Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Βουλευτή Επικρατείας, Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη.

Κ. Καμίνη, η ύφεση, σύμφωνα και με όσα ισχυρίστηκε σε αρθρογραφία του ο Γ. Στουρνάρας, θα είναι χειρότερη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την κρίση δημόσιου χρέους του 2010. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι αρκετά και ποια είναι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την μετά- κορονοϊό εποχή;

Δεν θέλω να μηδενίσω τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση: αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία μεταβάλλεται διαρκώς και άλλωστε πολλά από τα μέτρα που παίρνει τα έχουμε προτείνει κι εμείς στο Κίνημα Αλλαγής. Αυτό που λείπει, νομίζω, και αυτό που εμείς προτείνουμε, είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που αναπόφευκτα θα έρθει εξαιτίας του κορωνοϊού. Αναπτύξαμε αυτή την εβδομάδα μία σειρά από προτάσεις, πάντα με βασικό γνώμονα την προστασία του κόσμου της εργασίας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο. Οφείλουμε να κρατήσουμε την κοινωνια όρθια και την οικονομία ζωντανή, και μετά την κρίση. 

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από αυτές τις προτάσεις; Έχετε δηλώσει στο ΚΙΝΑΛ πως το μάρμαρο της κρίσης δεν θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι. 

Συνοπτικά: Εγγυημένα από το κράτος δάνεια για τις επιχειρήσεις, φορολογικές παρεμβάσεις (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στη διαμονή), επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και δραστική μείωση των ενσήμων για τους εργαζόμενους σε επισιτισμό και τουρισμό, παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών Α’ κατοικίας, επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους μακροχρόνια άνεργους για όσο διαρκέσει η κρίση, κατάργηση με τροπολογία του άρθρου 9 της ΠΝΠ για την εκ περιτροπής εργασία, ένταξη στα προστατευτικά μέτρα όλων των ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα.

Και, φυσικά, ειδική μέριμνα για τους ανθρώπους που δίνουν αυτή τη μάχη στην πρώτη γραμμή και για τους οποίους δεν αρκεί ένα χειροκρότημα: ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, και χορήγηση του επιδόματος Πάσχα σε αστυνομικούς και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. 

Η γενική εποπτεία, ο συντονισμός των προτάσεων αυτών ανήκει στην Πρόεδρο κ. Φ. Γεννηματά, η οποία στην κρίση αυτή έχει μια τρομερά ενεργή παρουσία, που έχει αναγνωριστεί γενικότερα. Η συνεισφορά μας σήμερα πιστεύω πως είναι ανάλογη της ιστορικής προσφοράς της παράταξής μας στη χώρα. Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει αλλά και εμπλουτίζει τη μεγάλη παράδοση του ΠΑΣΟΚ.

Έχει όμως τη δυνατότητα η οικονομια να σηκώσει αυτό το βάρος; Ανησυχείτε μήπως ο κορονοϊός φέρει νέα μνημόνια;

Εν μέσω πανδημίας, αυτή εδώ είναι μια στιγμή να επενδύσουμε επιτέλους στους ανθρώπους αυτής της χώρας. Πόσω μάλλον όταν δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες, με την απόφαση για την είσοδο της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση και την απουσία οικονομικών στόχων για το 2020. 

Σκέφτομαι, για παράδειγμα, τον σημερινό τριαντάρη ή σαραντάρη: η κρίση τον χτύπησε στην πιο παραγωγική του ηλικία, ακύρωσε σχέδια, όνειρα, οδήγησε σε επαγγελματική ακόμα και οικογενειακή επισφάλεια. Και πάνω που άρχιζε να νιώθει πως μπορεί να ξανασχεδιάσει με αισιοδοξία το μέλλον του, έρχεται νέα, τεράστια αβεβαιότητα. Νομίζω αυτή η άδικη εξέλιξη είναι που έχει ωθήσει πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, να είναι τόσο αποφασιστικές, για πρώτη φορά, στο θέμα του ευρωομολόγου: Η συλλογική αίσθηση ότι δεν μπορούμε, δεν “μας παίρνει”, να χάσουμε άλλα 10 χρόνια με πολιτικές λιτότητας. Η πανδημία είναι η κατεξοχήν περίπτωση που υπάρχει αμοιβαιότητα χρέους: καμία χώρα δεν ευθύνεται για τον κορωνοϊό και όλοι είμαστε τόσο ασφαλείς όσο το πιο αδύναμο σύστημα υγείας των χωρών μας. Άρα χρειαζόμαστε από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ιστορίας. Θα έπρεπε να είχαμε τραβήξει αυτό τον δρόμο από το 2010, όταν πρώτοι οι σοσιαλδημοκράτες και το ΠΑΣΟΚ είχαν αρχίσει να πιέζουν για ένα ευρωομόλογο, αντιμετωπίζοντας τότε τη λοιδωρία της συντηρητικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.     

Υπήρξατε για δυο θητείες δήμαρχος Αθηναίων. Οι δήμοι και οι Περιφέρειες για άλλη μια φορά καλούνται να βάλουν «πλάτη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ακριβώς έκαναν και με την οικονομική κρίση. Είναι η πρώτη πόρτα που θα χτυπήσουν οι πολίτες προκειμένου να βοηθηθούν μέσω των προγραμμάτων τους. Η κρίση του κορονοϊού μήπως είναι ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο η κεντρική εξουσία αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μανώλης Όθωνας: Η κυβέρνηση «παίζει» επικοινωνιακή ρουλέτα ποντάροντας στο «πάρτα όλα» και αφήνει και κάτι ψιλά στο βολικό αντίπαλοΦώφη Γεννηματά: Το ΕΣΥ δεν χρειάζεται λόγια που γίνονται μόνο για το χειροκρότημα και τα μπαλκόνια