Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου, Εισηγητή στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών  για την ΠΝΠ παράτασης προστασίας Α’ κατοικίας και μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ξεκινήσω αναγκαστικά από αυτά που είπε μόλις τώρα ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Δραγασάκης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  όταν σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, ως εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφέρθηκα στα προβλήματα των τραπεζών και ιδίως στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, καθώς η Κυβέρνηση έχει δείξει μέχρι τώρα πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια και ακολούθησε μία πολιτική από τα 2015 και μετά που αδυνάτισε την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος θεώρησε σκόπιμο να πάρει το λόγο και να με καταγγείλει, όχι εμένα προσωπικά, αλλά και συνολικά την παράταξή μας, με υποτιμητικούς όρους μάλιστα και σε προσωπικό επίπεδο, ότι κινδυνολογούμε.

Και αναρωτήθηκα προχθές ακούγοντας τον κ. Δραγασάκη στην Επιτροπή: Τώρα που τα λέει αυτά ο κ. Δραγασάκης, άραγε τι έχει να πει ο κ. Τσακαλώτος και πολύ περισσότερο δε τι έχει να κάνει. Διότι ο κ. Τσακαλώτος θα γνώριζε, προφανώς, ότι το Κίνημα Αλλαγής εδώ και ένα χρόνο έχει καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση -και αυτή την παρουσιάσαμε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, παρουσία φορέων και ειδικών επιστημόνων- για τη δημιουργία της λεγόμενης «κακής τράπεζας», της badbank. Τότε μας λοιδόρησαν. Μας λοιδόρησε η πλειοψηφία και μας λοιδόρησε κι ένα μέρος της αντιπολίτευσης γενικότερα.

 Ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνέχεια να υιοθετήσει αυτή τη λογική της δημιουργίας ενός υβριδικού σχήματος για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Και μόλις τώρα ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, που φαίνεται ότι τη συζητά η Κυβέρνηση, ενώ εμείς γνωρίζαμε ότι την έχει απορρίψει και επεξεργάζεται άλλης μορφής πρόταση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κύριε Αντιπρόεδρε, καλό είναι καμιά φορά αντί η Κυβέρνηση να βιάζεται να λοιδορεί, να στοχοποιεί και να καθυβρίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους, να μελετάει τις προτάσεις όσων θέλουν να συμβάλλουν στην επίλυση ενός μεγάλου ζητήματος, το οποίο αν δεν το αντιμετωπίσουμε, δεν θα υπάρξει ρευστότητα για να κινηθεί η ελληνική οικονομία και ενδεχόμενα να χρειαστούν κεφάλαια, όπως είπατε, που ενδεχόμενα θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, όπως είπατε. Δικά σας λόγια είναι αυτά.

Έρχομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τώρα σιγά-σιγά στα θέματα τα σημερινά.

 Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προσωρινά δίνει λύση σε δύο μείζονα ζητήματα, αυτό της προστασίας της κύριας κατοικίας και αυτό του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% σε πέντε νησιά, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αδυνατεί να λύσει με προοπτική και σε βάθος χρόνου τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της χώρας.

Γιατί μπορεί το κυβερνητικό αφήγημα περί του τέλους του μνημονίων να αναπαράγεται από τα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από τα κυβερνητικά στελέχη, η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας δεν έχουν επιλυθεί και δεν υπάρχει προοπτική επίλυσή τους, πολύ δε περισσότερο που εμπλέκονται στην προεκλογική στρατηγική και τους τακτικισμούς της Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να ροκανίσει χρόνο δημιουργώντας μία επικοινωνιακή επίθεση μπροστά στις επερχόμενες εκλογές.

Τα μεγάλα θέματα είναι τα «κόκκινα» δάνεια -αναφέρθηκα πάρα πολύ συνοπτικά- η ρευστότητα των τραπεζών και η οικονομία γενικότερα, η οποία, δυστυχώς, παρά τις προβλέψεις, βαδίζει με μια ισχνή ανάπτυξη, παρά το γεγονός πως όταν έχει προηγηθεί μία δραματική μείωση των επενδύσεων, θα περίμενε κανένας ότι αυτές θα εκτιναχτούν. Δυστυχώς, όμως, το ισοζύγιο -δηλαδή, οι καθαρές επενδύσεις- είναι αρνητικό.

