Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

 • Το δημογραφικό δεν συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, με χαρακτηριστικά που δεν επιβραδύνονται από τη μετανάστευση, όπως υποστηρίζει Έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ και του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων.
 • Η παροχή του επιδόματος γέννησης, είναι θετικό μέτρο, όμως απουσιάζει μια συνολική και στοχευμένη δημογραφική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης, με στρατηγική, δράσεις και μέτρα υλοποίησης.
 • Δεν αξιοποιείται η έκθεση 240 σελίδων της διακομματικής επιτροπής της βουλής, που συστήθηκε το 2017 μετά από πρόταση της Φώφης Γεννηματά και κατέληξε σε σειρά προτάσεων, γι’ αυτό κι εμείς την επαναφέρουμε με τη μορφή τροπολογίας.
 • Μια πρώτη διάσταση της δικής μας πολιτικής είναι η άμεση οικονομική υποστήριξη των οικογενειών. Δεν επαρκεί το επίδομα γέννησης. Προτείνουμε επίδομα 200 ευρώ μηνιαίως και για 3 χρόνια μετά από τη γέννηση, για το κάθε παιδί. Όλα τα οικογενειακά επιδόματα να είναι ακατάσχετα και να μην συμψηφίζονται με άλλες οφειλές. 
 • Μία δεύτερη διάσταση της πολιτικής μας είναι μέσω αυτού που κάποτε το ΠΑΣΟΚ ονόμαζε κοινωνικό μισθό, δηλαδή τις παροχές του κοινωνικού κράτους. Τέτοια περίπτωση είναι και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών και των παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), με πολυετές σημαντικό έργο και προσφορά. Είναι δίκαιο να ενταχθούν στο σύνολό τους στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους με το σύνολο των εργαζομένων τους. 
 • Μία τρίτη διάσταση της πολιτικής μας είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Ένα στα πέντε ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας και δεν μπορεί να αξιοποιήσει επιστημονικές τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, λόγω του υψηλού έως απαγορευτικού κόστους. Χρειάζεται περαιτέρω γενναία οικονομική ενίσχυση και αποζημίωση, σε σχέση με αυτά που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. 
 • Είναι ώριμο το αίτημα για ένταξη των τριτέκνων στην κατηγορία των πολυτέκνων
 • Οι αμβλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αφορισμούς, αλλά με πρόληψη, συμβουλευτική και ισχυρό προστατευτικό πλαίσιο στήριξης της μονογονεϊκής οικογένειας, όπως σε χώρες με ισχυρό κοινωνικό κράτος. Τη διάσταση του κοινωνικού κράτους ως οικονομική επένδυση, από την οποία εξαρτάται το μέλλον μιας κοινωνίας, δεν την βλέπουν οι δογματικοί υποστηρικτές κάποιων σχολών της φιλελεύθερης οικονομικής σκέψης. 
 • Σημαντική διάσταση αποτελεί η αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η κοινωνία μας και η χώρα μας. Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν αναξιοποίητο κεφάλαιο, το οποίο πλέον χρειάζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή, περισσότερο από όσο οι ίδιοι χρειάζονται την ισότιμη ένταξή τους σ’ αυτή. Με στόχο την αύξηση των εξυπηρετούμενων πολιτών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, προτείνουμε την ανάκτηση της αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που υπολειτουργούν και απαξιώνονται και την ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 • Ανάλογες δράσεις, όσον αφορά την αξιοποίηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας και στο πλαίσιο της «υγιούς και ενεργού γήρανσης», που έχει εισαγάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να εξεταστούν, ως μια άλλη παράμετρος της αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος. 
 • Η απουσία συνολικού σχεδίου από την παρούσα κυβέρνηση δεν της επιτρέπει να συλλάβει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και τις πολιτικές που απαιτούνται. Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε μια ολιστική προσέγγιση στο δημογραφικό, με επίκεντρο δράσεις και προτάσεις που στηρίζουν τη νέα γενιά, αλλά και το θεσμό της οικογένειας. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής στο ν/σ του Υπ. Εργασίαςγια το επίδομα γέννησηςΓιώργος Καμίνης Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγης: Υπόδειγμα κακής νομοθέτησης το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία