Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα «Μακεδονία»:

Στο ΚΙΝΑΛ «χρεώνετε» την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και το δεύτερο lockdown στην κυβέρνηση. Τι δεν έκανε καλά η ΝΔ, κατά την άποψή σας;

Αυτό που λέει το Κίνημα Αλλαγής είναι σαφές: ενώ η επανάκαμψη του ιού το φθινόπωρο ήταν ένα απολύτως πιθανό ενδεχόμενο με βάση τα όσα μας έλεγαν οι επιστήμονες, η κυβέρνηση επαναπαύτηκε στην αρχική της επιτυχία, προετοίμασε πλημμελώς τη χώρα και πήρε και ορισμένες πολιτικές αποφάσεις που ενδεχομένως να έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Η κυβέρνηση βιάστηκε να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της μεταφέροντας στον κόσμο την αίσθηση ότι “τελειώσαμε” με τον κορωνοϊό το καλοκαίρι. Είναι, ξέρετε, πολύ δύσκολο για την πλειονότητα του κόσμου να διατηρηθεί σε υγειονομική επιφυλακή, όταν οι ίδιοι οι κυβερνώντες συμπεριφέρονται ανεύθυνα. Από κει και πέρα, χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι, καλύτερη ιχνηλάτηση, περισσότερα και πολύ πιο στοχευμένα τεστ, μεγαλύτερη επένδυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα ώστε να μην επιβαρυνθούν απότομα τα νοσοκομεία αναφοράς. Αλλά και περισσότερα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μεγαλύτερα ποσοστά τηλεργασίας, μεγαλύτερη διαφάνεια στα επιστημονικά στοιχεία και τις αποφάσεις των Επιτροπών. Είναι ένα πλέγμα μέτρων που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. 

Ποια είναι η άποψή σας για όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι… κορονοϊός δεν υπάρχει; Πρέπει η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για όσους επιμένουν να κάνουν κορονο-πάρτι;

Προφανώς πρέπει η κυβέρνηση να είναι άτεγκτη σε τέτοιου είδους αντικοινωνικές συμπεριφορές. Δυστυχώς, γνωρίζουμε πως η εποχή που ζούμε είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε θεωρίες συνομωσίας, ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα είναι τέτοιων διαστάσεων και αφορά όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, θέλω να πω. Οφείλει όμως και η κυβέρνηση να μη βοηθάει στο να δημιουργείται ανασφάλεια στον κόσμο, που είναι η μήτρα των θεωριών συνομωσίας. Δεν αρκεί να καταδικάζεις τους “ψεκασμένους” όταν δεν αναλαμβάνεις ποτέ καμία ευθύνη για όσα πάνε λάθος, δεν εξηγείς ποτέ τι κάνεις, και υποπίπτεις  διαρκώς σε παλινωδίες. 

Πως σας βρίσκει η πρόταση Τσίπρα για υπουργό κοινής αποδοχής; Εάν ο κ. Μητσοτάκης συγκαλούσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας, πως θα απαντούσε το ΚΙΝΑΛ;

Η πρόταση αυτή είναι χαρακτηριστική του είδους της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια κοινοβουλευτική πομφόλυγα, χωρίς περιεχόμενο και αξία. Ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς θα λειτουργούσε μια τέτοια πρόταση στην πράξη. Θα έδινε η αντιπολίτευση την εμπιστοσύνη της σε έναν μόνο Υπουργό; Και αυτός ο Υπουργός πώς θα έπαιρνε αποφάσεις; Αποκομμένος από την υπόλοιπη κυβέρνηση και ερήμην του Πρωθυπουργού; Θα προσλάμβανε π.χ. αυτοβούλως γιατρούς ή θα έφτιαχνε ΜΕΘ από την τσέπη του; Η πρόταση αυτή αντιβαίνει σε μια βασική αρχή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος που επιβάλλει οι υπουργοί, μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με τον πρωθυπουργό, να υπέχουν πολιτική ευθύνη κοινή και αλληλέγγυα. Γι’αυτό μερικές φορές λέω πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρό ζήτημα ρηχότητας και ελαφρότητας: οι προτάσεις του μοιάζουν να υπαγορεύονται από επικοινωνιακές ανάγκες που “ηχούν” ωραία, στην πραγματικότητα όμως δεν έχουν βάθος. Όσον αφορά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για την πανδημία, έχει προφανώς τη χρησιμότητά του, κυρίως σε επίπεδο συμβολισμών. Δεν είμαι αρνητικός, επί της αρχής.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα μέτρα που εφαρμόζονται στις Εκκλησίες. Η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για «στοχοποίηση χριστιανών κληρικών και λαϊκών», ενώ η ηγεσία της εκκλησίας ζήτησε να μείνουν οι ναοί ανοιχτοί για τα Χριστούγεννα. Ποια η θέση σας;

Ουδείς βρίσκεται σε πόλεμο με την Εκκλησία. Την κοινή λογική και την επιστήμη τους καλούμε να ακολουθήσουν, για να προστατευθούν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι πιστοί και οι κληρικοί. Όπως ακριβώς έχουν κάνει οι ομόλογοί τους σε πολλές εκκλησίες και πολλά δόγματα σε όλο τον κόσμο. Πέραν της ατομικής ευθύνης, υπάρχει και η ευθύνη των θεσμών, και εδώ η Εκκλησία δυστυχώς λειτουργεί με έναν απογοητευτικό εγωϊσμό, ενάντια δηλαδή και στις βασικές αρχές του χριστιανισμού. Εξίσου απογοητευτική, αν όχι περισσότερο, είναι και η ανοχή της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα. Αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι που δημιουργούν τον σπόρο της αμφισβήτησης.  

