Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τον κίνδυνο εκτεταμένης αισχροκέρδειας στην αγορά μασκών μιας χρήσης αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. 
Σύμφωνα με τον βουλευτή, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή στα φαρμακεία αρκεί για να καταδείξει πως η τιμή των μασκών μιας χρήσης έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, για πακέτο 50 μασκών μιας χρήσης η τιμή στο διαδίκτυο κυμαίνεται από 35-100 ευρώ, ενώ μέχρι πρόσφατα το αντίστοιχο πακέτο δεν κόστιζε πάνω από 5 ευρώ. 

Έτσι, στην επίκαιρη ερώτησή του, ο Γιώργος Καμίνης ζητά από το Υπουργείο να περιγράψει τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα αισχροκέρδειας και αν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται, ως έσχατη λύση, το μέτρο της διατίμησης.  

Η ζήτηση για μάσκες μίας χρήσης αναμένεται να ενταθεί κατακόρυφα το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά και την απόφαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, όταν πραγματοποιηθεί η πρώτη άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Μάσκες μιας χρήσης / τιμή πώλησης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως αναμένεται, τις επόμενες μέρες πρόκειται να υπάρξει σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας καθώς και σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα δε με όσα δήλωσε ο καθηγητής κύριος Τσιοδρας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 27 Απριλίου, η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ως μέτρο άμεσης εφαρμογής μαζί με τα πρώτα μέτρα άρσης του περιορισμού της κυκλοφορίας.

Όπως με μια απλή αναζήτηση εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε και στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και σε φαρμακεία και καταστήματα εμπορίας ειδών ατομικής προστασίας και απολύμανσης, η τιμή των μασκών μιας χρήσης έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, για πακέτο 50 μασκών μιας χρήσης η τιμή τους στο διαδίκτυο κυμαίνεται από 35-100 ευρώ, δηλαδή από 0,70 ευρώ το τεμάχιο μέχρι 2 ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε παλαιότερες καταχωρήσεις αντίστοιχων προϊόντων, στις οποίες πλέον υπάρχει η αναγραφή “προϊόν σε εξάντληση ή απόθεμα σε εξάντληση”, η τιμή της 50άδας ήταν κατά μέσο όρο κοντά στα 5 ευρώ.

Δεδομένου ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας αποτελεί αναγκαίο μέσο αυτοπροστασίας σύμφωνα με τους αρμοδίους

Δεδομένου ότι η εκτίναξη της τιμής της δημιουργεί ένα επιπρόσθετο και διόλου ευκαταφρόνητο κόστος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ειδικά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την οικονομία

Δεδομένης της ανάγκης αποτροπής φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιά μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ορθή λειτουργία της αγοράς, του ανταγωνισμού και την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας στις τιμές των μασκών;
  1. Εξετάζετε ως έσχατο μέσο την εφαρμογή του μέτρου της διατίμησης στις μάσκες μιας χρήσης και αν ναι σε ποια τιμή ανά τεμάχιο;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Καμίνης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Βελτιώσεις στη διαδικασία των προκηρύξεων πρόσληψης προσωπικού και ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των διαγωνιζομένωνΕυαγγελία Λιακούλη: SOS για τους εξαρτημένους χρήστες μέσα στην πανδημία