Σε Ανακοινώσεις

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη και τον Παναγιώτη Καρκατσούλη, επισκέφθηκε την πληγείσα από τον πρόσφατο σεισμό Σάμο. Μετά την επίσκεψη ο Γιώργος Καμίνης και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης τόνισαν τα εξής:

  • Το θέμα δεν είναι να δοθούν μόνο αποζημιώσεις στους κατοίκους του νησιού για να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν την οικοσκευή τους ή να κάνουν κάποιες επιδιορθώσεις. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει μιλήσει μόνο για τα συνήθη μέτρα: οι πάγιες αποζημιώσεις (των 600 και των 5000 χιλιάδων ευρώ). Απολύτως τίποτε άλλο. Αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη οι τοπικές αρχές να εξασφαλίσουν περαιτέρω κονδύλια από διάφορα Υπουργεία, χωρίς σχέδιο και χωρίς καμία σιγουριά για το μέλλον. Η εικόνα είναι μιας πολύ μεγάλης καταστροφής, με κομμάτια της πόλης παντελώς κατεστραμμένα.
  • Είναι τόσο μεγάλη η καταστροφή, λόγω του συνδυασμού τσουνάμι και σεισμού που χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την περιοχή. Υπάρχει προηγούμενο, όπως έχει γίνει για το Μάτι. 
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο δε σημαίνει μόνο αποζημιώσεις αλλά και αντιμετώπιση όλων των συνεπειών του σεισμού, δηλαδή η καταστροφή του οικονομικού και επιχειρηματικού ιστού του νησιού. . 
  • Για παράδειγμα: Πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για τα παλιά κτίρια. Θα τα ρίξουν ή θα τα αφήσουν;
  • Χρειάζεται μια fast track διαδικασία ώστε όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες από τα διάφορα Υπουργεία να εγκατασταθούν στο νησί και να λύνονται τα προβλήματα επί τόπου, ειδικά όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες μεταξύ Υπουργείων. Ένα φυσικό one-stop shop όπου οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα υπογράφουν για τις άδειες ανοικοδόμησης, θα εκφέρει άποψη το Υπουργείο Πολιτισμού για τα διατηρητέα κτλ. Έχουμε την εμπειρία στην Ελλάδα για κάτι τέτοιο, ακόμα από τους σεισμούς της Καλαμάτας το ‘86.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Aπόστολος Πάνας: «Ο αγροτικός κόσμος απαιτεί διαφάνεια, δικαιοσύνη και ισονομία στη διαχείριση των ενισχύσεων»«Οι παραγωγοί νοιώθουν εξαπατημένοι και αγανακτισμένοι από την Κυβέρνηση με την προσκόμιση των τεύτλων σε εξευτελιστικές τιμές»