Σε Δηλώσεις, Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ανακοίνωση Γιώργου Καμίνη, υπεύθυνου κοινοβουλευτικού τομέα προστασίας του πολίτη, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη 

Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις ρυθμίσεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. 

“Το νομοσχέδιο διαπνέεται από μια εσφαλμένη φιλοσοφία γύρω από το σωφρονιστικό σύστημα που είναι βεβιασμένη, ατεκμηρίωτη και άκρως συντηρητική”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. 

Οι ρυθμίσεις που τροποποιεί, για τις άδειες των κρατουμένων και τις αγροτικές φυλακές, γίνονται με οριζόντιο τρόπο, γενικά και αφηρημένα, και καταλήγουν άδικες για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων. Πρόσφατη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη έδειξε πως το 98% των κρατουμένων τηρεί τους όρους των αδειών.  

Όταν τροποποιούμε επί το αυστηρότερο τόσο κομβικές διατάξεις που αφορούν δικαιώματα των κρατουμένων, οφείλουμε να το κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή τεκμηρίωση. Η κυβέρνηση δεν προσκόμισε καμία μελέτη, καμία επιστημονική έρευνα, καμία εισήγηση από κάποιον φορέα που να δικαιολογούν τη μεταστροφή αυτή. Όσες τέτοιες υπάρχουν, όπως η άποψη της Ομοσπονδίας των Σωφρωνιστικών Υπαλλήλων, είναι αντίθετες στη λογική της κυβέρνησης. Η μόνη “τεκμηρίωση” που προσφέρει η κυβέρνηση είναι το χάιδεμα του πιο συντηρητικού ακροατηρίου της”, συνέχισε ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επίσης υποβαθμίσει καίρια τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής: ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας τελεί εν υπνώσει, η ηλεκτρονική επιτήρηση εφαρμόζεται για ελάχιστους κρατουμένους, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας αναγκάζονται να αγοράσουν υλικό οι δικηγόροι και οι συγγενείς των ανθρώπων.  

Το νομοσχέδιο, συνεπώς, πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί πραγματική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. Ο κ. Καμίνης ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 1999, η οποία ήταν σταθμός για τη σωφρονιστική πολιτική στη χώρα. 

ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΊΑΣ

Παράλληλα, ο κ. Καμίνης κάλεσε εκ νέου τον Υπουργό να υιοθετήσει την τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την ασφαλή αποσυμφόρηση των φυλακών. Η τροπολογία έρχεται σε μία στιγμή που οι ήδη υπερσυνωστισμένες ελληνικές φυλακές αντιμετωπίζουν εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού που έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε 4 θανάτους (3 κρατουμένων και 1 εργαζομένου). Η τροπολογία προτείνει τη σταδιακή απόλυση συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων, εισάγοντας όμως αυστηρές δικλείδες ασφαλείας για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, προτείνεται να απολυθούν: 

*κρατούμενοι που απέχουν έξι μήνες από την αποφυλάκισή τους, υπό όρους

*κρατούμενοι που εκτίουν ποινές κάτω των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους με τον όρο της ανάκλησης εαν υποπέσουν σε άλλο αδίκημα εντός 3 ετών. Προβλέπονται εξαιρέσεις για αδικήματα ιδιαιτέρως μεγάλης ηθικής απαξίας

Προτείνεται επίσης κρατούμενοι που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας και κρατούμενοι που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να εκτίσουν τη ποινή σπίτι τους, με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Προβλέπονται εξαιρέσεις για κακουργηματικές πράξεις βίας. 

Στους απολυμένους κρατούμενους, ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να επιβάλλει κατά περίπτωση περιοριστικά μέτρα. 

Οι διατάξεις της τροπολογίας είναι αυστηρότερες από το σχέδιο αποσυμφόρησης που είχε υλοποιήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014, επί Υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Η Ελλάδα είναι ένα από τα μόλις 9 Κράτη Μέλη της ΕΕ που δεν έχουν λάβει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών από την αρχή της πανδημίας.  

Με την ίδια τροπολογία, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την πρόσληψη 34 ιατρών παθολόγων- λοιμωξιολόγων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας.

Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές

*Πάνω από 120 κρούσματα κορωνοϊού σε κρατούμενους και υπαλλήλους στη Φυλακή Διαβατών και 3 νεκροί

*Πάνω από 60 κρούσματα κορωνοϊού στη φυλακή Λάρισας και ένας νεκρός υπάλληλος. 

*Τα πρώτα rapid tests στον Κορυδαλλό θα διεξαχθούν μόλις την Πέμπτη, 10 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας 

*Τον Μάϊο του 2020 στις φυλακές υπηρετούσαν συνολικά μόλις 7 ιατροί.

*24 από τις 36 φυλακές της χώρας ξεπερνούν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο χωρητικότητάς τους. 

*9 φυλακές έχουν αριθμό κρατουμένων σχεδόν διπλάσιο της δυναμικότητάς τους με κάποιες να ξεπερνούν και το όριο αυτό. 

*Σε κάποιες φυλακές υπάρχουν κρεβάτια σε τριώροφη διάταξη και 3 κρατούμενοι διαβιούν σε κελιά κάτω των 8 τμ. 

*To 2014 η Ελλάδα καταδικάστηκε με το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης στην ιστορία του ΕΔΔΑ για τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές της χώρας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: «Η κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται τώρα και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η Κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις της στο Ν/Σ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν προάγει το σωφρονισμό, την κοινωνική επανένταξη και τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των κρατουμένων»