Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία αγόρευσης του ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 (Α΄147) “Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις” και εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκές νομοθεσίες σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Η ΚΑΤΟΧΗ ΟΠΛΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Για την γενικότερη πολιτική κατάσταση


Μόλις χθες κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη δράση παρακρατικών ομάδων στον Έβρο. Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, για de facto πολιτοφυλακές, οι οποίες έχουν προσπαθούν να υποκαταστήσουν το επίσημο κράτος και εκτελούν περιπολίες στην περιοχή του Έβρου, υποδυόμενοι τους σερίφηδες. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι, πέρα από τη ρητορική μίσους, φόβου και ρατσισμού που καλλιεργούν ασυλλόγιστα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να οπλιστεί το χέρι μεμονωμένων ατόμων και ομάδων και να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Για το νομοσχέδιο:


Ο σκοπός της Οδηγίας 2017/853 και του Εκτελεστικού Κανονισμού 2015/2403 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι συγκεκριμένος: Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας. Όμως η θεματική των συζητήσεων που διεξήχθησαν στην Επιτροπή ήταν εντελώς διαφορετική. Την Επιτροπή την απασχόλησαν τα περιστατικά άσκοπης, επικίνδυνης και ασυλλόγιστης χρήσης υπηρεσιακών όπλων από την μεριά αστυνομικών και ειδικών φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας.


Ως προς το ζήτημα της εκπαίδευσης: Η άδεια οπλοφορίας πρέπει να δίνεται μετά από υποχρεωτική δοκιμαστική περίοδο εκπαίδευσης με τη χορήγηση ενός πιστοποιητικού όπως το δίπλωμα οδήγησης. Δεν θα αφορά μόνο ιδιώτες, αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας.


Ως προς την εκπαίδευση των αστυνομικών: είναι αδικαιολόγητο να μην δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση των αστυνομικών στον χειρισμό συγκεκριμένων όπλων.


Είναι αδικαιολόγητη η εν γένει μυστικοπάθεια που διέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κατέθεσα εκ νέου ερώτηση για την κατανομή των αστυνομικών δυνάμεων στη φύλαξη και ασφάλεια των υψηλών προσώπων, αφού η απάντηση του Υπουργείου στην προηγούμενη ερώτησή μου ήταν νομικά παντελώς αστήρικτη.


Ως προς τα τελευταία περιστατικά άσκοπης και ασυλλόγιστης χρήσης του όπλου από αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας: Ουδείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τα παραπάνω περιστατικά. Ούτε βεβαίως οι ίδιοι οι αστυνομικοί, τους οποίους είχα την ευκαιρία να ακούσω στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ στις 4 Μαρτίου. Θέλουν η εικόνα που έχει βγει προς τα έξω να αλλάξει, για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται περισσότερη και συστηματικότερη εκπαίδευση από την πλευρά της Πολιτείας.


Είναι νωπές οι μνήμες από την Καλαμάτα, το Μενίδι, τη Θήβα. Κατέθεσα στα πρακτικά την πρόσφατη -καταδικαστική σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου- απόφαση 1465/2020 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας που αφορά αγωγή για ψυχική οδύνη που κατέθεσε η οικογένεια Σαλούκου για τον θάνατο του συγγενούς τους Μάριου-Δημητρίου Σαλούκου, μαθητή της Ε’ Τάξης του Δημοτικού, από σφαίρα αγνώστου στις 8.6.2017 κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.


Χαιρετίζουμε, τέλος, την εκ μέρους της κυβέρνησης υιοθέτηση της πρότασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπηρεσίας Εξωτερικής φρούρησης, την οποία το Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε σθεναρά εξ αρχής. Σύμφωνα με αυτή, οι εξωτερικοί φρουροί καταστημάτων κράτησης πρέπει να συμπεριληφθούν στον ορισμό των «αρχών επιβολής του νόμου», όπως συμβαίνει με τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