Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι ευθύνες -σύμφωνα με τον κ. Βορίδη- για την μηδαμινή χρηματοδότηση των 28 εκ. από τα 10 δις συνολικά του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025  που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός κλήθηκε με επίκαιρη ερώτηση από τον Γραμματέα της Κ.Ο  του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου να απαντήσει γι’ αυτή την υποτίμηση του πρωτογενή και γενικότερα του αγροδιατροφικού τομέα  όταν:

-Επλήγη σημαντικά από την κρίση του τουρισμού λόγω πανδημίας.

-η διατροφική επάρκεια της χώρας αποτελεί κρίσιμο θέμα

-είναι ένας τομέας που μπορεί να  αποτελέσει την βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αύξηση της απασχόλησης.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι:

«Η κρίση της πανδημίας, με την θραύση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και οι περιορισμοί που έθεσαν ορισμένα παραγωγικά κράτη, ανέδειξε την διατροφική επάρκεια σε μείζον θέμα που απασχόλησε την πολιτική της ΕΕ και των κρατών.

Όμως η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην πήρε το μήνυμα και περί άλλων τυρβάζει, όπως αποδεικνύουν τα έργα της  καθημερινά.

Ο πρωτογενής τομέας ήταν και παραμένει για την Κυβέρνηση ο τελευταίος στην Εθνική πολιτική, τελευταίος στη λήψη μέτρων στήριξης για τον κορονοϊό και μια σειρά ζητήματα καρκινοβατούν.

Οι πρώτοι στην αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας και στην ανάπτυξη της χώρας, δηλαδή ο Πρωτογενής τομέας, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μελισσοκομία, η πτηνοτροφία και όλες οι αγροτικές παραγωγικές δραστηριότητες,  έγιναν τελευταίοι.

Η κατανομή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 επιφυλάσσει τον ρόλο του φτωχού συγγενή στον αγροτικό τομέα,  με το μηδαμινό μερίδιο μόλις  των 28 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων ανέρχεται σε 6.845 εκατ. ευρώ και από το σύνολο των 10 δισεκατομμυρίων του προγράμματος, μαζί με τα Περιφερειακά, το Ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης και το αποθεματικό.

Αυτή η πολύ άσχημη εξέλιξη μαρτυρά ότι ο πρωτογενής τομέας δεν αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο συνολικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο άλλωστε δεν έχει παρουσιαστεί αλλά δημοσιοποιείται αποσπασματικά .

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής είμαστε κοντά στον πρωτογενή τομέα και στους ανθρώπους της παραγωγής και της μεταποίησης  και έχουμε πρόγραμμα για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, με βάση το οποίο πολιτευόμαστε με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθρωποκεντρική πρόοδο».

Τέλος ο Βουλευτής κάλεσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κυβέρνηση συνολικά  να αλλάξουν τακτική πριν είναι αργά και να προχωρήσουν άμεσα σε αναμόρφωση του Εθνικού προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025, ώστε αυτό να  συμπεριλάβει όχι μόνο τα 320 εκ., τα οποία υπονόησε ο Υπουργός  ότι είχε ζητήσει και δεν του εγκρίθηκαν αλλά όσα έχει ανάγκη πραγματικά ο πρωτογενής τομέας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η Κυβέρνηση εν μέσω lock down θα αναστείλει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, όπως οφείλει να κάνει;»Βασίλης Κεγκέρογλου: «Εφαρμογή απόφασης Ελεγκτικού Συνεδρίου περί εξομοίωσης των ορίων ηλικίας πατέρων και μητέρων ασφαλισμένων στο Δημόσιο για το έτος 2010»