Το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να μην υπογράψει το κείμενο που συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ- ΜΕΡΑ 25 και ΚΚΕ με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά και την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για απαγόρευση των συναθροίσεων. Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «διχασμό», ενώ ο κ. Καστανίδης διαφώνησε δημόσια με την επιλογή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην υπογράψει το κείμενο.

Δυστυχώς, στο θέμα του Πολυτεχνείου το πολιτικό σύστημα, με ευθύνη της κυβέρνησης, του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Παρασύρθηκε επι ημέρες η χώρα σε ένα φεστιβάλ μισαλλοδοξίας, δήθεν ανυπακοής και τελικά δυσανάλογης των περιστάσεων κρατικής καταστολής. Ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου. Αλήθεια, τι προσέφεραν οι λεονταρισμοί του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής για τα “άβατα της αριστεράς”; Τώρα, εν μέσω πανδημίας, βρήκαμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα; Ή αντίθετα, τι προσέφεραν οι ασκήσεις επαναστατικότητας του ΚΚΕ και οι ανιστόρητες κραυγές του κ. Βαρουφάκη περί Χούντας; Το Κίνημα Αλλαγής, αντίθετα, υιοθέτησε την πλέον υπεύθυνη στάση: ξεκαθάρισε εξαρχής ότι στις παρούσες συνθήκες θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος να γίνουν μαζικές εκδηλώσεις προς τιμήν της επετείου, και τίμησε την εξέγερση με ένα λιτό τρόπο, έτσι όπως επιβάλλουν οι παρούσες κοινωνικές και υγειονομικές συνθήκες. Μακάρι να έδειχναν και οι υπόλοιποι την ίδια υπευθυνότητα. Ο κ. Καστανίδης έκανε μια επιστημονική παρατήρηση για το θέμα της απαγόρευσης, όπως έχει δικαίωμα, η οποία ήταν μάλιστα παρεμφερής της θέσης που εκφράσαμε ως Κίνημα Αλλαγής.

Τα κρούσματα είναι υψηλά και στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Πολλές φυλακές είναι υπεράριθμες, οι κρατούμενοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο. Ποια λάθη εντοπίζετε στη διαχείριση του θέματος από την ηγεσία Προστασίας του Πολίτη;

Το Υπουργείο δεν δικαιολογείται να πει “δεν γνωρίζαμε”. Εγώ προσωπικά έχω κάνει πλείστες όσες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή, από την αρχή της πανδημίας, για το θέμα των φυλακών. Η κυβέρνηση το αντιμετώπισε εξαρχής φοβικά: πίστεψε πως αν απλώς “κλειδαμπάρωνε” τους κρατούμενους στις φυλακές, χωρίς κανένα άλλο μέτρο, θα γλίτωνε οποιαδήποτε κριτική. Μόνη μέριμνά της ήταν να αποκόψει τις φυλακές από τον έξω κόσμο, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς τεστ, χωρίς επαρκή ιατρική φροντίδα. Ξέρετε ότι, σε μία από τις ερωτήσεις που έκανα το Υπουργείο μάς απάντησε πως στις 36 φυλακές της χώρας υπηρετούν μόλις 7 γιατροί; Η αποσυμφόρηση των φυλακών, με μέτρα όπως η ηλεκτρονική επιτήρηση, που δεν έχει προχωρήσει, ή η αποφυλάκιση κρατουμένων πολύ χαμηλής επικινδυνότητας, είναι επιτακτική, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. 

Εξακολουθεί και σας ενδιαφέρει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Το 2021 θα διεκδικήσετε εκ νέου την προεδρία ή έχουν αλλάξει τα δεδομένα;

Η συζήτηση αυτή, θα μου επιτρέψετε κύριε Στολάκη, είναι εντελώς αποπροσανατολιστική και άνευ νοήματος αυτή την περίοδο. Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο και αυτό που ζητάει από το Κίνημα Αλλαγής και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο, είναι λύσεις απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας μεταπολιτευτικά. Υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, την αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή. Προσωπικά είμαι απολύτως προσηλωμένος στο να υπηρετώ αυτό το πολιτικό σχέδιο, ασκώντας όσο καλύτερα μπορώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παναγιώτης Βλάχος: «Κανείς δεν περισσεύει στη μάχη κατά της πανδημίας, ούτε ο ιδιωτικός τομέας»Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Πολύ κακός ο λαϊκισμός, αλλά εξίσου κακή και η αλαζονεία»