Το ίδιο πρόβλημα παραμένει σε σχέση με τις οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες συμποσούνται σε πάνω από 130 δισεκατομμύρια. Και, βεβαίως, η Κυβέρνηση μέχρι τώρα πολλές φορές έχει πει για μία ρύθμιση των 120 δόσεων. Αυτή τη ρύθμιση, ωστόσο, δεν την βλέπουμε.

Παράλληλα, είμαστε σε μια περίοδο όπου η παραγωγή έχει επιβαρυνθεί με υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, που καθηλώνουν την ανάπτυξη και την οικονομία.

Αυτά τα μεγάλα ζητήματα θα μπορούσε η Κυβέρνηση -μια και ευαγγελίζεται την έξοδο από τα μνημόνια- να τα έχει δρομολογήσει σε μία τακτική γραμμή επίλυσης. Διαπιστώνουμε ότι είναι εγκλωβισμένη σε μία ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά.

Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα στοιχειώδη της κυριαρχίας ενός κράτους, όπως, για παράδειγμα, είναι η πρόταση για τις 120 δόσεις, όπου εμπλέκονται οι θεσμοί, παρότι δεν  υπάρχουν οι κίνδυνοι όταν θα διαμορφώσεις μία πρόταση για να εισπράξει το Δημόσιο, να εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να διευκολύνεις να επανέλθουν στην οικονομική δραστηριότητα οικονομικές μονάδες που αυτήν τη στιγμή είναι στο περιθώριο.

Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να λύσει το ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, σε μία θεσμικά συγκροτημένη βάση, το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και με εμβαλωματικές λύσεις για να αποφύγει τους πλειστηριασμούς, δίνει δίμηνες παρατάσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δίμηνη παράταση που έδωσε η Κυβέρνηση στον ν.3869/2010 μέχρι τέλος του Φλεβάρη, πέρασε ατελέσφορη, καθώς οι περισσότερες τράπεζες αρνούνται να προσκομίσουν στους δανειολήπτες τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να προσφύγουν στα ειρηνοδικεία. Ο χρόνος ροκανίστηκε και η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Αντιπρόεδρε, καμιά φορά η Αντιπολίτευση είναι δημιουργική όταν και η ιστορία της είναι ιστορία δημιουργίας και επίλυσης προβλημάτων. Εγώ θέλω να σας παρακαλέσω να δείτε την πρόταση νόμου που καταθέσαμε στις 13 Νοέμβρη με τα σαράντα άρθρα…

Να δείτε, λοιπόν, αυτήν την πρότασή μας από 13 Νοεμβρίου 2018 που έχει τίτλο «Πρώτη δέσμη μέτρων οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης» και να μελετήσετε τα όσα αναφέρουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πρώτης κατοικίας. Εκεί, χωρίς λαϊκισμούς -όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ- και χωρίς υπερβολές, προτείνουμε να μπει το πλαφόν της προστασίας στις 200.000 με εισοδηματικά κριτήρια τις 15.000 για τον άγαμο συν πέντε χιλιάδες για τον παντρεμένο και κάθε παιδί, με πλαφόν περιουσίας τις 270.000 και με μία διαδικασία προστασίας που του επιβάλλει να καταβάλλει ένα μικρό τίμημα.

Δείτε την πρόταση και μελετήστε την, μια και είστε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Γιατί μαθαίνουμε ότι ετοιμάζετε πρόταση με πλαφόν τις 100.000. ή τις 150.000 και πολύ μειωμένους τους όρους προστασίας. Και ενδεχόμενα -επιτρέψτε μου να σας «παρερμηνεύσω»- η τοποθέτησή σας στην Επιτροπή Οικονομικών ότι εάν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, μπορεί να πάμε σε επιβάρυνση των φορολογουμένων εάν χρειαστούν καινούρια κεφάλαια οι τράπεζες, είναι για να φοβίσετε τους Βουλευτές της Πλειοψηφίας και να ψηφίσουν ό,τι φέρετε εδώ. Διότι έτσι έχουν μάθει οι Βουλευτές της Πλειοψηφίας. Τέσσερα χρόνια που κυβερνάτε με μνημόνια, δεν είδα ποτέ κανέναν να διαφοροποιηθεί ούτε σε ένα άρθρο, ούτε σε μία παράγραφο.

