθεση που εστίασε στο φαινόμενο της βίας στις ελληνικές Φυλακές.

Η κυρία Νικολάου αναφέρθηκε στις καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και στις περιπτώσεις που έχει επιδικαστεί αποζημίωση σε κρατουμένους, οι οποίοι είχαν προσφύγει, κυρίως επικαλούμενοι το άρθρο 3. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η επιδίκαση της αποζημίωσης, μπορεί να είναι κάτι σημαντικό για έναν κρατούμενο ,αλλά για το σύστημα είναι σχεδόν αδιάφορο. Δεν βελτιώνει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, ούτε για τον ίδιο τον κρατούμενο, ούτε για τους άλλους κρατούμενους, ούτε για τους μελλοντικούς κρατούμενους και θα μπορούσα να πω, έτσι, και με μια μικρή σχολαστικότητα, ότι και αφαιρώντας πόρους από το κρατικό ταμείο, καθιστά δυσκολότερη και την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος. 

Όπως μας είπε ο κύριος Σισιλιάνος, όταν εμφανίστηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το Φεβρουάριο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 200 εκκρεμείς προσφυγές στο Δικαστήριο και τα ζητήματα θα λυθούν μόνο εάν θεσπιστεί, όπως είπε, ένα αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα. Αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα είναι το βοήθημα εκείνο, το οποίο πραγματικά υποχρεώνει το κράτος να βελτιώσει τις συγκεκριμένες συνθήκες, για τις οποίες καταδικάστηκε. Για το ζήτημα υπάρχει και μελέτη και νομοθετική πρόταση, που είχε αναρτηθεί από τη προηγούμενη Κυβέρνηση στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας. Δεν ξέρω αν την έχετε δει. Επίσης, είπε ο κ. Σισιλιάνος, ότι υπάρχουν περιθώρια για μία ορθολογική ανακατανομή των κρατουμένων. Αναφέρθηκε στο Κέντρο Απεξάρτησης των Τοξικομανών στον Ελαιώνα. Τότε μας είχατε απαντήσει, όταν σας είχα κάνει εγώ την ερώτηση, ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, έγιναν μόλις επτά αιτήματα μεταγωγής δεκτά. Το Κέντρο αυτή τη στιγμή, έχει περισσότερους υπαλλήλους απ’ ότι κρατούμενους. Τις αγροτικές φυλακές τις έχετε αξιοποιήσει πλήρως; Με το χώρο ημιελεύθερης διαβίωσης στον Κορυδαλλό, τι θα κάνετε; Θα λειτουργήσει; Εκπόνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση ένα στρατηγικό σχέδιο για το Σωφρονιστικό Σύστημα 2018 – 2020. Το αξιοποιήσατε; Σκοπεύετε να το αναθεωρήσετε;

Για τον υπερπληθυσμό, μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει αποτύχει. Το ζήτημα του υπερπληθυσμού, ουσιαστικά, προσπαθούμε να το λύσουμε κάθε φορά αποσπασματικά και υπονομεύοντας όλη τη λογική της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και του Σωφρονισμού. Πώς; Με νομοθετικές παρεμβάσεις που μειώνουν τις ποινές. Το 2008 με νόμο του κ. Χατζηγάκη, το 2009 με τον κύριο Δένδια, το 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου με τον κ. Παπαϊωάννου. Ο κ. Αθανασιου το 2013, έφτασε μάλιστα, επιβαλει πρόωρη απόλυση ουσιαστικά σε ποινές κάθειρξης για πάνω από 10 χρόνια. 

Ο υπερπληθυσμός και πάλι, είναι ένα πρόβλημα, όπως μας το επισημαίνει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Μέχρι στιγμής, τι έχουμε; Έχουμε δει τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχουμε δει, επίσης, αυτά τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να προωθούμε και για την αποσυμφόρηση των φυλακών και για τον εξανθρωπισμό της ποινής, γι’ αυτά τα μέτρα, ουσιαστικά, να μην έχει γίνει τίποτα. Η κοινωφελής εργασία αναβλήθηκε επ’ αόριστο. Τι σκοπεύετε να κάνετε με το θέμα της κοινωφελούς εργασίας; Και μη μου πείτε ότι είναι θέμα μόνο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σας αφορά άμεσα.

