Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κύρια σημεία της αγόρευσης του βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο.

Για τον εκλογικό νόμο και το μπόνους των 50 εδρών

Διαπιστώνουμε μια διπλή παραβίαση του Συντάγματος:

 – Η πρώτη είναι ευθεία και οφθαλμοφανής, καθώς η ΝΔ μας καλεί να εγκρίνουμε ένα εκλογικό σύστημα που μετατρέπει μια (εκλογική) μειοψηφία σε μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 – Ακόμα και με ποσοστό της τάξεως του 36,5%, το οποίο μόλις και υπερβαίνει το ⅓ της Βουλής, το πρώτο κόμμα θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

 – Η κυβερνητική πλειοψηφία μας προϊδεάζει όμως ότι προετοιμάζει και καταστρατήγηση του Συντάγματος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διακηρύσσει, με κάθε ευκαιρία ότι θα δυναμιτίσει τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης από την επόμενη Βουλή, παρά τη σαφή εντολή που απορρέει από το άρθρο 37 Σ., να αναζητήσουν τα πολιτικά κόμματα λύση συμμαχικής κυβέρνησης, όταν δεν υπάρχει αυτοδύναμη κομματική πλειοψηφία.

– Τόσο η ευθεία παραβίαση του Συντάγματος όσο και η καταστρατήγησή του προσβάλλουν τη θεμελιώδη αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

– Το ζητούμενο δεν είναι να επιλέξουμε μεταξύ της ακυβερνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και μιας νομοθετικά χαλκευμένης πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας.

– Η πρόταση την οποία έχει διατυπώσει το Κίνημα Αλλαγής, συγκεράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων με την κυβερνητική σταθερότητα.

– Το εκλογικό σύστημα που μας φέρνει η Νέα Δημοκρατία προδίδει φόβο. Όλες αυτές οι διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της βουλευτικής περιόδου δεν με πείθουν καθόλου, αν κρίνω από αυτό το νομοσχέδιο. 

Για τη μη πριμοδότηση με μπόνους εδρών των συνδυασμών κομμάτων και την πρόταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε το Κίνημα Αλλαγής

– Η συνταγματική θεωρία, πράγμα σπάνιο, ομόφωνα χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη διάταξη του νομοσχεδίου που πριμοδοτεί τα αυτοτελή κόμματα σε βάρος των συνδυασμών κομμάτων.

– Πουθενά όμως στο Σύνταγμα η κυβερνητική σταθερότητα δεν εξαρτάται από την ύπαρξη μονοκομματικής κυβέρνησης. Οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, τις οποίες προβλέπει το Σύνταγμα, προκειμένου να διασφαλίσει κυβερνητική σταθερότητα είναι αποκλειστικά αριθμητικές πλειοψηφίες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

–  Η ρύθμιση αυτή έλκει την καταγωγή από τον νόμο 1907/1990, τον γνωστό ως “νόμο Κούβελα”. Από τότε είχε επισύρει την κριτική όλων των κορυφαίων συνταγματολόγων, μεταξύ των οποίων οι Αριστ. Μάνεσης και Δημήτρης Τσάτσος. Την κριτική αυτή συνοψίζουν σήμερα και συμπληρώνουν με πλήρη πειστικότητα και νεότεροι συνταγματολόγοι όπως οι Χαράλαμπος Ανθόπουλος και Γιώργος Σωτηρέλης.    

Στο δείτε το βίντεο και διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας.  

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς : Μακροχρόνια έλλειψη φαρμάκων από την ελληνική αγοράΟ εκλογικός νόμος ναρκοθετεί τους θεσμούς και τη σύγχρονη Δημοκρατία