Σε ό,τι, δε, αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, είναι βέβαιο ότι τον παραδώσατε ως αποτέλεσμα μιας ηττοπαθούς διαπραγμάτευσης λόγω της κρίσης που δημιουργήσατε στις σχέσεις μας με τους θεσμούς το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και όταν ανακρούσατε πρύμναν μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή γιατί έφτασε η χώρα στο χείλος του γκρεμού, παραδοθήκατε σιδηροδέσμιοι.

Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ήταν μία κατάκτηση της χώρας που την κέρδισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όπου χθες γιορτάσαμε τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

Και ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ένα μέτρο προσωρινό, ένα μέτρο που δημιουργεί διαχειριστικές δυσκολίες και που πρέπει να το τινάξουμε από πάνω μας, όπως άκουσα να λέει εμμέσως πλην σαφώς ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, θεωρητικοποιώντας την ηττοπαθή του διαπραγμάτευση. Πας, διαπραγματεύεσαι, χάνεις και μετά το κάνεις θεωρία. Αυτή είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κέρδισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, γιατί τα νησιά μας έχουν μεγάλα προβλήματα. Είναι ένα μέτρο αναπτυξιακό για τον ανταγωνισμό της οικονομίας απέναντι στη γειτονική χώρα, που έχει χαμηλότερο κόστος στον τουρισμό, είναι ένα μέτρο κοινωνικής προστασίας για τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτών μας. Και το παραδώσατε!

Και δεν είναι μόνο ότι το παραδώσατε. Δεν μπορέσατε να επικαλεστείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, ούτε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις Οδηγίες που επιτρέπουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν φορολογικά μέτρα για τα νησιά.

Και έρχεστε τώρα με μία εξάμηνη παράταση για τα πέντε νησιά, που την υποτάσσετε στη διαδικασία εξέλιξης των μεταναστευτικών ρευμάτων. Δηλαδή, μία πολιτική την οποία μετατρέψατε σε φαβέλες που τυραννούν τα νησιά και τους πολίτες, την κάνετε και οικονομική πολιτική, αντί να το ξεχωρίσετε αυτό, να δείτε πώς λύνεται το μεταναστευτικό και να πάτε σε μία πάγια διαδικασία που θα αφορούσε τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου.

Γι’ αυτό έχουμε καταθέσει πρόταση. Και είναι στο άρθρο 35 της πρότασης αυτής. Και τι προτείνουμε; Προτείνουμε, με βάση τη μελέτη του Επιμελητηρίου της Λέσβου, να συγκροτηθεί μία επιτροπή μεικτή -τα επιμελητήρια, οι επιστήμονες, τα κόμματα- για να δούμε τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης -φορολογικά και άλλα- των νησιών. Διότι η Κυβέρνηση ήρθε εδώ με το μεταφορικό ισοδύναμο, να πει ότι, ουσιαστικά, αντισταθμίζει αυτήν την απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ, που ίσχυε -θυμίζω- στα νησιά της Δωδεκανήσου στην αρχή και μετά επεκτάθηκε και στα νησιά των Κυκλάδων.

Και βάζει όλα τα νησιά μέσα, αλλά ξέχασε τον Άη Στράτη, τον οποίο μας έφερε τώρα. Προφανώς κάποιος διάβασε τον κατάλογο εκεί και  θύμισε αυτό το νησί, το οποίο δοξάστηκε την περίοδο μετά τον Εμφύλιο, με τους εξορισμένους και τους καταδιωκόμενους εκείνης της εποχής. Από ποιες πολιτικές δυνάμεις το ξέρουμε.

Βάζετε, λοιπόν, τον Άη Στράτη και σωστά. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορείτε να μου απαντήσετε σε αυτά που είπε ο κ. Κεγκέρογλου στην Επιτροπή παρουσιάζοντας στοιχεία για το μεταφορικό κόστος της Κρήτης; Παρουσίασε ότι είναι συν 50% η διαφορά του κόστους από το Ηράκλειο στον Πειραιά, είτε μεταφέρονται οπωροκηπευτικά από την Κρήτη είτε μεταφέρονται στερεά εμπορεύματα, καύσιμα, από τον Πειραιά στην Κρήτη. Γιατί, δηλαδή, εξαιρείται η Κρήτη από το μεταφορικό ισοδύναμο; Πρέπει να δώσει μία σοβαρή απάντηση η Κυβέρνηση.

Και εν πάση περιπτώσει, σε κάθε περίπτωση -το έξω ξαναπεί εδώ στη Βουλή και θέλω να το πω και τώρα- το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αντισταθμίζει το κόστος του καταναλωτή, γιατί δεν ξέρουμε εάν επιστρέφει στον καταναλωτή. Μπορεί να μειώνει το κόστος κάποιας επιχείρησης, αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός να δούμε αν αυτή η μείωση του κόστους της επιχείρησης μεταφέρεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον καταναλωτή.

Εγώ, κύριε Αντιπρόεδρε, κυρία Υπουργέ, θα σας καλέσω να εξετάσετε πολύ σοβαρά την τροπολογία που καταθέσαμε χθες όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για την παράταση μέχρι τέλους του 2019 της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Άκουσα, κύριε Πρόεδρε, που καλέσατε τον Υπουργό να τοποθετηθεί στις Βουλευτικές τροπολογίες και είπε ότι δεν θα αποδεχθεί καμία. Εγώ θέλω από τον κ. Δραγασάκη να μου εξηγήσει γιατί αυτή η πρόταση της παράτασης μέχρι τέλους του χρόνου, δεν είναι μία λογική πρόταση που μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί ο διάλογος που έχει ανοίξει η Κυβέρνηση με τους θεσμούς και τις τράπεζες, για να βρούμε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, για να μην γίνει για τις επιθεωρήσεις το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», που έλεγε ο κ. Τσίπρας. Και εάν δεν αφορούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας, του φτωχού και του αδύναμου, ναι, θα γελάγαμε στις επιθεωρήσεις. Όμως, όταν κινδυνεύει η κατοικία του φτωχού και του αδύναμου, δεν επιτρέπεται κανένας να γελάει και να διασκεδάζει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτά εμείς θα είμαστε θετικοί στο έλασσον αντί του μείζονος, που έπρεπε να κουβεντιάζουμε σήμερα. Αλίμονο! Το έχουμε κάνει με συνέπεια και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Εκείνο, όμως, που θέλω να πω και να τονίσω, κλείνοντας την ομιλία μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι αυτά τα βαρίδια που έχει σωρεύσει η Κυβέρνηση στην οικονομία και στην κοινωνία, με μια διαπραγμάτευση που τη δέσμευσε με πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, με την παράδοση της δημόσιας περιουσίας, με θεσμικές παρεμβάσεις που δεν λειτουργούν εις όφελος της Δημοκρατίας, δεν αλλάζουν με την αλλαγή μόνο μιας κυβέρνησης, δηλαδή με το να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η Νέα Δημοκρατία, διότι αυτά θα είναι θηλιά στο λαιμό της επόμενης κυβέρνησης. Αυτά για να αλλάξουν και να αποκτήσουν μια μόνιμη προοπτική επίλυσης, που θα συνενώνει τις κοινωνικές δυνάμεις και θα κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, απαιτούν εθνική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση, η οποία μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με βάση ένα σχέδιο όπως αυτό έχει παρουσιάσει το Κίνημα Αλλαγής.

Και επειδή, προφανώς -είναι γνωστό, το αντιλαμβανόμαστε, το ξέρουν και οι Έλληνες πολίτες- έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που εύχομαι να είναι όσο πιο σύντομη μπορεί να είναι, για να μην παρατείνονται τα προβλήματα, αυτό το πλαίσιο των προτάσεών μας θα είναι στο τραπέζι της τρίτης εντολής που θα πάρει το Κίνημα Αλλαγής απέναντι σε όσους φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα με ρεαλισμό, αλλά και με όνειρο, γιατί η χώρα, πρέπει να φύγει από τα επαναλαμβανόμενα αδιέξοδα και να βρει μόνιμη προοπτική επίλυσης των προβλημάτων και όχι εμβαλωματικές λύσεις, σαν αυτές που συζητάμε σήμερα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.