Για την ηλεκτρονική επιτήρηση, σας είχα υποβάλει σχετικό ερώτημα. Μου είχατε πει ότι μελετάτε την επέκταση του μέτρου. Εδώ ελπίζω να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, έχετε προχωρήσει χωρίς να αναθεωρήσετε το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο. Σας είχα ζητήσει αυτή τη μελέτη, την οποία επικαλείστε, να την δούμε. Δεν την είδα ποτέ. Και σε ερώτημα βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είπατε, ότι η μελέτη είναι απόρρητη. Είναι απόρρητη μία μελέτη; Με βάση ποια νομοθετική διάταξη; Ανοίγετε νέες πτέρυγες, παραδίδετε  νέες φυλακές. Αυτή τη στιγμή, όμως, ενώ μιλάγατε σαράντα λεπτά, δεν κάνατε τον κόπο να αναφερθείτε σε κανένα από τα δύο ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν κατά κόρον τη κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό. Το ένα είναι η περίπτωση του κρατούμενου, φυλακισμένου Δημάκη. Το άλλο είναι η ιστορία με τη Νιγρίτα Σερρών. Αλλά αυτό που βλέπω είναι, διαρκώς, από το Υπουργείο σας, να διαρρέουν πληροφορίες, τις οποίες επαναλάβατε και σήμερα εδώ, ότι βρίσκονται μαχαίρια στις φυλακές, βρίσκονται κινητά, βρίσκονται ναρκωτικά. Ακούσαμε τον κύριο Πρόεδρο να επαναλαμβάνει όλα αυτά, τα περί πολυτελούς διαβίωσης στη Νιγρίτα.

Κοντεύετε να συμπληρώσετε έναν χρόνο Γενική Γραμματέας σ’ αυτή τη θέση. Είναι δυνατόν να εξακολουθείτε, ουσιαστικά, να επικαλείστε αυτά τα φαινόμενα και να μην κάνετε μία στοιχειώδη αυτοκριτική, γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις, δεν μπορέσατε να τις αντιμετωπίσετε; Μιλάγατε για βία. Έχουμε, από τότε που αναλάβατε : αυτοκτονία υπαλλήλου εξωτερικής φρουράς τον Αύγουστο. Δύο αυτοκτονίες κρατουμένων το Σεπτέμβρη. Μία ανθρωποκτονία εκτός φυλακής από σωφρονιστικό υπάλληλο το Νοέμβριο. Έναν θάνατο κρατουμένου στο Μαλανδρίνο και μία κρατούμενη πέθανε στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών το Μάρτιο. Μία δολοφονία κρατουμένου από συγκρατούμενο. Αυτοκτονία υπαλλήλου της εξωτερικής φρουράς τον Μάιο. Τι θα κάνουμε με τις αυτοκτονίες αυτές; Και δεν ξέρω τι συνέχεια θα έχουμε. Η ασφάλεια μέσα στις φυλακές είναι ένα θέμα δυναμικής ασφάλειας και προπάντων, προϋποθέτει και για τους κρατούμενους και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, μία αντιμετώπιση ολιστικού χαρακτήρα.

Επειδή φαίνεται ή τουλάχιστον διατείνεστε – και τελειώνω με αυτό – ότι το φαινόμενο του υπερπληθυσμού, θα το αντιμετωπίσετε, αυτή τη στιγμή, με καινούργιους χώρους των φυλακών, ελπίζω να μην ξαναβρεθούμε εδώ σε κανένα χρόνο, να μιλάμε πάλι για το ίδιο φαινόμενο, να έχουμε νέες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες θα απαλλάσσουν από την έκτιση των ποινών και να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Χαρά Κεφαλίδου: «Κυρία Υπουργέ θέλετε μεταρρύθμιση; Αν θέλετε πραγματικά, εδώ είναι και μας κοιτάει από το 2010»