Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε χθες επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας και τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της προοπτικής της.

Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε ύστερα από διαβούλευση κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής με τη Διοίκηση, τους εργαζόμενους και τα στελέχη των εταιρειών ΕΑΒ και ΕΑΣ που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του κλιμακίου στις εγκαταστάσεις τους. Το κλιμάκιο αποτελούσαν οι: Β. Κεγκέρογλου (Γραμματέας Κ.Ο.), Γ. Μουλκιώτης (Υπεύθυνος Τομέα Εργασίας), Θ. Χατζηαθανασίου (Γραμματέας Τομέα Άμυνας), Τ. Μοσχολιός και Γ. Τσιτσιλιάνος (Αναπλ. Γραμματείς Τομέα Άμυνας).

Ο Β. Κεγκέρογλου υπογράμμισε τη σημασία της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) αφενός για τη διατήρηση και ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της χώρας, αφετέρου για την ίδια την οικονομίας της χώρας. Ειδικότερα, ο βουλευτής τόνισε:

α) Για ΕΑΣ και ΕΑΒ: χρειάζεται ένα πλαίσιο μισθολογικής πολιτικής που παράλληλα με το ενιαίο μισθολόγιο να συνδιαμορφώνεται με βάση Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με παροχές αντίστοιχες των τεχνολογικών εξειδικεύσεων των εργαζομένων και των συνθηκών εργασίας, που θα καθορίζουν μισθολογικά και μη μισθολογικά ζητήματα. Δεν είναι δυνατό η Αμυντική μας Βιομηχανία να ανοίξει τα φτερά της, όταν δίνει 2,5 ευρώ/ώρα (!) για υπερωριακή απασχόληση, ίδια δηλαδή με την υπερωρία υπαλλήλου γραφείου Παράλληλα, απαιτείται η Κυβέρνηση της ΝΔ να μεριμνήσει άμεσα για την ενίσχυση των εταιρειών με προσωπικό και να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευσή της για επαναπρόσληψη των απολυμένων των ΕΑΣ.

β) Για την ΕΛΒΟ: χρειάζεται επιτάχυνση της διαγωνιστικής διαδικασίας, πρέπει η Κυβέρνηση να πράξει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

γ) Για τα Ναυπηγεία: απαιτείται να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα με διασφάλιση των θέσεων εργασίας .

Το πιο σημαντικό , όμως, σημείωσε καταλήγοντας ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής είναι η ανάγκη χάραξης από κοινού με τις Διοικήσεις και τους εργαζόμενους επιχειρησιακών και στρατηγικών σχεδίων για την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ καθώς και η ανάγκη σαφούς διάκρισης αρμοδιοτήτων μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Υπ. Άμυνας.

Ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε ότι το ΥΠΟΙΚ συνεργάζεται με όλα τα αρμόδια Υπουργεία για να λυθούν τα προβλήματα της Αμυντικής Βιομηχανίας και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει. Επιπλέον, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από τις σημερινές τους αποδοχές και κάλεσε τους εργαζόμενους της ΕΑΒ να υπογράψουν ΣΣΕ με τη διοίκηση της εταιρείας.

Το Κίνημα Αλλαγής χαιρετίζει το διάλογο που, με αφορμή τις δικές του παρεμβάσεις, άνοιξε ανάμεσα στο ΥΠΟΙΚ και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ και στηρίζει τις θέσεις των εργαζομένων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη Γενική τους Συνέλευση, προκειμένου να δοθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα και ζητά ανάλογος διάλογος να ξεκινήσει τόσο για τα ΕΑΣ όσο και για τις άλλες εταιρείες.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Επίκαιρη ερώτηση για τις εξελίξεις στην κατασκευή της Αμβρακίας οδούΕυαγγελία Λιακούλη: «Αν δεν αλλάξετε τον ΕΛΓΑ, θα γίνει το ‘’Βατερλό’’ σας κ. Βορίδη…»